28 lutego 2013

Sos pomidorowy

Najszybsza i najprostsza wersja sosu do gołąbków i nie tylko - według przepisu mojej mamy. Trochę inny sos na bazie soku z pomidorów możecie znaleźć tutaj.


Składniki:

1 cebulka
olej
mąka
gorąca woda
koncentrat pomidorowy
kostka rosołowa
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

1. W rondelku rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy na małym ogniu.
2. Do rondelka z mąką wlewamy 1,5 szklanki gorącej wody i energicznie mieszamy, by nie zrobiły się grudki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, kostkę rosołową i chwilę gotujemy, aż cebula zmięknie.
3. Dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku (u mnie zazwyczaj 2-3 łyżki), mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku i jeszcze chwilkę dusimy.
4. Podajemy między innymi do gołąbków czy makaronów.

Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. mi osobiście nie smakował .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż...nie wszyscy mamy jednakowe kubki smakowe...mi osobiście bardzo smakuje :)

      Usuń
  2. Ten przepis jest lepszy niż zwyczajny na bulionie. Pyszności! Ja jeszcze polecam do zasmażki dolać soku pomidorowego zamiast wody i koncentratu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny, prosty w robieniu, doskonały.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny, szybki do zrobienia i z cebulką, bardzo mi smakował.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!