Moje ulubione puree ziemniaczane robione według przepisu mamy. Do tego jajko sadzone, sałata masłowa z jajkiem, lub kefir czy maślanka i nie ma lepszego obiadku! Pycha!
Składniki:
ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie
1 duża cebula
odrobina oleju
1 łyżka masła lub śmietany
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane i odcedzone ziemniaki ubijamy starannie tłuczkiem.
2. Cebulę drobno kroimy i mocno rumienimy na patelni z dodatkiem oleju.
3. Kiedy cebulka dobrze się przysmaży dodajemy ją do ziemniaków razem z pozostałym olejem.
3. Dodajemy łyżkę masła lub śmietany i całość dokładnie mieszamy.
4. Podajemy np. z jajkiem sadzonym, sałatą masłową, kefirem lub maślanką.
Smacznego :)
Uwielbiam taki obiadek, a szczególnie latem :-)
OdpowiedzUsuń