29 października 2022

Grzanki z awokado i jajecznicą

 Awokado i jajko to bardzo dobre połączenie. Zachęcam do wypróbowania takich oto grzanek - były pyszne!

Składniki:

  • bagietka
  • jajko
  • awokado
  • mało
  • ketchup

Sposób przygotowania:

1. Bagietkę pokroić, włożyć do piekarnika, by się lekko podgrzała. W międzyczasie awokado rozgnieść widelcem ze szczyptą soli i odrobiną soku z cytryny.

2. Na niewielkiej ilości masła zrobić jajecznicę.

3. Na lekko zrumienioną bagietkę wyłożyć awokado, na to jajecznicę, a na wierzch trochę keczupu. 

Smacznego!!!

Źródło: Instagram, mysweetplate

24 października 2022

Galaretka z winogron

 Galaretka z winogron jest przepyszna! Idealna na kanapkę, chałkę, bułeczkę. Z powodzeniem może też zastąpić żurawinę jako dodatek do serów. 

Składniki:

  • ciemny winogron
  • cukier
  • żelfix lub pektyna
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Nie podaję dokładnie ilości składników - wszystko zależy od tego ile soku z owoców mamy i na tej podstawie dobieramy ilość cukru i pektyny lub żelfixu. Należy sugerować się instrukcją na opakowaniu.

2. Umyte owoce umieścić w garnku, roznieść tłuczkiem do ziemniaków. Gotować około 10-15 minut. Wystudzić. Jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem wyciskarki do owoców, wystarczy owoce przepuścić przez maszynę i sok mamy już gotowy. Nie trzeba przecierać owoców przez sitko. 

3. Owoce przetrzeć przez sitko pozbywając się skórek i pestek. Otrzymany sok umieścić w garnku, dodać cukru i zagotować. Ciągle mieszając dodać pektynę z cukrem lub żelfix. Dodać łyżkę soku z cytryny. 

4. Gorącą galaretką napełnić czyste słoiki, zakręcić. Po całkowitym wystygnięciu galaretka stężeje (po zagotowaniu jest płynna).

5. Galaretka idealna jest do chałki, naleśników, placuszków i serów czy mięs.  

Smacznego!!!



21 października 2022

Sałatka z tortellini z fetą i warzywami

 Pyszna sałatka na bazie tortellini. Moje tortellini były przywiezione z Włoch - suszone, faszerowane szynką prosciutto crudo, ale można użyć dowolnych ulubionych. Polecam. 

Składniki:

  • 500 g ulubionych tortellini
  • 1 puszka kukurydzy
  • suszone pomidory
  • pomidorki koktajlowe
  • zielony ogórek
  • ser feta
  • zielone lub czarne oliwki

Dressing: 

  • trochę oliwy z suszonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i wystudzić.

2. Kukurydzę odsączyć, oliwki i pomidory koktajlowe pokroić na połówki, fetę pokroić w kostkę, ogórki w grubsze półplasterki, a suszone pomidory w dowolne kawałki. Wszystko umieścić w misce. 

3. Zrobić dressing. Nie podaję dokładnej ilości składników, najlepiej przygotować dressing według własnego smaku. Gotowym dressingiem polać sałatkę, wymieszać. Przełożyć do salaterki i schłodzić przed podaniem.

Smacznego!!!



15 października 2022

Ciasto orzechowo-kokosowe

 Ciasto urzekło mnie swoimi warstwami i tym, że piecze się je w całości bez dodatkowego przekładania. Nie ma tu żadnej masy, ciasto jest raczej z tych suchych, idealnie pasuje do kawki czy herbaty.

Składniki (blaszka 36x20cm):

Kruche ciasto:

  • 37 dag mąki pszennej +do podsypania 
  • 4 żółtka
  • 250 g masła / margaryny
  • 7 dag cukru zwykłego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kokos: 

  • 6 białek
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 16 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Orzechy:

  • 6 jajek
  • 20 dag orzechów włoskich mielonych
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo: wiśnie z syropu lub powidła śliwkowe lub wiśniowe

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części, jedną schować do zamrażarki, a drugą do lodówki na minimum 30 minut.

2. Ciasto z lodówki wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem, na wierzchu ułożyć wiśnie z syropu lub posmarować powidłem.

3. Zrobić kokos: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier, wszystko dobrze ubić. Łyżką wmieszać kokos i mąkę. Gotowe ciasto wyłożyć na wiśnie. 

