Przyszła pora na podstawowe kotlety mielone. Niegdyś były zmorą, jako dziecko bardzo ich nie lubiłam, teraz robię raz na jakiś czas i mi smakują :) Najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.
Składniki:
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 sucha kajzerka
mleko lub woda do namoczenia kajzerki
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
pieprz do smaku
majeranek suszony
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kajzerkę zalewamy wodą lub mlekiem, a jak namoknie to dobrze odcisnąć.
2. Cebulkę obrać, posiekać drobno i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju.
3. Do mięsa dodać 1 jajko, odciśniętą bułkę, cebulkę,zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, wymieszać (najlepiej dłonią). Jeśli masa jest za luźna, należy dodać bułki tartej i wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
4. Z masy mięsnej uformować kotlety wedle uznania. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju. Po usmażeniu podpiec jeszcze w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 10 minut.
Smacznego!!!
28 września 2013
27 września 2013
Gołąbki z ryżem i pieczarkami
Coś dla miłośników bezmięsnych dań - zapraszam na kombinowane gołąbki z ryżem i pieczarkami :)
Składniki:
1 główka kapusty
Farsz:
2 szklanki ryżu
pół kilo pieczarek
2 duże cebule
pieprz
sól
majeranek
Sposób przygotowania:
1. Robimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski.
2. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy olej, dajemy pieczarki i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.
3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu.
4. Farsz przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.
5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę octu i wkładamy główkę kapusty. Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.
6. Na dno naczynia wykładamy odłożone wcześniej duże liście kapusty. Gołąbki układamy ciasno w brytfance, podlewamy wodą, przykrywamy liściem z kapusty.
7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy kapusta mięknie).
8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego!!!
Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie):
Składniki:
1 główka kapusty
Farsz:
2 szklanki ryżu
pół kilo pieczarek
2 duże cebule
pieprz
sól
majeranek
Sposób przygotowania:
1. Robimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski.
2. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy olej, dajemy pieczarki i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.
3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu.
4. Farsz przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.
5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę octu i wkładamy główkę kapusty. Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.
6. Na dno naczynia wykładamy odłożone wcześniej duże liście kapusty. Gołąbki układamy ciasno w brytfance, podlewamy wodą, przykrywamy liściem z kapusty.
7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy kapusta mięknie).
8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego!!!
Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie):
Sos pomidorowy na soku pomidorowym
Sos pomidorowy z papryką
Szybki sos pomidorowy
Sos pieczarkowy
Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie:)
Miłego dnia!
26 września 2013
Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką
Prześwietne ciasto według receptury mojej mamy. Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki
1 kostka margaryny
1 całe jajko
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
Beza:
3 białka
niecałe pół szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
50 g margaryny
100 g mąki
50 g cukru
Dodatkowo:
75 dag śliwek
cukier
cynamon
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąki lub śmietany. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - moja blaszka ma wymiary 25x30cm.
2. na cieście układamy wypestkowane śliwki skórką do dołu. Śliwki oprószamy cynamonem i ewentualnie cukrem.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier, a na koniec mąkę. Miksujemy.
4. Pianę wykładamy na śliwki.
5. Składniki na kruszonkę mieszamy i rozkruszamy w palcach. Posypujemy bezę kruszonką.
6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 50 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki
1 kostka margaryny
1 całe jajko
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
Beza:
3 białka
niecałe pół szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
50 g margaryny
100 g mąki
50 g cukru
Dodatkowo:
75 dag śliwek
cukier
cynamon
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąki lub śmietany. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - moja blaszka ma wymiary 25x30cm.
2. na cieście układamy wypestkowane śliwki skórką do dołu. Śliwki oprószamy cynamonem i ewentualnie cukrem.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier, a na koniec mąkę. Miksujemy.
4. Pianę wykładamy na śliwki.
5. Składniki na kruszonkę mieszamy i rozkruszamy w palcach. Posypujemy bezę kruszonką.
6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 50 minut.
