Piekłam już kilka serników, ale ten to prawdziwe mistrzostwo smaku! Jest moim ulubionym sernikiem. Po raz pierwszy jadłam go u swojej kuzynki, od której mam zresztą ten przepis. Polecam go z czystym sercem!
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
70 dag mielonego sera (użyłam 1 kg sera wiaderkowego)
8 jajek
pół kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 budyń śmietankowy
Dodatkowo:
odsączone brzoskwinie z puszki i pokrojone na drobniejsze kawałki
Sposób przygotowania:
1. Zagnieść ciasto kruche, podzielić na dwie części, jedną wyłożyć blaszkę, a drugą owinąć folią i schować do zamrażarki.
2. Zrobić masę serową: margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ucierać, następnie dodać porcjami ser, obie mąki, a na końcu ubitą pianę z białek.
3. Na kruche ciasto wyłożyć masę serową, a na ser ułożyć pokrojone brzoskwinie.
4. Zrobić pianę: ubić białka, dodać cukier puder, a na koniec wsypać budyń i całość wymieszać. Pianę wyłożyć na ser z brzoskwiniami.
5. Z zamrażarki wyjąć ciasto, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ułożyć na wierzchu ciasta.
6. Całość piec ok. 50-60 minut w 200 st. C.
Smacznego :)
Skoro tak zachwalasz od razu serniczek ląduje w moich zakładkach;)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! naprawdę warto!!!
UsuńChyba ty !
UsuńUwielbiam ciasta które nie zamulają w sekundę toną słodkich mas :P ten sernik wydaje się taki być:) Wypróbuję na weekendzie :]
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jadzia H.
To trzymam kciuki i mam nadzieje, że wyjdzie :)
UsuńPozdrowienia!!!
Taki serniczek z brzoskwiniami z chęcią bym zjadła, wyglada bardzo smacznie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmakuje naprawdę wybornie! Polecam!
UsuńPyszny jest ten serniczek :-)
OdpowiedzUsuń200stopni z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńMam zwykły stary piekarnik gazowy, a nie elektryczny. Nie wiem jak piec w elektrycznym, czy używać termoobiegu, czy nie.
UsuńNa jaką blaszkę jest ten serniczek ? Pozdrawiam !!!!
OdpowiedzUsuńJest to przepis na blaszkę 36x24cm.
UsuńMam pytanie czy zamiast budyniu do piany moge dac kisel
OdpowiedzUsuńTak, można.
UsuńWitam :) sernik wygląda pysznie :) pytanie moje jest takie czy pięć to z termoobiegiem do nagrzanego piekarnika czy jak ? Wiem że pytanie już było ale jest ze starsza data :)
OdpowiedzUsuńAkurat mam nowy piekarnik od niedawna i nie pieklam jeszcze sernika. Ale pieklabym chyba bez termoobiegu i tylko od dolu...
UsuńA jaki to ma być ser ?:)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem najlepszy jest zwykly bialy twarog zmielony dwukrotnie. A z wiaderkowych polecam z firmy Piątnica.
Usuń