25 lutego 2013

Duszona marchewka

To jedna z moich ulubionych jarzynek podawanych do obiadu. Każdy ma swój własny sposób na marchewkę - oto mój :)


Składniki:

marchewka (świeża lub mrożona)
masło
woda
cukier
sól

Sposób przygotowania:

1. Jeśli używamy świeżej marchewki, należy ją najpierw obrać i pokroić w kostkę.
2. Do małego rondelka wsypujemy marchewkę, zalewamy bardzo niewielką ilością wody, delikatnie solimy i gotujemy na miękko. W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
3. Kiedy marchewka jest już miękka, dodajemy 1-2 łyżki masła, słodzimy do smaku i jeszcze chwilę dusimy.
4. Podajemy na ciepło do drugiego dania.

Smacznego!!!

   

6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!