Smacznego!!!
25 września 2013
Surówka z kalarepy II
Zapraszam na drugą wersję surówki z kalarepy, na którą przepis znalazłam u Aveliny. Jest pyszna i chrupiąca, do tego ekspresowo się ją robi i bardzo nam smakowała jako dodatek do ryby. Inną wersję surówki z kalarepy z marchewką można znaleźć tutaj: klik.
Składniki:
1 duża kalarepa
2 łyżki siekanego koperku
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Do kalarepy dodajemy siekany koperek, jogurt i majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 duża kalarepa
2 łyżki siekanego koperku
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Do kalarepy dodajemy siekany koperek, jogurt i majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!
23 września 2013
Dróżdżówki z jabłkami
Sezon na jabłka w pełni. Zapraszam na pyszne drożdżówki, w sam raz do pracy, na śniadanie, do kubka kakao lub z czymkolwiek wolicie :)
Składniki:
Ciasto:
pół kg mąki
2 jajka
50 g drożdży
pół szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka margaryny lub masła
1 szklanka mleka szczypta soli
Nadzienie:
3-4 jabłka pokrojone w kostkę
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki cukru
Kruszonka:
6 dag mąki
3 dag cukru pudru
3 dag masła
+jajko do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania:
1. W misce drożdże rozcieramy z łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Mieszamy je z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Jajka ubijamy mikserem z cukrem pudrem.
3. Do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę i sól, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy jajka z cukrem i roztopioną letnią margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar odlewamy.
5. Kiedy ciasto podrośnie, odrywamy po niewielkim kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach , nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i starannie zlepiamy. Jeśli ciasto się lepi do rąk to smarujemy ręce odrobiną oleju. Bułki układamy na wytłuszczonej blaszce (u mnie na papierze do pieczenia). Przykrywamy ściereczką, by bułki podrosły. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem.
6. Składniki kruszonki dokładnie mieszamy, posypujemy bułeczki.
7. Bułeczki pieczemy do zrumienienia w 180 st. C.
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto:
pół kg mąki
2 jajka
50 g drożdży
pół szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka margaryny lub masła
1 szklanka mleka szczypta soli
Nadzienie:
3-4 jabłka pokrojone w kostkę
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki cukru
Kruszonka:
6 dag mąki
3 dag cukru pudru
3 dag masła
+jajko do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania:
1. W misce drożdże rozcieramy z łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Mieszamy je z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Jajka ubijamy mikserem z cukrem pudrem.
3. Do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę i sól, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy jajka z cukrem i roztopioną letnią margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar odlewamy.
5. Kiedy ciasto podrośnie, odrywamy po niewielkim kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach , nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i starannie zlepiamy. Jeśli ciasto się lepi do rąk to smarujemy ręce odrobiną oleju. Bułki układamy na wytłuszczonej blaszce (u mnie na papierze do pieczenia). Przykrywamy ściereczką, by bułki podrosły. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem.
6. Składniki kruszonki dokładnie mieszamy, posypujemy bułeczki.
7. Bułeczki pieczemy do zrumienienia w 180 st. C.
Smacznego!!!
22 września 2013
Piersi z kurczaka w pikantnym cieście
Często jadamy na obiad mięso drobiowe, dlatego lubię je urozmaicić.
Składniki:
2 średnie piersi z kurczaka
40 g mąki pszennej
1 jajko
odrobina mleka
mielona ostra papryka
odrobina mielonego chilli
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Piersi myjemy, osuszamy. Porcjujemy na mniejsze kawałki.
2. Robimy ciasto: mieszamy mąkę z jajkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką i chilli. Jeśli ciasto jest zdecydowanie za gęste to dodajemy odrobinkę mleka. Ciasto ogólnie powinno być gęste, aby trzymało się mięsa.
