W ubiegłe wakacje zrobiłam po raz pierwszy domowy przecier pomidorowy. Zupa pomidorowa na takim przecierze to prawdziwy skarb! Nie dodaję do niej śmietany - zdecydowanie lepiej smakuje bez i jest lżejsza. i do tego szybko się robi. Pycha!
Składniki:
słoik domowego przecieru pomidorowego (u mnie 750 ml)
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka (lub kawałek selera)
4-6 szklanek wywaru z kości (może być z kostki rosołowej)
sól, pieprz
mielona słodka papryka
liść laurowy
ziele angielskie
siekany koperek
pół szklanki ryżu
Sposób przygotowania:
1. Do wywaru dodajemy umyte i pokrojone warzywa (marchew i pietruszkę), pokrojoną w ćwiartki cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa trochę zmiękną.
2. Wlewamy przecier pomidorowy i wsypujemy ryż. Gotujemy aż ryż będzie miękki. Dodajemy koperek, przyprawiamy.
Smacznego :)
Zgadzam się, że to jest najlepsza zupa :-)
OdpowiedzUsuń