Jak co roku w październiku piekę tort. Do warstwy owocowej użyłam gruszek i powiem, że to był strzał w dziesiątkę. Tort wyszedł niezwykle pyszny.
Składniki (tortownica, średnica 26cm):Biszkopt kakaowy:
-
4 jajka
-
3/4 szklanki cukru
-
2/3 szklanki mąki
-
2-3 łyżeczki ciemnego kakao
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt orzechowy:
-
4 jajka
-
1/2 szklanki mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 niepełna szklanka cukru
-
1/2 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki nutelli
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1/2 gruszki z kompotu lub syropu
Warstwa z galaretką:
- 1 galaretka agrestowa
- 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 gruszki z kompotu lub syropu
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt kakaowy: ubić białka ze szczyptą soli, partiami
dodawać cukier, potem żółtka. Na koniec wmieszać mąkę przesianą z kakao i
proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Piec w 180 st.C przez ok
25-30 minut - do suchego patyczka.
2. Podobnie zrobić biszkopt orzechowy. Ubić białka, potem dodać cukier i
żółtka, następnie orzechy z przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec w 180 st.C przez ok 25-30 minut - do
suchego patyczka.
3. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Gruszki z kompotu lub syropu drobno pokroić w kostkę, dodać do galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia.
4. Śmietanę 36% ubić, dodać serek mascarpone, a potem nutellę i kakao i dokładnie wymieszać. Na razie nie dodawać gruszek.
5. Przełożyć tort, połowę kakaowego biszkoptu lekko nasączyć syropem z gruszek, wyłożyć tężącą galaretkę, wyrównać i włożyć do lodówki. Jak stężeje, wyjąć z lodówki. Biszkopt orzechowy posmarować od spodu cienką warstwą kremu czekoladowego i kremem przyłożyć do stężonej galaretki. Biszkopt orzechowy również lekko nasączyć syropem.
6. Pozostały krem czekoladowy podzielić na 2 części, do jednej dodać pokrojone w kosteczkę gruszki, a drugą pozostawić do dekoracji. Krem w gruszkami wyłożyć na biszkopt orzechowy, przykryć drugą częścią biszkoptu kakaowego, który również lekko nasączamy syropem. Pozostałym kremem obłożyć tort, udekorować i dobrze schłodzić - najlepiej całą noc w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Krem czekoladowy świetnie wtedy stężeje.
Smacznego!!!