15 maja 2015
Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem
Składniki:
3 skrzydełka
1 główka młodej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
3 ziemniaki
1 puszka pomidorów
1 cebula
20 dag wędzonego boczku
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
przyprawa do dań z kapusty
siekany koperek
Sposób wykonania:
1. Skrzydełka wypłukać, zalać wodę, zagotować, odszumować. Dodać pokrojone warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę, pietruszkę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować, aż warzywa zmiękną.
2. Boczek pokroi w kosteczkę, lekko go przyrumienić na patelni.
3. Kapustę poszatkować.
4. Do gotującego się wywaru z warzywami dodać kapustę i pomidory z puszki, a na kocu boczek i siekany koperek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do dań z kapusty.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wrzuciłaś do garnka wszystko co lubię. Ale pyszny kapuśniaczek zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńJa już zrobiłam listę zakupów, żeby jutro zrobić :D
UsuńKapuśniaczek palce lizać:) nic tylko jeść i rozkoszować się smakiem:)
OdpowiedzUsuńTaki kapuśniaczek z młodej kapusty - niebo w gębie:-)
OdpowiedzUsuń