6 lutego 2013

Surówka z kiszonej kapusty

Jeden z najlepszych dodatków do kotleta mielonego, schabowego czy ryby. Klasyka gatunku po mojemu :) Zapraszam też do wypróbowania niebanalnej surówki z kiszonej kapusty na bogato. Przepis tutaj.


Składniki:

0,5 kg kiszonej kapusty - najlepsza jest z beczki
1 duża marchewka
1 jabłko
trochę kminku
1 mała cebulka
2-4 łyżki oleju
cukier, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku. Jeśli uważamy, że jest za kwaśna to można ją przepłukać zimną wodą. Kapustę siekamy.
2. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Warzywa mieszamy ze sobą, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy odrobinę kminku i olej. Mieszamy. Surówkę odkładamy w chłodne miejsce, by smaki się przegryzły.

Smacznego!!!

 

9 komentarzy:

  1. Surówka mojego dzieciństwa, do dziś jedna z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. miodzio,palce lizać:}

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie bede ja przygotowywac - takiego przepisu szukalam! Nie wiedzialam, co zrobic zeby kapustka byla mniej kwasna, a tu od razu dwie wskazowki - przeplukanie woda i odrobina cukru. Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  4. do surowki z kiszonej kapusty czasami dodaje lyzke majonezu kieleckiego....zapewniam...pychaaaaaaaaaa..pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!