22 maja 2015

Salceson - kakaowe ciasto z jabłkami

Znane, lubiane i chyba najłatwiejsze ciasto na świecie. I pewnie każdy ma swoją domową recepturę. Oto wersja mojej rodzinki.


Składniki:

6 jajek
1,5 szklanki cukru (można dać mniej)
1,5 szklanki oleju
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki kakao
cynamon (opcjonalnie)
1 kg jabłek pokrojonych w kostkę

Sposób wykonania:

1. Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, powoli miksować, a potem wlać olej i dodać kakao i cynamon.
2. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać łyżką.
3. Ciasto wylać na blachę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-40 minut do suchego patyczka.
4. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Zapraszam też na podobne ciasto kakaowe, ale ze śliwkami (KLIK).

9 komentarzy:

  1. Właśnie takiego łatwego ciasta szukałam, a jabłka jeszcze mam- dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. O jejku, jak ja dawno nie jadłam tego ciasta. Bardzo je lubię i chętnie bym zjadła. Mogę kawałek do kawki...?

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na smaczne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię te ciasto i często je robię, bo jest szybkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie proporcje na tortownice 26?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam go nigdy w tortownicy. Spróbuj zmniejszyć wszystko o połowę - myślę, że powinno byc dobrze :)

      Usuń
  6. Słyszałam o tym cieście same dobre słowa- koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  7. Znane, lubiane, proste... ale i jedno z najlepszych! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!