Składniki (tortownica śr. 24cm):
1 kg sera wiaderkowego
4 jajka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
olejek waniliowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
1. Masło roztopić, pozostawić do wystudzenia. Piekarnik rozgrzać do 190st.C góra-dół.
2. Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować do połączenia się składników.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec następująco: najpierw przez 20 minut w 190 st.C, potem przez 30 minut w 150 st.C, a na koniec w 120 st.C.
4. Po upieczeniu ciasto trzymać jeszcze w piekarniku, nawet do całkowitego wystudzenia.
5. Sernik przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Najlepiej smakuje na kolejny dzień. Sernik fajnie smakuje z kleksem żurawiny.
Smacznego!
Źródło: Ania gotuje
Na blogu jest już sporo serników ;-)