30 października 2013

Deser jogurtowy z brzoskwiniami

Dziś wyjątkowy dla mnie post, ponieważ jest 600-tnym jaki się pojawia na moim blogu. A na kompie mam nadal całą masę zdjęć i przepisów, które kiedyś chciałabym Wam pokazać!
Tymczasem zapraszam na deser znaleziony na blogu Aliny.


Składniki:

brzoskwinie (świeże lub z puszki)
jogurt naturalny typu greckiego (lubię Tolonis z Biedronki lub Grecki Bakomy)
ciastka (u mnie owsiane)
cukier (można posłodzić owoce podczas miksowania, ale ja zrezygnowałam)

Sposób przygotowania:

1. Brzoskwinie miksujemy na mus.
2. W pucharku układamy warstwami: pokruszone ciastka, jogurt, mus brzoskwiniowy. Czynność powtarzamy.
3. Na wierzch nakładamy kleksa z jogurtu, kawałek ciastka i ozdabiamy miętą.

Smacznego!!!

Źródło: In my kitchen

25 października 2013

Ciasto Cygańskie ścieżki

Kolorowe jak cygańska falbaniasta spódnica... Pyszne, lekkie...idealne :)
Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis (11/2013 - nr 72). Kupne galaretki w cukrze zamieniłam na zwykłe galaretki, które po stężeniu pokroiłam w kostkę.


Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
9 białek
4 żółtka
1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanki oleju
1 łyżka kakao
3 łyżki suchego maku
1 kisiel czerwony (truskawkowy lub wiśniowy)

Masa serowa:
50 dag waniliowego serka homogenizowanego
4 kolorowe galaretki + 1 szklanka wody na każdą galaretkę
1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

1. Białka ubijamy z cukrem, a potem partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części: do jednej dodajemy żółtka i dwie łyżki mąki, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao, a do ostatniej suchy kisiel.
2. Blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek nakładamy trochę ciasta z makiem, na to ciasto z kakao, potem ciasto z kisielem, a na koniec z żółtkami, i tak, aż do wyczerpania ciasta. Całość pieczemy ok. 40 minut w 180 st.C. Kiedy ciasto ostygnie, kroimy na dwa blaty.
3. Cztery kolorowe galaretki rozpuszczamy osobno w 4 szklankach wody. Studzimy i odstawiamy do stężenia. Kiedy stężeją, kroimy w kostkę.
4. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Jak ostygnie to mieszamy z serkiem homogenizowanym, następnie dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Kiedy masa lekko stężeje, przekładamy ciasto.
5. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!

***Ponieważ po upieczeniu ciasta zostało mi 5 żółtek, postanowiłam coś z nimi zrobić. Niestety samych żółtek nie da się zamrozić jak białek i ponownie użyć. Zrobiłam coś innego :) Otóż zagniotłam ciasto kruche i zamroziłam. Będzie w sam raz na szarlotkę lub kruche babeczki :)

23 października 2013

Powidła śliwkowe

Zrobiłam małą porcję powideł śliwkowych. Domowe są przepyszne, a te kupne w niczym nie przypominają tych własnoręcznie robionych. Z podanej porcji wyszły mi 5 słoiczków po 150 ml. Polecam! Najlepiej powidła robić ze śliwek węgierek z października (nie zawierają zbyt dużo soku, który i tak trzeba odparować).


Składniki:

2 kg śliwek węgierek (po wypestkowaniu)
ewentualnie cukier do smaku

+ można dodać odrobinę cynamonu, czekolady, goździków dla uzyskania ciekawego aromatu
(ja robię bez takich dodatków)

Sposób przygotowania:

1. Śliwki umyć, wypestkować.
2. Wypestkowane śliwki przełożyć do rondla z grubym dnem, smażyć na małym ogniu. Gdy puszczą sok, spróbować jak słodki on jest i ewentualnie dodać cukru do smaku.
3. Powidła smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Można to zrobić jednego dnia, lub podzielić smażenie (ja gotowałam pierwszy raz 2 godziny, a drugiego i trzeciego dnia po 30-40 minut). Nie używamy pokrywki, bo śliwki powinny odparować.
4. Gorące powidła przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcić, pasteryzować przez 5-10 minut.
5. Jak już wspominałam, wyszło mi 5 słoiczków po 150 ml. Powideł używam głównie do przekładania ciast lub do drożdżówek.

