Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty - najlepsza jest z beczki
1 duża marchewka
1 jabłko
trochę kminku
1 mała cebulka
2-4 łyżki oleju
cukier, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku. Jeśli uważamy, że jest za kwaśna to można ją przepłukać zimną wodą. Kapustę siekamy.
2. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Warzywa mieszamy ze sobą, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy odrobinę kminku i olej. Mieszamy. Surówkę odkładamy w chłodne miejsce, by smaki się przegryzły.
Smacznego!!!
uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńSurówka mojego dzieciństwa, do dziś jedna z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńmniam:)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona surówka :-)
OdpowiedzUsuńmiodzio,palce lizać:}
OdpowiedzUsuń:) Na zdrowie!
UsuńPysznosci:)
UsuńWlasnie bede ja przygotowywac - takiego przepisu szukalam! Nie wiedzialam, co zrobic zeby kapustka byla mniej kwasna, a tu od razu dwie wskazowki - przeplukanie woda i odrobina cukru. Dzieki!
OdpowiedzUsuńdo surowki z kiszonej kapusty czasami dodaje lyzke majonezu kieleckiego....zapewniam...pychaaaaaaaaaa..pozdrawiam
OdpowiedzUsuń