Składniki:
- pół główki białej kapusty
- 30-40 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- słodka mielona papryka
- 500g makaronu łazanki
Sposób przygotowania:
1. Kapustę gotujemy do miękkości, po ostudzeniu wyciskamy nadmiaru wody i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub drobno siekamy.
2. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę drobno siekamy.
4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy cebulę, dorzucamy pieczarki i dusimy, aż woda odparuje.
5. Jak pieczarki będą gotowe, dodajemy zmieloną kapustę, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką mieloną papryką, chwilę razem dusimy.
6. Do ciepłego makaronu dodajemy kapustę i mieszamy.
7. Podajemy na ciepło.
8. Łazanki możemy odgrzać w mikrofali lub na patelni.
Mmm... wyglądają mega smakowicie! Aż nabrałam na nie ochoty :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj następnym razem dodać szynkę gotowaną i kminek (jeśli lubisz) - będą jeszcze smaczniejsze :)
Dzięki za sugestie, szczerze mówiąc nigdy nie jadłam łazanek z dodatkiem mięsa więc kiedyś przy okazji wypróbuję, pozdrawiam :)
Usuń