Znane, lubiane i chyba najłatwiejsze ciasto na świecie. I pewnie każdy ma swoją domową recepturę. Oto wersja mojej rodzinki.
Składniki:
6 jajek
1,5 szklanki cukru (daję 1 szklankę)
1,5 szklanki oleju (daję 1 szklankę)
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki kakao
cynamon (opcjonalnie)
1 kg jabłek pokrojonych w kostkę
Sposób wykonania:
1. Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, powoli miksować, a potem wlać olej i dodać kakao i cynamon.
2. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać łyżką.
3. Ciasto wylać na blachę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-40 minut do suchego patyczka.
4. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Zapraszam też na podobne ciasto kakaowe, ale ze śliwkami (KLIK).
Właśnie takiego łatwego ciasta szukałam, a jabłka jeszcze mam- dziękuję!
OdpowiedzUsuńO jejku, jak ja dawno nie jadłam tego ciasta. Bardzo je lubię i chętnie bym zjadła. Mogę kawałek do kawki...?
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na smaczne ciacho
OdpowiedzUsuńLubię te ciasto i często je robię, bo jest szybkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńJakie proporcje na tortownice 26?
OdpowiedzUsuńNie robiłam go nigdy w tortownicy. Spróbuj zmniejszyć wszystko o połowę - myślę, że powinno byc dobrze :)
UsuńSłyszałam o tym cieście same dobre słowa- koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńZnane, lubiane, proste... ale i jedno z najlepszych! :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne :D
OdpowiedzUsuńCzy można dodać mąki pełnoziarnistej?
OdpowiedzUsuńNie robiłam z mąką pełnoziarnistą.
UsuńWłaśnie piekę 😀
OdpowiedzUsuńUdanych wypieków. Ale zrobiła mi Pani smaka na to ciasto😀
UsuńAle ja dałam tylko pół szklanki oleju
OdpowiedzUsuń