3. Mięso zanurzamy w cieście i całość odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
4. Po tym czasie mięso wyjmujemy z ciasta i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano.
Smacznego!!!
Źródło: Domowa Bogini
Składniki:
2 średnie piersi z kurczaka
40 g mąki pszennej
1 jajko
odrobina mleka
mielona ostra papryka
odrobina mielonego chilli
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Piersi myjemy, osuszamy. Porcjujemy na mniejsze kawałki.
2. Robimy ciasto: mieszamy mąkę z jajkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką i chilli. Jeśli ciasto jest zdecydowanie za gęste to dodajemy odrobinkę mleka. Ciasto ogólnie powinno być gęste, aby trzymało się mięsa.
3. Mięso zanurzamy w cieście i całość odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
4. Po tym czasie mięso wyjmujemy z ciasta i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano.
Smacznego!!!
Źródło: Domowa Bogini
21 września 2013
Sałatka z tortellini
Tortellini to świetny dodatek do sałatek. Oto moja wersja :)
Składniki:
1 opakowanie tortellini z mięsem
1 puszka kukurydzy
1 świeża papryka (u mnie pół zielonej i pół czerwonej)
1 mały świeży ogórek
3 ogórki kiszone
100 g sera żółtego
100 g szynki drobiowej w plasterkach
siekany szczypiorek
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odlać wodę, przelać zimną wodą i ostudzić.
2. Świeżego ogórka obrać i pokroić w kosteczkę.
3. Paprykę, ogórki kiszone, ser żółty, szynkę pokroić w kostkę.
4. Kukurydzę odsączyć.
5. Wszystko wymieszać, dodać szczypiorek, majonez i jogurt, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Schłodzić przez podaniem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 opakowanie tortellini z mięsem
1 puszka kukurydzy
1 świeża papryka (u mnie pół zielonej i pół czerwonej)
1 mały świeży ogórek
3 ogórki kiszone
100 g sera żółtego
100 g szynki drobiowej w plasterkach
siekany szczypiorek
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odlać wodę, przelać zimną wodą i ostudzić.
2. Świeżego ogórka obrać i pokroić w kosteczkę.
3. Paprykę, ogórki kiszone, ser żółty, szynkę pokroić w kostkę.
4. Kukurydzę odsączyć.
5. Wszystko wymieszać, dodać szczypiorek, majonez i jogurt, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Schłodzić przez podaniem.
Smacznego!!!
20 września 2013
Naleśniki z serem i jabłkami
Lubicie słodkie naleśniki jako deser, śniadanko, kolację czy nawet obiad? To te naleśniki powinny posmakować wszystkim miłośnikom połączenia sera, jabłek i cynamonu :)
Składniki:
Naleśniki:
niepełna szklanka mąki pszennej
niepełna szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mleka
pół szklanki wody
3 jajka
sól, cukier do smaku
olejek pomarańczowy
Farsz:
350 g białego sera
cynamon
cukier
2 jabłka starte na dużych oczkach
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, odstawiamy na 15 minut by odpoczęło, po czym smażymy cienkie naleśniki.
2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jabłka tarte na dużych oczkach oraz cukier i cynamon do smaku.
3. Farszem smarujemy naleśniki, składamy na koperty.
4. Przed podaniem naleśniki odsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Smacznego!!!
Składniki:
Naleśniki:
niepełna szklanka mąki pszennej
niepełna szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mleka
pół szklanki wody
3 jajka
sól, cukier do smaku
olejek pomarańczowy
Farsz:
350 g białego sera
cynamon
cukier
2 jabłka starte na dużych oczkach
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, odstawiamy na 15 minut by odpoczęło, po czym smażymy cienkie naleśniki.
2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jabłka tarte na dużych oczkach oraz cukier i cynamon do smaku.
