29 lipca 2019

Woda smakowa

Pyszna woda smakowa, którą przygotujecie sami w domu. Składniki można dobrać do własnych preferencji.


Składniki:

woda mineralna (może być niegazowana lub lekko gazowana)
plasterki cytryny
plasterki grejpfruta
gałązka mięty
gałązka melisy
inne dodatki według gustu

Sposób wykonania:

1. Potrzebny nam będzie długi patyczek do szaszłyków. Na patyk nadziewamy plasterki owoców i gałązki mięty i melisy.
2. "Szaszłyk" wkładamy do dzbanka, zalewamy wodą. Woda może być również mocno schłodzona.

Smacznego!!!

28 lipca 2019

Sałatka z mozzarellą i warzywami

Dziś propozycja na śniadanie lub kolację. Z pewnością będzie smakować miłośnikom sałatki caprese.


Składniki (na 2 porcje):

2 pomidory
1 kulka mozzarelli
kilka oliwek
kawałek zielonej papryki
kawałek czerwonej cebuli
oliwa z oliwek
sól
zioła prowansalskie

Sposób wykonania:

1. Na dwóch talerzykach przygotować porcje sałatki, naprzemiennie ułożyć plastry pomidora z plastrami mozzarelli. Dodać pokrojone na pół oliwki, dowolnie pokrojoną zieloną paprykę oraz posiekaną czerwoną cebulkę.
2. Sałatkę posypać odrobiną soli, ziołami prowansalskimi oraz skropić oliwą z oliwek. Podawać.

Smacznego!!!

25 lipca 2019

Deser jagodowy

Borówki leśne już się kończą, więc ostatnim rzutem na taśmę podrzucam Wam pomysł na deser z tymi pysznymi owocami!


Składniki:

200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
1 łyżeczka miodu
1/2 szklanki borówek leśnych
bita śmietana i jagody do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Borówki opłukać na sicie. W kielichu blendera umieścić jogurt, borówki i miód, zmiksować.
2. Przełożyć do 2 szklanek. Udekorować bitą śmietaną i borówkami. Podawać.

Smacznego!!!

23 lipca 2019

Karkówka z adżiką

Znacie może adżikę? Jest to pasta na bazie czerwonej papryki z dodatkiem ziół, czosnku, marchewki, jabłka itp. Wariacji na temat adżiki jest mnóstwo, w zależności od regionu, w którym jest przygotowana. To bardzo popularny dodatek w kuchni gruzińskiej i abchaskiej, znana jest również w Rosji, Turcji, Armenii i Azerbejdżanie. Ja swoją adżikę przywiozłam z Litwy. Szczególnie dobrze sprawdziła się jaka marynata do mięsa. Mięso pieczone z adżiką wychodzi pikantne, soczyste - po prostu pyszne. Jeśli macie dostęp do tego typu pasty, to serdecznie Wam polecam!
Można też samemu w domu przygotować adżikę. Przeglądałam internet i jest mnóstwo przepisów na to. Póki co ja korzystałam z gotowej.


Składniki:

karkówka pokrojona w plastry o grubości 1,5cm
adżika
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka włoskiej maggi

Sposób wykonania:

1. Mięso umyć, osuszyć. Każdy plaster nasmarować adżiką. Ułożyć w misce, przykryć i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
2. Naczynie żaroodporne posmarować niewielką ilością oleju, ułożyć mięso, wierzch posypać kawałkami świeżego rozmarynu i włoskiej maggi.
3. Piec w 180 st.C pod przykryciem przez 70 minut. Następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze około 20 minut. Najlepiej kontrolować widelcem, czy mięso jest miękkie. Czas pieczenia może się różnić w zależności od gatunku karkówki czy rodzaju piekarnika.

Smacznego!!!

A teraz kilka migawek z Litwy, którą zwiedziłam 2 lata temu w weekend majowy. Jeśli nie byliście w Wilnie to bardzo polecam - jest tam kawał naszej polskiej historii.
A na zdjęciach jest także kompilacja kilku "jadalnych" pamiątek z Litwy.


22 lipca 2019

Placki wg Nigelli

Swego czasu po różnych blogach krążyły przepisy brytyjskiej autorki książek kulinarnych, prezenterki telewizyjnej oraz dziennikarki Nigelli Lawson. Przypominam Wam dziś jeden z jej najpopularniejszych przepisów na placuszki śniadaniowe. Z podanego przepisu wyszło mi 13 sztuk. W oryginale pisało, że placki należy smażyć na niewielkiej ilości masła. Mnie jednak o wiele lepiej smażyło się je na suchej patelni.