Smacznego!!!

21 października 2013

Kotlet schabowy w jajecznej koszulce


Składniki:

4 kotlety schabowe
2 jajka
przyprawa gyros
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Kotlety cienko rozbijamy, solimy i pieprzymy.
2. Bułkę tartą (5-6 łyżek) mieszamy z czubatą łyżką przyprawy gyros.
3. Jajka mieszamy ze śmietaną.
4. Kotlety najpierw panierujemy w bułce tartej (!), potem pojedynczo przekładamy do miski z masą jajeczną, chwilę moczymy.
5. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety wyjmujemy z masy jajecznej i smażymy z obu stron na małym ogniu.

Smacznego!!!

Źródło: Niebieska Różyczka z WŻ


19 października 2013

Ciasto makowe z kremem

Pyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!


Składniki:

Ciasto:
200 g margaryny
5 jajek (białka i żółtka osobno)
300 g cukru
1 szklanka mleka
250 g suchego maku
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek arakowy lub rumowy

Krem:
2,5 szklanki mleka
2 budynie waniliowe / śmietankowe
3 łyżki cukru
1 kostka masła

Sposób przygotowania:

1. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z gazu, wsypujemy suchy mak i mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Dodajemy mak z mlekiem.
3. Dodajemy olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy.
4. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy.
5. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
6. Robimy krem. Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy.
7. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką masę.
8.Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż. Przekładamy kremem. Wierzch polewamy dowolną polewą (u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej).

Smacznego!!!

Źródło: Makaron i Rodzynka


18 października 2013

Sos grzybowy

...Z leśnych świeżych grzybów. A grzyby ciągle są w naszych podkarpackich lasach :) Z ostatniej porcji jaką zebrałam, zrobiłam sos :) Pyszności!


Składniki:

400-500 g leśnych grzybów (np. maślanki, podgrzybki, prawdziwki, kurki)
1 cebula
sól, pieprz
niepełna szklanka wody
1-2 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki masła klarowanego
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Grzyby oczyszczamy (maślanki obieramy), kroimy na grubsze plasterki.
2. Na patelni topimy masło dodajemy posiekaną cebulkę, chwilkę dusimy, po czym dodajemy pokrojone grzyby. Całość dusimy ok 5 minut.
3. Do grzybów dodajemy wodę i odrobinę soli. Dusimy do momentu, aż grzyby będą miękkie (nie trwa to długo).
4. W osobnej misce mieszamy mąkę z gorącym sosem i całość wlewamy do gotujących się grzybków. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze 1 minutkę. Można dodać natkę pietruszki.

Smacznego!!!

17 października 2013

Surówka z marchwi z żurawiną

Wspaniały dodatek do drugiego dania lub jako samodzielna surówka do schrupania. Do tego jest bardzo soczysta.


Składniki:

4 marchewki
ok 200 g suszonej żurawiny
szczypta soli
2-3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Żurawinę siekamy drobniej - ja pokroiłam na połówki.
3. Wszystko mieszamy doprawiając szczyptą soli i cukrem.

Smacznego!!!

Źródło: Co na obiad?

16 października 2013

Kruche wykrawane ciasteczka

W ubiegły weekend z moją córcią robiłyśmy takie ciasteczka! Polecam je serdecznie! Można je przechowywać w metalowej puszce i dzięki temu długo zachowają swoją kruchość i świeżość. Przepis pochodzi ze starego zeszytu.


Składniki:

1 kostka masła / margaryny
1 jajko
100 g cukru pudru
350 g mąki pszennej + do podsypania
olejek cytrynowy
szczypta soli
1 łyżka śmietany
1 łyżka zimnej wody

Sposób przygotowania:

1. Mąkę i cukier przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy masło / margarynę i siekamy.
2. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie należy dosypać mąki. Ciasto chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
3. Ciasto rozwałkowujemy podsypując spód mąką. Grubość ciasta powinna mieć ok 4-5 mm. Jak będą za cienkie, to się mogą przypalać podczas pieczenia.
4. Wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia w 180-190 st. C.
5. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym opakowaniu. Z podanej porcji wyszło mi ok 70 ciasteczek.