3. Farszem smarujemy naleśniki, składamy na koperty.
4. Przed podaniem naleśniki odsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Smacznego!!!
19 września 2013
Ciasto piernikowe z jabłkami
Szybkie ciasto z jabłkami z piernikową nutką. Polecam. Przepis znalazłam w gazetce Moja kuchnia. Jabłeczniki (nr 9/2008).
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
4 jabłka
3 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczka przyprawy do piernika
cynamon (ilość wedle uznania)
Sposób wykonania:
1. Żółtka ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy olej, mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, sodę i kakao, cały czas ucierając.
2. Obrane jabłka kroimy w kostkę.
3. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
4. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki (u mnie 24x28cm). Pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut (do suchego patyczka).
6. Po upieczeniu i przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
4 jabłka
3 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczka przyprawy do piernika
cynamon (ilość wedle uznania)
Sposób wykonania:
1. Żółtka ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy olej, mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, sodę i kakao, cały czas ucierając.
2. Obrane jabłka kroimy w kostkę.
3. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
4. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki (u mnie 24x28cm). Pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut (do suchego patyczka).
6. Po upieczeniu i przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
17 września 2013
Marynowane turki
Ten grzyb ma wiele nazw, nazywa się płachetką zwyczajną lub kołpakowatą, pieczarką leśną, szampionem itd, ale my mówimy na niego turek lub kołpak. Jego kapelusze świetnie nadają się do marynowania, nóżki z marynaty są twarde, dlatego przeznaczam je do suszenia.
Składniki:
kapelusze turków
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
gorczyca (ewentualnie)
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Grzyby oczyszczamy, większe kapelusze kroimy na połówki.
2. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę soli. Na wrzątek wrzucamy grzyby, gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Odcedzamy.
3. W osobnym garnku gotujemy składniki zalewy.
4. Na dno każdego słoika wrzucamy po połowie posiekanej cebuli, napełniamy słoiki grzybami, dodajemy po 1 listku laurowym, kilka ziarenek ziela angielskiego i ewentualnie gorczycę. Zalewamy zalewą i zakręcamy.
5. Słoiki pasteryzujemy przez 15 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
kapelusze turków
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
gorczyca (ewentualnie)
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Grzyby oczyszczamy, większe kapelusze kroimy na połówki.
2. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę soli. Na wrzątek wrzucamy grzyby, gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Odcedzamy.
3. W osobnym garnku gotujemy składniki zalewy.
4. Na dno każdego słoika wrzucamy po połowie posiekanej cebuli, napełniamy słoiki grzybami, dodajemy po 1 listku laurowym, kilka ziarenek ziela angielskiego i ewentualnie gorczycę. Zalewamy zalewą i zakręcamy.
5. Słoiki pasteryzujemy przez 15 minut.
Smacznego!!!
16 września 2013
Ciasteczka francuskie z jabłkami
Czyli te najszybsze i bardzo pyszne! W sam raz dla niezapowiedzianych gości :)
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
2 jabłka
cynamon
cukier kryształ
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ciasto francuskie dzielimy na nieduże prostokąty za pomocą radełka.
2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, na każdym kawałku ciasta układamy 2-3 plasterki jabłka. Posypujemy odrobinką cynamonu i cukru kryształu.
3. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.
4. Gotowe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
2 jabłka
cynamon
cukier kryształ
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ciasto francuskie dzielimy na nieduże prostokąty za pomocą radełka.
2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, na każdym kawałku ciasta układamy 2-3 plasterki jabłka. Posypujemy odrobinką cynamonu i cukru kryształu.
3. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.
4. Gotowe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
14 września 2013
Dżem z dyni
W ubiegłym roku był dżem z dyni i jabłek, a w tym roku dynia solo :) Niestety wysiadła mi waga kuchenna, padła bateria, więc składniki podaję "na oko". Użyłam również cukru żelującego, bo trochę mi go zostało i chciałam go wykorzystać, ponieważ nie planuję robić więcej dżemów.