Składniki:

230 g mąki pszennej
300-350  ml mleka
1 czubata łyżka masła - roztopić
2 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
aromat waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki umieścić w misce, a następnie zmiksować na gładko. Ciasto odstawić na 15 minut.
2. Dobrze rozgrzać małą patelnię, chochlą nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!

Źródło: Notatnik kulinarny


20 lipca 2019

Tort z owocami

Jeden z najlepszych tortów jakie udało mi się upiec. Krem mascarpone w połączeniu z owocami oraz biszkoptem to przysłowiowe niebo w gębie. Spróbujcie sami!


Biszkopt (tortownica o średnicy 26cm):
  • przepis - TU
Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 350 śmietany 30%
  • cukier puder do smaku
  • sok z cytryny do smaku
Dodatkowo:
  • dowolne świeże owoce - u mnie maliny, banan i kiwi
  • 200 ml zimnego mocnego naparu z herbaty z cukrem
  • powidło lub dżem (u mnie dżem malinowy)
  • sok z cytryny do skropienia bananów

Sposób wykonania:

1. Upiec biszkopt według przepisu. Całkowicie ostudzić. Przekroić na 3 blaty.
2. Zrobić krem - zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać partiami ser i sok z cytryny.
3. Przełożyć tort (od dołu):
biszkopt nasączony zimną herbatą
cienka warstwa dżemu malinowego
świeże maliny
1/3 kremu
biszkopt nasączony zimną herbatą
cienka warstwa dżemu malinowego
banany skropione sokiem z cytryny i kiwi
1/3 kremu
biszkopt nasączony zimną herbatą

Pozostałą masę wyłożyć na boki i wierzch tortu. Udekorować wedle uznania, najlepiej owocami. U mnie akurat tort był robiony na urodziny synka, więc na wierzchu znalazł się opłatek z bohaterami bajki.

Tort schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!


16 lipca 2019

Tarta i tartaletki z borówkami

Z tego przepisu wyszło mi troszkę więcej ciasta niż na jedną tartę, dlatego z części zrobiłam małe tartaletki. Do ciasta dodałam 1 całe jajko zamiast 2 żółtka. Z samymi żółtkami byłoby bardziej kruche. Ale było naprawdę pyszne, szczególnie synek się nim zajadał.


Składniki:

Kruchy spód:
250 g mąki 
180 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem: 
1 mały kubek śmietany 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
borówki lub inne owoce
galaretka owoce leśne + 300 ml gorącej wody

Sposób wykonania:

1. Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Formę do tarty posmarować masłem, wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem i piec 25 minut w 180st.C.
3. Ciasto całkowicie wystudzić.
4. Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem, a następnie dodać serek mascarpone i zmiksować.
5. Na tartę wyłożyć krem, posypać borówkami, a na wierzch wylać tężącą galaretkę.
6. Ciasto schłodzić w lodówce.

Z podanej porcji wyszła 1 tarta oraz 6 mniejszych tartaletek, które dla odmiany zrobiłam z nektarynką. 

Smacznego!!!


11 lipca 2019

Kasza jaglana z bananem i masłem orzechowym

Lubicie królową kasz? Ja lubię wszystkie kasze ;-) Taką jaglankę lubię zrobić sobie na śniadanie jak mam czas.


Składniki (na dwie porcje):

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
1 łyżeczka miodu
1 banan
2 płaskie łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów

Sposób wykonania:

1. Kaszę kilkakrotnie przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem, dodać łyżeczkę miodu i gotować ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając, by kasza nie przypaliła się.
2. Gotową kaszę przełożyć do miseczek, nałożyć po trochę masła orzechowego, dodać plasterki banana i ewentualnie polać całość odrobiną miodu płynnegoJ..

Smacznego!!!

Źródło: J. Małagowska "Po prostu pycha. Słodkie i słone przepisy"

10 lipca 2019

Kompot agrestowy z miętą

Domowe kompoty są najlepszymi napojami na gaszenie pragnienia!


Składniki:

500 g agrestu
2 litry wody
1 gałązka mięty
ewentualnie cukier do smaku

Sposób przyrządzenia:

Agrest umyć i obrać, przełożyć do garnka i gotować ok 20 minut. Jak już będzie ugotowany wkładamy do kompotu gałązkę mięty i ewentualnie dosładzamy.

Smacznego!!!

