18 sierpnia 2014

Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy to jeden z moich ulubionych. Do tej pory kupowałam, ale odkąd zrobiłam sama, już nie zamierzam kupować :) Z podanej porcji wyszło mi 4 małe słoiczki.


Składniki:

1 kg brzoskwiń
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny
1 żel fix

Sposób wykonania:

1. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, smażyć, aż puszczą sok i będą miękkie. Dodać żel fix, sok z cytryny i gotować i mieszać 2-3 minuty.
2. Dodać cukier i jeszcze chwilkę gotować. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Smacznego!!!
 

5 komentarzy:

  1. Aniu przepyszny ten dżemik musi być:) Ten kupny w większości wykonywany jest w przeważającej ilości z ..jabłek. A tutaj u Ciebie z prawdziwych brzoskwinek:) Miło będzie w zimę odkręcić taki słoik:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Z cząstkami brzoskwiń, taki właśnie lubię. Pozdrawiam Aniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanko, ile można przechowywać te przetwory?, czy jeśli nie mam piwnicy dadzą radę w zaciemnionej szafce w kuchni?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Moi teściowie też przechowują przetwory w szafkach i jest ok. Oczywiście piwnica byłaby najlepsza, bo jest chłodniejsza. Aczkolwiek ja mieszkam w blokach - w zimie jest tam 18-20 stopni. Przetwory się trzymają.

      Usuń
  4. Super, dziekuje za odpowiedz. Ide robić dżemik :),pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!