Składniki:
1 kg dyni obranej
ok 300-400 g cukru żelującego
sok z połowy cytryny
1-2 szklanki wody
troszkę imbiru do smaku
Sposób przygotowania:
1. Obraną dynię ścieramy na tarce jarzynowej, przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy 1 szklanką wody, smażymy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. W razie, gdyby dynia przywierała do dna, to należy dodać wody. Ja dodatkowo użyłam blendera kiedy dynia była już miękka, by dżem miał gładką konsystencję.
2. Dodajemy cukier żelujący, sok z cytryny i imbir, całość smażymy ok 5 minut cały czas mieszając.
3. Gorący dżem przekładamy do słoików wcześniej przygotowanych, zakręcamy i przykrywamy ręcznikiem lub ściereczką. Zostawiamy tak aż do ostygnięcia.
4. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem jakoś się trzyma:)
Smacznego!!!
Składniki:
1 kg dyni obranej
ok 300-400 g cukru żelującego
sok z połowy cytryny
1-2 szklanki wody
troszkę imbiru do smaku
Sposób przygotowania:
1. Obraną dynię ścieramy na tarce jarzynowej, przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy 1 szklanką wody, smażymy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. W razie, gdyby dynia przywierała do dna, to należy dodać wody. Ja dodatkowo użyłam blendera kiedy dynia była już miękka, by dżem miał gładką konsystencję.
2. Dodajemy cukier żelujący, sok z cytryny i imbir, całość smażymy ok 5 minut cały czas mieszając.
3. Gorący dżem przekładamy do słoików wcześniej przygotowanych, zakręcamy i przykrywamy ręcznikiem lub ściereczką. Zostawiamy tak aż do ostygnięcia.
4. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem jakoś się trzyma:)
Smacznego!!!
13 września 2013
Ryba z porem pod beszamelem
Przewspaniałe danie rybne! Przepis znalazłam na blogu u Pani Danusi, gdzie bardzo lubię zaglądać :) Nie tylko dlatego, że pani Danusia ma takie imię jak moja mama, ale przede wszystkim dlatego, że właśnie przypomina mi kuchnię mojej mamy :) Gorąco pozdrawiam panią Danusię, a tymczasem zapraszam na rybę!
Składniki:
1 duży filet z dorsza
1 por
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej
gałka muszkatołowa
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
ser żółty
masło do posmarowania naczynia
Sposób przygotowania:
1. Odmrożoną rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.
2. Naczynie smarujemy masłem, układamy rybę i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na ok 200 st. C i rybę pieczemy ok. 15 minut, aż puści sok.
3. Z naczynia odlewamy do szklanki płyn, który puściła ryba. Będzie nam potrzebny.
4. Pora kroimy w talarki, rzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy.
5. Na rybę w naczyniu żaroodpornym nakładamy pora.
6. Robimy sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera.
8. Rybę podajemy np. z surówką i ziemniakami.
Smacznego!!!
Mimo 13-go życzę Wam udanego dnia!
Składniki:
1 duży filet z dorsza
1 por
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej
gałka muszkatołowa
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
ser żółty
masło do posmarowania naczynia
Sposób przygotowania:
1. Odmrożoną rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.
2. Naczynie smarujemy masłem, układamy rybę i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na ok 200 st. C i rybę pieczemy ok. 15 minut, aż puści sok.
3. Z naczynia odlewamy do szklanki płyn, który puściła ryba. Będzie nam potrzebny.
4. Pora kroimy w talarki, rzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy.
5. Na rybę w naczyniu żaroodpornym nakładamy pora.
6. Robimy sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera.
8. Rybę podajemy np. z surówką i ziemniakami.
Smacznego!!!
Mimo 13-go życzę Wam udanego dnia!