Smacznego!!!

14 października 2013

Sałatka z buraczkami i kiszonymi ogórkami

Pyszna sałatka na różowo - bardzo szybka i nieskomplikowana :) Przepis mam od koleżanki Uli.


Składniki:

5 niedużych buraków (gotowanych lub z zalewy, np. takich - KLIK)
4 ugotowane jajka
kilka ogórków kiszonych
1-2 jabłka
1 czerwona cebula
majonez
ewentualnie sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Buraczki, ogórki kiszone, cebulę, jabłka i jajka kroimy w kostkę.
2. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Mieszamy.
3. Podajemy schłodzoną.
4. Dobrze smakuje już po kilku godzinach, ale najlepsza moim zdaniem jest na drugi dzień.

Smacznego!!!

13 października 2013

Filet z kurczaka z porami

Pyszne i ekspresowe mięsko do obiadu znalezione na Po prostu pyszne. Podaję z moimi niewielkimi zmianami.


Składniki:

2 piersi z kurczaka
1 niepełna szklanka wody
1 duży por
1 cebula
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
2-3 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Umyte filety drobiowe kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do miękkości.
2. W międzyczasie pora oczyszczamy, kroimy w półtalarki, a cebulę siekamy w kostkę.
3. Warzywa dodajemy do smażącego się mięsa, zalewamy niepełną szklanką wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy ok 10 minut.
4. Mąkę i śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy do mięsa i gotujemy, aż zgęstnieje.
5. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6. Podajemy wedle uznania, mi najbardziej smakuje z ziemniakami i sałatą.

Smacznego!!!

Źródło: Po prostu pyszne

12 października 2013

Galaretka wieprzowa

Galaretka typu "zimne nóżki" to specjalność mojego taty. U nas zazwyczaj wszystko przepuszczało się przez maszynkę do mięsa, czasami tylko marchew kroiliśmy w plasterki. Oto nasza rodzinna wersja, oczywiście według wskazówek taty :) Doskonała na śniadanie czy kolację. Można też wlać do słoiczków - mój tata taką galaretkę w słoiku zabierał sobie do pracy.


Składniki:

1 golonka wieprzowa (moja miała nieco ponad 1 kg)
2 marchewki
1 pietruszka
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz w ziarenkach
pieprz mielony
sól
kilka ząbków czosnku
ewentualnie 1 żelatyna (ale z samej golonki też wyjdzie)

Sposób przygotowania:

1. Golonkę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy i odszumowujemy.
2. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, troszkę soli, pieprz w ziarenkach, obrane warzywa w całości i gotujemy do miękkości.
2. Wyjmujemy mięso i warzywa.
3. Mięso z golonki oddzielamy od kości i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy też obrane ząbki czosnku. Marchew i pietruszkę też możemy zmielić lub też pokroić w plasterki. Zmielone mięso i warzywa wrzucamy do wywaru.
4. Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do wywaru i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i mielonym pieprzem.
5. Galaretkę przelewamy do naczyń - miseczek, salaterek, słoiczków, jak kto chce. Odstawiamy do stężenia.
6. Podajemy z pieczywem, skropione sokiem z cytryny lub octem.

Smacznego!!!

11 października 2013

Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym

Bardzo lubię tradycyjną sałatę z jajkiem do obiadu. U Magdy spróbowałam trochę innej wersji, która również przypadła mi do gustu. Polecam.


Składniki:

1 główka sałaty
2 jajka
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
jogurt naturalny
szczypta cukru

Sposób wykonania:

1. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Odstawiamy, aby odciekła z nadmiaru wody.
2. Gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu obieramy, kroimy w grubą kostkę.
3. Do sałaty dodajemy jajka.
4. W misce mieszamy sos - trochę jogurtu naturalnego, sól, pieprz, cukier i koperek posiekany. Mieszamy, dodajemy do sałaty i całość delikatnie mieszamy.

Smacznego!!!

