Zapraszam dziś na pyszne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Użyłam brzoskwiń i jabłek. Ciasto drożdżowe jest w sam raz na taką pogodę jak dziś...
Składniki:
1/2 kg mąki
40 g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
niecałe 2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kostki masła roztopionego
1 jajko
szczypta soli
2 jabłka
2 brzoskwinie
Kruszonka:
2 duże łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i połową ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Resztę mleka wymieszać z masłem.
3. Mąkę, cukier i cukier waniliowy, sól i jajko wymieszać w misce. Dodać mleko z masłem, a potem wyrośnięty rozczyn. Ciasto najpierw zamieszać drewnianą łyżką, a potem wyrobić ręcznie. Jeśli się bardzo klei można podsypać mąką, byle nie za dużo. Ciasto może się lekko kleić, ale ma odchodzić od ręki.
4. Wyrobione ciasto odstawić na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Ciasto przełożyć do blaszki, ułożyć na wierzch obrane i dowolnie pokrojone owoce i posypać kruszonką.
6. Piec przez 30-40 minut w 200 st. C, do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Źródło: BaBy w kuchni
Dla mnie drożdżowe to właśnie z kruszoną na bogato, jak robiła babcia. :)
OdpowiedzUsuńZrobilam!wyszlo pyszne! Dodalam tylko mix owocow(sliwki,winogrona,jablka).
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowało!
UsuńPozdrawiam!