Mój ulubiony wiosenny sosik!
Składniki:
duża nawiązka świeżego koperku lub dwie małe nawiązki
2 szklanki wody
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 cebula
sól, pieprz
3-4 łyżki śmietany 18%
odrobina cukru do smaku
Sposób przygotowania:
1. Koperek dokładnie myjemy, a następnie siekamy.
2. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę, następnie wlewamy wodę cały czas mieszając sos.
3. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy posiekaną cebulkę i koperek. Przyprawiamy.
4. Na koniec dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Doprawiamy odrobiną cukru do smaku.
5. Jak widać na zdjęciu, sos był serwowany z rybą. Osobiście mi najbardziej smakuje z jajkiem sadzonym.
Smacznego :)
Oj! Rewelacja! Uwielbiam koperek. Sypałabym do wszystkiego. Kojarzy mi się z ciepłym letnim wieczorem w ogródku u babci ;p
OdpowiedzUsuńmniam, to i mój ulubiony sosik, robię prawie identyczny, tylko na masełku :)
OdpowiedzUsuńWiosna nabieram szczegolnej ochoty na koperek. Swietny sosik!
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki
OdpowiedzUsuńPycha taki sosik :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki sosik, pasuje niemal do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńAniu zrobię sobie Twój sosik do pulpetów z indyka :) Myślę, że będzie pasował. A z jajkiem sadzonym też wypróbuję!
OdpowiedzUsuńBeti polecam gorąco!!! Mam nadzieję, że się nie zwiedziesz!
UsuńPo wystudzeniu sosik się rozrzedził tak miało być czy co ja zrobiłem źle?
OdpowiedzUsuńSos może się rozrzedzić ,ale nieznacznie.
UsuńPrzepis na ten sosik OK. Bez mojej nie lubianej kostki rosołowej.
OdpowiedzUsuńTo pomiń, żaden problem.
Usuń