10 października 2013

Tortilla z kurczakiem i czerwoną kapustą

Coś szybkiego na obiad lub kolację :)


Składniki:

4 tortille
1 pierś z kurczaka
przyprawa do drobiu
surówka z czerwonej kapusty (z tego przepisu - KLIK)
olej

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w grubszą kostkę. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Odrobinkę oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy mięso i smażymy, aż mięso będzie gotowe. Mięso odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
3. Tortille rozgrzewamy, nakładamy warstwę surówki z czerwonej kapusty i kilka kawałków mięsa. Zwijamy i podajemy.

Smacznego!!!

9 października 2013

Rodzynkowiec

Zapraszam na pyszne ciasto według receptury siostry Anastazji.


Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
2,5 szklanki mleka
2 budynie czekoladowe
4 łyżki cukru
1 kostka masła / margaryny

Masa czekoladowa z rodzynkami:
1 gorzka czekolada
1 mleczna czekolada
30-40 dag rodzynek + rum
15 dag masła

Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od rodzynek: rodzynki zalewamy rumem i pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia rodzynki odsączamy z rumu (alkohol zachowujemy!).
2. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukier, stopniowo żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę (25x30cm). Pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty.
3. Robimy masę budyniową: na mleku gotujemy budyń z cukrem. Studzimy.
4. Masło / Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń.
5. Robimy masę czekoladową: masło podgrzewamy, dodajemy pokrojone w kostkę obie czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do czekolady odsączone rodzynki i połowę alkoholu.
6. Przekładamy ciasto (od dołu):
biszkopt posmarowany dżemem z czarnej porzeczki
połowa masy budyniowej
drugi biszkopt skropiony resztą alkoholu
druga połowa masy budyniowej
masa czekoladowa z rodzynkami (powinna być wystudzona, ale jeszcze płynna)
7. Ciasto schładzamy przed podaniem, tak aby ostatnia czekoladowa warstwa była twarda.

Smacznego!!!

7 października 2013

Gulasz z szynki wieprzowej

Dzisiaj coś z jednego z moich ulubionych blogów - gulasz według Margarytki. Polecam - ten gulasz jest wyborny! Pasuje zarówno do ziemniaków, klusek śląskich jak i kasz :) My zjedliśmy z kaszą gryczaną na sypko i buraczkami w zalewie chrzanowej.


Składniki:

60 dag surowej szynki
2 cebule
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
pieprz, sól
słodka mielona papryka
chilli
1 płaska łyżeczka cukru
odrobina oleju
zioła prowansalskie
1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, pokroić w kostkę.  Do mięsa dodać 1 łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, odrobinę chilli i mielonej słodkiej papryki. Całość wymieszać i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
2. Cebule obrać i posiekać w grubszą kostkę.
3. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć mocno z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy, dusić do momentu, aż cebula się zarumieni. Dodać 2 szklanki ciepłej wody i trochę soli, gotować ok. 60 minut.
4. Gdy mięso będzie miękkie doprawić do smaku ziołami i ewentualnie dodać jeszcze pieprzu lub soli. Na koniec dodać cukru i chwilkę podgotować.
5. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i gotować do momentu, aż zgęstnieje.
6. Podawać wedle uznania z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!


Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki

6 października 2013

Chałka cynamonowa

Choć za oknem świeci słońce, to rano jest już dość zimno... Dlatego z przyjemnością robię teraz wypieki drożdżowe. Tym razem zrobiłam chałkę z cynamonem. Przepis znalazłam na . Polecam - jest pyszna, aromatyczna i pachnąca :) Podaję z moimi zmianami.


Składniki:

3 szklanki mąki + ewentualnie do podsypania
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2/3 szklanki ciepłego mleka
30g świeżych drożdży
2 łyżki masła
2 łyżki sezamu
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2 łyżki rodzynek
2 żółtka

białko do posmarowania chałki + sezam do posypania

Sposób przygotowania:

1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
2. Masło stopić i wystudzić.
3. Mąkę przesiać, dodać do niej resztę cukru, cukier waniliowy, cynamon, ziarna sezamu i rodzynki. Wymieszać.
4. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, wbić żółtka, wlać masło i wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub kleiste, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić, by podwoiło swoją objętość.
5. Jak podrośnie, jeszcze raz lekko wyrabiamy, dzielimy na 3 części i pleciemy jak warkocz. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, chałkę smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
5. Chałkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy 35-40 minut (do ładnego zrumienienia).

