15 kwietnia 2012

Sos koperkowy

Mój ulubiony wiosenny sosik!


Składniki:

duża nawiązka świeżego koperku lub dwie małe nawiązki
2 szklanki wody
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 cebula
sól, pieprz
3-4 łyżki śmietany 18%
odrobina cukru do smaku

Sposób przygotowania:

1. Koperek dokładnie myjemy, a następnie siekamy.
2. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę, następnie wlewamy wodę cały czas mieszając sos.
3. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy posiekaną cebulkę i koperek. Przyprawiamy.
4. Na koniec dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Doprawiamy odrobiną cukru do smaku.
5. Jak widać na zdjęciu, sos był serwowany z rybą. Osobiście mi najbardziej smakuje z jajkiem sadzonym.

Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Oj! Rewelacja! Uwielbiam koperek. Sypałabym do wszystkiego. Kojarzy mi się z ciepłym letnim wieczorem w ogródku u babci ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, to i mój ulubiony sosik, robię prawie identyczny, tylko na masełku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiosna nabieram szczegolnej ochoty na koperek. Swietny sosik!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taki sosik, pasuje niemal do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu zrobię sobie Twój sosik do pulpetów z indyka :) Myślę, że będzie pasował. A z jajkiem sadzonym też wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beti polecam gorąco!!! Mam nadzieję, że się nie zwiedziesz!

      Usuń
  6. Po wystudzeniu sosik się rozrzedził tak miało być czy co ja zrobiłem źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos może się rozrzedzić ,ale nieznacznie.

      Usuń
  7. Przepis na ten sosik OK. Bez mojej nie lubianej kostki rosołowej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!