25 maja 2015

Sos pieczarkowo-koperkowy

Popularność mojego sosu pieczarkowego na blogu jest nie do przebicia. W statystykach jest to najczęściej poszukiwany przepis na blogu, najchętniej komentowany i z przepisu skorzystała już rzesza ludzi. Nie sądziłam, że taki zwykły sos pieczarkowy odniesie taki sukces :)
Niedawno zrobiłam nieco odmienną wersję z koperkiem, ponieważ bardzo lubię też sos koperkowy. Wyszedł pyszny. Polecam!


Składniki:

20 dag pieczarek
1 cebula
1,5 szklanki wody
sól
pieprz
odrobina cukru
garść siekanego koperku
1,5 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania:

1. Cebulę siekamy, pieczarki kroimy w plasterki.
2. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę i pieczarki i całość dusimy. Kiedy większość wody z pieczarek wyparuje, wlewamy wodę, dodajemy trochę soli i gotujemy.
3. Gdy pieczarki zmiękną, mąkę i śmietanę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do sosu i mieszamy. Wsypujemy koperek, doprawiamy do smaku odrobiną cukru i pieprzem, ewentualnie solimy. Po chwili sos jest gotowy.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Nie dziwię się, bo ja też lubię oba sosy. Jak pomyślę o ich smaku to już mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O koperku jeszcze nie dodawałam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!