9 września 2013
Pizza familijna
To nasza ulubiona pizza rodzinna. W ubiegłym tygodniu robiłam ją 2 razy na obiad - robi się szybko, a smakuje wprost rewelacyjnie! Polecam do pizzy podać domowy sos czosnkowy :)
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
30 g drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonej bazylii
Sos:
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka keczupu
1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
Na wierzch:
1 pomidor
1 czerwona cebulka
1/2 zielonej papryki
kilka plasterków salami
1 ogórek kiszony
czarne oliwki
przyprawa do pizzy
ser żółty
Sposób przygotowania:
1. Składniki na sos dokładnie mieszamy.
2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy: paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy na plasterki.
3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.
5. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki: cebulę, ogórka kiszonego, salami, paprykę, pomidory i oliwki, całość posypujemy najpierw przyprawą do pizzy, a potem tartym żółtym serem.
6. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut.
Pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym!
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
30 g drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonej bazylii
Sos:
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka keczupu
1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
Na wierzch:
1 pomidor
1 czerwona cebulka
1/2 zielonej papryki
kilka plasterków salami
1 ogórek kiszony
czarne oliwki
przyprawa do pizzy
ser żółty
Sposób przygotowania:
1. Składniki na sos dokładnie mieszamy.
2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy: paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy na plasterki.
3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.
5. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki: cebulę, ogórka kiszonego, salami, paprykę, pomidory i oliwki, całość posypujemy najpierw przyprawą do pizzy, a potem tartym żółtym serem.
6. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut.
Pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym!
Smacznego!!!
8 września 2013
Surówka wielowarzywna weselna
Wieloskładnikowa surówka, którą wypatrzyłam na jednym z wesel :) Polecam!
Składniki:
1 kapusta pekińska
pół pęczka rzodkiewek
3 pomidory
1 ogórek wężowy
1 czerwona cebula
1 por
siekana natka pietruszki
ulubiony dressing sałatkowy (np. taki)
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kroimy w kostkę lub szatkujemy.
2. Pora kroimy w plasterki, solimy, a po jakimś czasie odciskamy z nadmiaru soku.
3. Umyte rzodkiewki kroimy w półplasterki.
4. Cebulę siekamy.
5. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę.
6. Wszystkie warzywa łączymy, zalewamy dressingiem i mieszamy. Dodajemy natkę pietruszki.
Smacznego!!!
Do surówki polecam kluski śląskie i gulasz drobiowy.
Składniki:
1 kapusta pekińska
pół pęczka rzodkiewek
3 pomidory
1 ogórek wężowy
1 czerwona cebula
1 por
siekana natka pietruszki
ulubiony dressing sałatkowy (np. taki)
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kroimy w kostkę lub szatkujemy.
2. Pora kroimy w plasterki, solimy, a po jakimś czasie odciskamy z nadmiaru soku.
3. Umyte rzodkiewki kroimy w półplasterki.
4. Cebulę siekamy.
5. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę.
6. Wszystkie warzywa łączymy, zalewamy dressingiem i mieszamy. Dodajemy natkę pietruszki.
Smacznego!!!
Do surówki polecam kluski śląskie i gulasz drobiowy.
7 września 2013
Zupa z kapustą włoską i pomidorami
Zapraszam na pyszną lekką zupkę z warzyw!
Składniki:
pół niedużej główki kapusty
1 marchewka
3 ziemniaki
1 cebula
pół pora
1 puszka/karton krojonych pomidorów
sól, pieprz
przyprawa do dań z kapusty
kminek
siekana zielona pietruszka
siekany koperek
1 liść laurowy
ziele angielskie
olej
woda
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy: cebulę i ziemniaki w kostkę, marchew i pora w plasterki.
2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę i pora, chwilę smażymy, a następnie zalewamy wodą (1 litr). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziemniaki i gotujemy.
3. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy głąb i kapustę kroimy kostkę.
4. Kiedy ziemniaki są już miękkawe, dodajemy pokrojoną kapustę i podlewamy wodą wa takiej ilości, jaka nam odpowiada ( osobiście lubię, kiedy ta zupa jest gęstsza). Dodajemy też trochę soli i kminek i gotujemy całość do miękkości.
5. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy pomidory z kartonu lub puszki, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, przyprawą do dań z kapusty, dorzucamy siekaną zieleninkę: pietruszkę i koperek i chwilkę całość gotujemy.
Smacznego!!!
Składniki:
pół niedużej główki kapusty
1 marchewka
3 ziemniaki
1 cebula
pół pora
1 puszka/karton krojonych pomidorów
sól, pieprz
przyprawa do dań z kapusty
kminek
siekana zielona pietruszka
siekany koperek
1 liść laurowy
ziele angielskie
olej
woda
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy: cebulę i ziemniaki w kostkę, marchew i pora w plasterki.
2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę i pora, chwilę smażymy, a następnie zalewamy wodą (1 litr). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziemniaki i gotujemy.
3. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy głąb i kapustę kroimy kostkę.
4. Kiedy ziemniaki są już miękkawe, dodajemy pokrojoną kapustę i podlewamy wodą wa takiej ilości, jaka nam odpowiada ( osobiście lubię, kiedy ta zupa jest gęstsza). Dodajemy też trochę soli i kminek i gotujemy całość do miękkości.
5. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy pomidory z kartonu lub puszki, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, przyprawą do dań z kapusty, dorzucamy siekaną zieleninkę: pietruszkę i koperek i chwilkę całość gotujemy.
Smacznego!!!
6 września 2013
Muffinki z mirabelkami
Mirabelki już się prawie kończą... Ostatnio wykorzystuję je głównie do gotowania kompotu no i zrobiłam też takie muffinki. Polecam!
Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
2 jajka roztrzepane
1/2 szklanki oleju
300 g jogurtu naturalnego
kilka pokrojonych na ćwiartki czerwonych mirabelek
Sposób przygotowania:
1. W jednej misce mieszamy suche produkty (mąkę, proszek, sodę i cukier).
2. W drugiej misce mieszamy mokre składniki (jogurt, jajka, olej).
3. Mokre i suche wymieszać ze sobą, dodać pokrojone mirabelki i jeszcze raz wymieszać.
4. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 2/3 ich wysokości (użyłam sylikonowych).
5. Muffinki pieczemy przez 15-20 minut w 180 st. C.
Smacznego!!!
Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
2 jajka roztrzepane
1/2 szklanki oleju
300 g jogurtu naturalnego
kilka pokrojonych na ćwiartki czerwonych mirabelek
Sposób przygotowania:
1. W jednej misce mieszamy suche produkty (mąkę, proszek, sodę i cukier).
2. W drugiej misce mieszamy mokre składniki (jogurt, jajka, olej).
3. Mokre i suche wymieszać ze sobą, dodać pokrojone mirabelki i jeszcze raz wymieszać.
4. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 2/3 ich wysokości (użyłam sylikonowych).
5. Muffinki pieczemy przez 15-20 minut w 180 st. C.
Smacznego!!!
5 września 2013
Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem
Sałatka jest pyszna i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus
2 szklanki wody
1 puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka w kawałkach
1 niewielki pęczek koperku
1 średnia papryka
majonez - wedle uznania
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
1. Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy na 5 minut, aż kasza wchłonie płyn.
2. Do kaszy dodajemy odsączonego tuńczyka i kukurydzę, posiekaną paprykę i siekany koperek. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Część majonezu można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
Smacznego!!!
Źródło: Wędrówki po kuchni
Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus
2 szklanki wody
1 puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka w kawałkach
1 niewielki pęczek koperku
1 średnia papryka
majonez - wedle uznania
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
1. Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy na 5 minut, aż kasza wchłonie płyn.
2. Do kaszy dodajemy odsączonego tuńczyka i kukurydzę, posiekaną paprykę i siekany koperek. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Część majonezu można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
Smacznego!!!
Źródło: Wędrówki po kuchni
Subskrybuj:
Posty (Atom)