22 sierpnia 2014

Makaron z jabłkami

Makaron z jabłkami było dla mnie całkiem nowym połączeniem. W naszym rodzinnym domu podawało się raczej ryż z jabłkami (KLIK). Nowa wersja z makaronem też mi przypadła do gustu.


Składniki:

3 jabłka
sok z cytryny
cynamon
cukier do smaku
1 goździk
woda
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 50-100 ml wody

+ makaron

Sposób wykonania:

1. Obrać jabłka, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dodać sok z cytryny, trochę cukru, goździk, cynamon i odrobinę wody. Chwilkę gotować, ale nie za długo, aby jabłka się nie rozpadły.
2. Mąkę wymieszać z zimną wodą, wlać do jabłek, gotować, aż sos się zagęści.
3. Jabłka podajemy z ugotowanym makaronem na ciepło.

Smacznego!!!
Jabłka wolności Jedz polskie jabłka

3 komentarze:

  1. No właśnie ja też znam wersję ryż z jabłkami, a z makaronem? To nowość, ale wygląda ciekawie i pewnie jest smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe urozmaicenie ;))

    Dzięki za udział w akcji

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!