Składniki:
1 kg brzoskwiń
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny
1 żel fix
Sposób wykonania:
1. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, smażyć, aż puszczą sok i będą miękkie. Dodać żel fix, sok z cytryny i gotować i mieszać 2-3 minuty.
2. Dodać cukier i jeszcze chwilkę gotować. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Smacznego!!!
Aniu przepyszny ten dżemik musi być:) Ten kupny w większości wykonywany jest w przeważającej ilości z ..jabłek. A tutaj u Ciebie z prawdziwych brzoskwinek:) Miło będzie w zimę odkręcić taki słoik:))
OdpowiedzUsuńZ cząstkami brzoskwiń, taki właśnie lubię. Pozdrawiam Aniu ;)
OdpowiedzUsuńMam pytanko, ile można przechowywać te przetwory?, czy jeśli nie mam piwnicy dadzą radę w zaciemnionej szafce w kuchni?.
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Moi teściowie też przechowują przetwory w szafkach i jest ok. Oczywiście piwnica byłaby najlepsza, bo jest chłodniejsza. Aczkolwiek ja mieszkam w blokach - w zimie jest tam 18-20 stopni. Przetwory się trzymają.
UsuńSuper, dziekuje za odpowiedz. Ide robić dżemik :),pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń