28 kwietnia 2012

Lazania bolońska (Lasagne bolognese)

To moja pierwsza lazania. Wyszła przepyszna. Polecam serdecznie!


Składniki:

50 dag mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka)
1 cebula
2 marchewki
1 ząbek czosnku
2 świeże pomidory
100 ml dowolnego bulionu (może być z kostki)
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
bazylia (u mnie suszona)
sól, pieprz, cukier
olej

Dodatkowo:
makaron do lazanii
25 dag tartego sera żółtego

Sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
2 łyżki startego parmezanu (pominęłam)
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę siekamy drobno, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Warzywa podsmażamy razem chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso  i przeciśnięty czosnek. Smażymy, aż mięso utraci swój surowy kolor.
2. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa razem z bulionem, solą, pieprzem i cukrem. Dusimy ok 15 minut, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i bazylię.
3. W międzyczasie robimy beszamel: roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy ok. minutę. Zdejmujemy z ognia, stopniowo wlewamy mleko i energicznie mieszamy, by nie porobiły się grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, stawiamy na palnik i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
4. Rozgrzewamy piekarnik.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, nakładamy warstwę sosu bolognese, na to kilka kleksów sosu beszamelowego, posypać serem i wyłożyć płaty makaronu. Czynność powtarzamy tak, aby były 3 warstwy makaronu, a na wierzch wykładamy warstwę sosu beszamelowego i całość posypujemy żółtym serem.
6. Wstawić do piekarnika na około 30-40 minut, do momentu kiedy makaron będzie ugotowany a wierzch spieczony.

 Smacznego :)

Źródło: Coochnia

9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. I w rzeczywistości taka właśnie jest :)

      Usuń
  2. Dodaję do zakładek, bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lazania wygląda mega pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak można napisać przepis i nie podać temperatury pieczenia???!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak można nie wiedzieć, że jak nie jest podana temperatura pieczenia to piecze się w standardowych 180 stopniach???!!!

      Usuń
  5. jest pyszna! robilam kilka razy i dzis tez robie!! do tego kieliszek bialego wina!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że lazania przypadła do gustu.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!