Smacznego!!!
 

5 października 2013

Sałatka z serkiem wiejskim i warzywami

Oto moja propozycja śniadaniowa - szybka i pyszna!


Składniki:

1 serek wiejski
1/2 pomidora
1/2 ogórka
4 rzodkiewki

Sposób przygotowania:

1. Od serka odlewamy nadmiar wody.
2. Pomidora i rzodkiewki kroimy w kostkę.
3. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę.
4. Warzywa mieszamy z serkiem. Można doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!!!

4 października 2013

Wątróbka z pieczarkami i papryką

Z wątróbką wiadomo jak jest - albo ją się lubi, albo nienawidzi. Sama pamiętam jak jej zapach, a co dopiero smak nie był żadną przyjemnością. A teraz lubię od czasu do czasu sobie ją przyrządzić :) 
Kiedyś miałam okazję jeść wątróbkę z pieczarkami i papryką - bardzo mi posmakowała. Dlatego też sama ją niedawno przyrządziłam :)


Składniki:

300 g wątróbki drobiowej
1 szklanka mleka
200 g pieczarek
1 duża papryka
1 duża cebula
sól, pieprz
olej do smażenia
mąka do panierowania

Sposób przygotowania:

1. Wątróbkę oczyszczamy z wszelkich żyłek i błonek, zalewamy mlekiem i odstawiamy na dwie godziny.
2. Cebulę i pieczarki obieramy. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w plasterki. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w paski.
3. Wątróbkę odsączamy z mleka, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron, aż się mocno zrumieni. Solimy i pieprzymy delikatnie, dodajemy cebulę, pieczarki i paprykę. Całość przykrywamy i dusimy ok 20 minut. Na koniec doprawiamy do smaku.

Smacznego!!!

3 października 2013

Muffinki z brzoskwiniami

Niezwykle udane i pyszne muffinki, na które przepis znalazłam na blogu Mniam...pyszne!


Składniki:

Suche:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli 

Mokre: 
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
kilka kropel olejku śmietankowego 

2-3 brzoskwinie (świeże lub z puszki)

Sposób przygotowania:

1. W jednym naczyniu wymieszać składniki mokre, a w drugim suche.
2. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
3. Składniki mokre wlać do suchych, wymieszać do połączenia, dodać pokrojone brzoskwinie i jeszcze raz wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do foremek do 2/3 wysokości i piec w 180 st. C przez 15 minut.

Smacznego!!!

2 października 2013

Duszona czerwona kapusta

Lubimy kapustę do obiadu w różnych postaciach. 


Składniki:

1 główka czerwonej kapusty (ok 1,5 kg)
1 duża cebula
1 szklanka soku z jabłek
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
sól, pieprz
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę.
2. Cebulę szklimy na oleju w rondelku, następnie dodajemy kapustę, sok jabłkowy, solimy i pieprzymy.
3. Całość dusimy do miękkości przez 30-40 minut pod przykryciem.
4. Na koniec dodajemy sok z cytryny lub ocet, doprawiamy do smaku.

Smacznego!!!

Źródło: Przy kuchennym stole


1 października 2013

Naleśniki z bananami

Pyszne naleśniki na deser lub słodki obiad. Robiliśmy takie jak byliśmy mali, teraz przypominam sobie te smaki :)


Składniki:

Ciasto:
( w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka lub mąki)
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
sól do smaku
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru


Nadzienie:
3-6 banany
posiekana czekolada

Sposób przygotowania:

1. Robimy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na 15 minut, potem smażymy cienkie naleśniki (mi z tego ciasta wychodzi 10-12 naleśników, w zależności ile ciasta naleje mi się na patelnie).
2. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części (lub na 2 - jak kto woli).
3. Na naleśnika nakładamy kawałek banana, posypujemy siekaną czekoladą, zwiajmy w rulonik. Tak postępujemy z pozostałymi naleśnikami.
4. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju.
5. Podajemy na ciepło, można polać jakimś sosem (np. czekoladowym lub waniliowym), ale ja podaję same prosto z patelni. Dla nas są wystarczająco słodkie i syte.

Smacznego!!!