Najszybsza i najprostsza wersja sosu do gołąbków i nie tylko - według przepisu mojej mamy. Trochę inny sos na bazie soku z pomidorów możecie znaleźć tutaj.
Składniki:
1 cebulka
olej
mąka
gorąca woda
koncentrat pomidorowy
kostka rosołowa
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy na małym ogniu.
2. Do rondelka z mąką wlewamy 1,5 szklanki gorącej wody i energicznie mieszamy, by nie zrobiły się grudki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, kostkę rosołową i chwilę gotujemy, aż cebula zmięknie.
3. Dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku (u mnie zazwyczaj 2-3 łyżki), mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku i jeszcze chwilkę dusimy.
4. Podajemy między innymi do gołąbków czy makaronów.
Smacznego!!!
chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńmi osobiście nie smakował .
OdpowiedzUsuńNo cóż...nie wszyscy mamy jednakowe kubki smakowe...mi osobiście bardzo smakuje :)
UsuńTen przepis jest lepszy niż zwyczajny na bulionie. Pyszności! Ja jeszcze polecam do zasmażki dolać soku pomidorowego zamiast wody i koncentratu. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńFajnie, że smakowało i pozdrawiam!
UsuńPrzepyszny, prosty w robieniu, doskonały.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńPyszny, szybki do zrobienia i z cebulką, bardzo mi smakował.
OdpowiedzUsuńTo świetnie, też lubię ten sosik :)
Usuń