1 kwietnia 2012

Rosół na żeberkach z ziemniakami

Kiedy robię rosół na żeberkach, zawsze podaję go z ziemniakami. Nijak nie smakuje mi z makaronem. Zapraszam!


Składniki:

60-70 dag żeberek
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 seler
1 opalona nad ogniem cebula

ziele angielskie
liść laurowy
2 suszone grzybki
sól i pieprz

ugotowane ziemniaki
siekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Mięso myjemy, porcjujemy, chwilę moczymy w zimnej wodzie. Wlewamy świeżą wodę. Gotujemy żeberka, odszumowujemy.
2. Dodajemy pokrojoną marchew, selera, pietruszkę, opaloną cebulę oraz liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i suszone grzybki. Gotujemy na malutkim ogniu, aż mięso zmięknie. Co jakiś czas dolewamy zimnej wody.
3. Ugotowany rosół doprawić do smaku.
4. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i posypujemy siekaną natką pietruszki.

Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. Takiego rosołu jeszcze nie jadłam, a wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rosół jada się z makaronem... z rozmiękniętymi ziemniakami to już nie to samo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rosół na żeberkach OBOWIĄZKOWO z ziemniakami - jak spróbujesz to się przekonasz anonimowy! Tyle w tym temacie :)

      Usuń
  3. Aż mi się dzieciństwo przypomniało jak zobaczyłam to zdjęcie..Babcia robiła taki rosół tyle że nie wołowy ale z ziemniakami..miał taki specyficzny pikantny smak

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny rosołek i na pewno nie pasuje do niego makaron - obowiązkowo ziemniaczki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ktoś podziela moje zdanie!
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!