5 sierpnia 2014

Sałatka szwedzka na zimę

Poza kiszonymi robiłam też sałatkę szwedzką z ogórków. Skorzystałam z przepisu Margarytki. Nieznacznie go zmodyfikowałam. Wyszło mi 10 słoiczków małej wielkości.


Składniki:

2-2,5 kg ogórków
9 szklanek wody
0,5 szklanki soli

Zalewa:
3 szklanki wody
2 szklanki cukru
1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu)

Do każdego słoika wkładamy:
3-4 plasterki marchewki
0,5 łyżeczki gorczycy
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek)

Sposób przygotowania:

1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku.
2. Słoiki przygotowujemy, na dno wkładamy zioła. Słoiki napełniamy ogórkami, nie za ciasno.
3. Składniki zalewy gotujemy, zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.

Smacznego!!!

Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki

Przetwory

19 komentarzy:

  1. Do tej pory kupowałam.. ale może zrobię dzięki Twojemu przepisowi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za bardzo dobry przepis.Tej zimy nie kupię już sałatki szwedzkiej,bo mam swoją dzięki Pani. Wypróbuję też sałatkę z czerwonej kapusty.Pozdrawiam ! Jollyco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - polecam obie sałatki, a ta z czerwonej kapusty jest moją ulubioną!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Jest świetna w tym roku też zrobię tą z czerwonej kapusty. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super, że posmakowała :) A tę z czerwonej kapusty bardzo polecam :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. w żadnym z przepisów nie jest podane czy sól ma być kamienna gruba czy drobna spożywcza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie pisze to znaczy, ze użyta jest zwykła sól spożywcza. Tylko do kiszonych używam kamiennej.

      Usuń
  5. A wedlug Pani przepisu ta sałatka jest pikantna czy raczej łagodna?? Bo zastanawiam się nad tą ilością octu....lubię intensywne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Jeśli się zrobi wg oryginału czyli z 2 szklankami octu to wtedy jest pikantna i ma intensywny smak.

      Drugą wersję robiłam już łagodniejszą bo nie lubię ostrych octowych sałatek.

      Usuń
  6. Mam taki sam i mój jest lepszy

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie zrozumiem dlaczego to co najlepsze czyli sok z ogórkow jest wylewany i zastepowany czysa woda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo pozostawienie solanki, w której moczyły się ogórki sprawiłoby, że sałatka byłaby bardzo słona i po prostu niezjadliwa :)

      Usuń
  8. A ja mamy pytanie - ile i jakich dużych słoików sałatki wyszło z tej ilości ogórķow ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło mi 10 słoiczków o pojemności mniej więcej 250 - 300 ml.

      Usuń
  9. przy pasteryzacji...gotujemy 20 minut od zagotowania wody? cz w ogóle 20 minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogólnie 15-20 minut (w zależności od wielkości gara). Po zagotowaniu wystarczy 10 minut.

      Usuń
  10. czy zalewamy goraca zalewa?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!