22 kwietnia 2012

Łazanki ze słodką kapustą i pieczarkami

Kapustę z pieczarkami przygotowuję według receptury mojej mamy. Robię jej zawsze więcej ponieważ można ją zamrozić i ponownie wykorzystać na przykład do krokietów.


Składniki:

pół główki białej kapusty 
30-40 dag pieczarek  
1 cebula  
sól, pieprz
ugotowany makaron łazankowy - ilość dowolna

Sposób przygotowania:

1. Kapustę gotujemy do miękkości, po ostudzeniu wyciskamy  nadmiaru wody i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
2. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
3. Cebulę drobno siekamy.
4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy cebulę, dorzucamy pieczarki  i dusimy, aż woda odparuje.
5. Jak pieczarki będą gotowe, dodajemy zmieloną kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę razem dusimy.
6. Do ciepłego makaronu dodajemy kapustę z pieczarkami i mieszamy.
7. Podajemy na ciepło.
8. Łazanki możemy odgrzać w mikrofali lub na patelni.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Mmm... wyglądają mega smakowicie! Aż nabrałam na nie ochoty :)
    Spróbuj następnym razem dodać szynkę gotowaną i kminek (jeśli lubisz) - będą jeszcze smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za sugestie, szczerze mówiąc nigdy nie jadłam łazanek z dodatkiem mięsa więc kiedyś przy okazji wypróbuję, pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!