8 lipca 2019

Surówka z młodej kapusty z cukinią

Wariacji na temat kapusty ciąg dalszy... Cukinia w tej surówce nada jej soczystości! Pyszności! Całość jest rewelacyjna, szczególnie składniki sosu robią tu bardzo dobrą robotę. Kapustę starłam na tarce jarzynowej, ale równie dobrze można ją poszatkować. Surówka godna polecenia i z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz!


Składniki:

1/2 główki kapusty
1-2 marchewki
1 mała cukinia (wielkości ogórka gruntowego)
1 średni pomidor
biała część pora

Sos:
3 łyżki oleju rzepakowego
1,5 łyżki octu z jabłek
1,5 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczka pieprzu
1 niepełna łyżeczka soli
2 przeciśnięte ząbki czosnku
siekany koperek i natka pietruszki

Sposób wykonania:

1. Kapustę zetrzeć na dużej tarce jarzynowej, pora drobno pokroić, marchew zetrzeć na średnich oczkach, a cukinię na dużych.
2. Kapustę i pora sparzyć wrzątkiem.
3. Pomidora pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa połączyć, składniki sosu wymieszać i polać nim surówkę. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem można schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!

Źródło: Ogrodnik w podróży



7 lipca 2019

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Super pyszny kurczak, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Polecam wszystkim.


Składniki:

200 g piersi z kurczaka
duża garść świeżego szpinaku
kilka suszonych pomidorów
1-2 ząbki czosnku
olej do smażenia
1 łyżeczka przyprawy curry
1/3 szklanki śmietanki 30%
sól, pieprz
ugotowany al dente makaron

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać pieprzem, solą i roztartym czosnkiem. Wymieszać.
2. Mięso obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju, po czym dodać drobniej pokrojone suszone pomidory.
3. Dodać pozostały czosnek, przyprawę curry i szpinak, dusić, aż szpinak zmięknie.Wlać śmietankę, zagotować.W razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu. Do sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać i całość gotować jeszcze chwilkę, by sos nieco zgęstniał. Podawać.

Smacznego!!!

Źródło: Kwestia smaku

5 lipca 2019

Fasolka szparagowa z koperkiem i bułką tartą

Fasolka jest coraz tańsza. Zazwyczaj robię fasolkę z samą bułką, ale tym razem dodałam koperku. Świetnie smakowała mi taka wersja i dlatego i Wam ją polecam! Nie podaję ilości składników, bo akurat najlepiej dopasować do swoich potrzeb i preferencji.


Składniki:

fasolka szparagowa
bułka tarta
masło
woda + sól
siekany świeży koperek

Sposób wykonania:

1. Odcinamy końcówki od szparagówki, fasolkę gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.
2. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i chwilkę rumienimy. W misce mieszamy fasolkę, zrumienioną na maśle bułkę tartą i siekany koperek.

Smacznego!!!


4 lipca 2019

Ciasto z wiśniami i galaretką

Pojawiły się już wiśnie. Bardzo lubię te owoce, dlatego z pierwszego małego zbioru zrobiłam szybkie ciasto. Polałam je dodatkowo galaretką. Można zamiast galaretki użyć po prostu cukru pudru, ale myślę, że galaretka jeszcze bardziej orzeźwia ciasto.


Składniki (blaszka 24x28cm):

4 jajka
1/2 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanka oleju
aromat migdałowy
szklanka wydrylowanych wiśni

1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300ml wrzątku

Sposób przygotowania:

1. Jajka ubić z cukrem do białości, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać olej i aromat migdałowy, wymieszać.
2. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć wydrylowane wiśnie. Ciasto piec w 180 st.C przez 30-40 minut. Ostudzić.
3. Tężącą galaretkę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.

Smacznego!!!

2 lipca 2019

Surówka z młodej kapusty z ogórkiem

Wariacji na temat młodej kapusty nigdy dość ;-)


Składniki:

1/2 główki kapusty
2 ogórki gruntowe
1 marchewka
sól, pieprz
siekany koperek
zielona cebulka
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu

Sposób wykonania:

1. Kapustę poszatkować, lekko nasolić i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie odcisnąć kapustę z nadmiaru soku.
2. Ogórki obrać, pokroić w plasterki, posolić lekko i po jakimś czasie odlać nadmiar soku.
3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
4. Wszystkie warzywa połączyć, dodać koperek, zieloną cebulkę, majonez, jogurt i doprawić do smaku. Podawać po 15-30 minut, aż smaki się przegryzą.

Smacznego!!!