4. Zrobić orzechy: żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem partiami dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Na najmniejszych obrotach wmieszać bułkę tartą, mąkę i orzechy. Ciasto wyłożyć na warstwie kokosowej. 

5. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. 

6. Piec 40-50 minut w 170*C. 

Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis


11 października 2022

Makaron ze szpinakiem i chilli

 Ostatnimi czasy raz w tygodniu gości u nas makaron. Tym razem ze szpinakiem i chilli, czyli na ostro😉 a do tego szybko i pysznie. 

Składniki: 

  • 250 g dowolnego makaronu
  • 1 paczka świeżego szpinaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/4 papryczki świeżej papryczki chilli - lub wedle uznania 
  • sól, pieprz, olej
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu
  • parmezan

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować tradycyjnie w osolonym wrzątku. W międzyczasie na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić szpinak, chwilkę dusić i dodać przepuszczony przez praskę czosnek. 

2. Dodać drobno posiekane chilli. Następnie mascarpone i wodę z makaronu. Dusić aż do rozpuszczenia się serka. Doprawić solą i pieprzem. 

3. Sos przełożyć do wyższego naczynia i zblendować. Wymieszać z ugotowanym ciepłym makaronem. Rozłożyć na porcje i posypać parmezanem. 

Smacznego!!!


8 października 2022

Wołowina lub wieprzowina w sosie z suszonych grzybów

 Wołowina niezwykle rzadko gości na naszych stołach. A że sezon grzybowy w pełni, to polecam wołowinkę w takim sosie. Ostatecznie wołowinę można zastąpić wieprzowiną.

Składniki:

  • 600-700 g wołowiny z udźca
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 nieduża cebula
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa
  • sól, pieprz
  • olej lub smalec do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1-2 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania:

1. Grzyby namoczyć w wodzie. W międzyczasie mięso pokroić w plastry 1-1,5cm. Lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Wszystko odstawić na 30 minut. Na koniec mięso lekko oprószyć mąką i strzepać jej nadmiar.

2. Na rozgrzanej patelni rozpuścić tłuszcz, zrumienić mięso po obu stronach. Mięso przełożyć do rondla, w którym będziemy robić sos.

3. Na patelni rzucić posiekaną cebulkę, lekko ją zeszklić, po czym dodać grzyby, które się moczyły. Można je posiekać - pominęłam ten krok. Chwilkę smażyć, dodać do mięsa. Do rondelka wlać wodę z moczenia grzybów (dobrze ją podgrzać) i uzupełnić wodą w razie potrzeby tak, aby przykryła mięso. Całość dusić na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. 

4. Kiedy mięso jest już miękkie, w kubeczku wymieszać śmietanę z łyżką mąki i odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, gotować aż zgęstnieje. Na koniec w razie potrzeby doprawić do smaku.

Smacznego!!!


6 października 2022

Kompot jesienny

 Póki są jeszcze różne sezonowe owoce, robię kompoty. To jeden z moich ulubionych😋

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 2 gruszki
  • 2 jabłka
  • 1-2 kiście winogron
  • kilka śliwek
  • ewentualnie cukier do smaku

Sposób przygotowania:

1. Owoce umyć, z jabłek i gruszek wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki lub ósemki. 

2. Winogrona obrać z gałązek. 

3. Owoce umieścić w garnku, zalać wodą i gotować aż woda zawrze. Gotować jeszcze 2-3 minutki, po czym wyłączyć. Przykryć pokrywką i pozostawić do wystudzenia. Można dosłodzić do smaku.

Smacznego!!!


4 października 2022

Kotlety z kani

 ...czyli taki schabowy z lasu. Takie grzybowe kotlety są naprawdę przepyszne. Miałam 3 kanie - dwie mega wielkie i jedną małą. Te wielkie musiałam podzielić na ćwiartki, by zmieściły się na patelni😂

Przy okazji przypominam, żeby zbierać tylko grzyby, które dobrze znamy! 

Składniki: 

  • 3 kanie
  • 2-3 jajka + odrobina mleka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • bułka tarta
  • olej lub masło klarowane do smażenia 

Sposób przygotowania:

1. Kanie dokładnie oczyścić. 

2. W razie potrzeby podzielić na mniejsze części. 

3. W głębokim talerzu wymieszać jajka, dodaję do nich odrobinę mleka. 

4. Kanie oprószyć solą, pieprzem i papryką w proszku. Kanie opanierować w jajku, a potem w bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym lub oleju na złoto z obu stron. 

Najpyszniejszą są świeżo usmażone. Smacznego!!!