Składniki:
2,5 - 3 litry wywaru np. na skrzydełkach
3/4 szklanki grochu łuskanego
3/4 szklanki suchego makaronu
1 marchewka
1 pietruszka
majeranek
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki.
2. Do gotującego się wywaru dodajemy marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na półtwardo. Następnie dodajemy groch i gotujemy do miękkości.
3. W osobnym garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie, gdy będzie miękki przelewamy go zimną wodą i zostawiamy by ściekł.
4. Kiedy groch będzie miękki do zupy dodajemy makaron, całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec możemy dodać siekaną pietruszkę.
5. Do zupy świetnie nadają się nie tylko makaronowe świderki, ale też mały makaron jak na zdjęciu poniżej.
Smacznego!!!
jak żyję z makaronem jej nie jadłam, smakowała : ) ?
OdpowiedzUsuńPytasz, czy smakowała...No jasne - zupa jest pyszna!!! Jest to jedna z moich ulubionych zup z czasów dzieciństwa :)
UsuńGrochowej z makaronem jeszcze nie robiłam..
OdpowiedzUsuńcoś nowego nigdy nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńA ja znam tą zupkę i potwierdzam, że jest baaaardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, WiolaK
U nas zawsze jest z ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńA ja nigdy nie jadłam z ziemniakami
Usuńu mnie w domu zawsze się jadało grochówkę z makaronem. Kiedy taką podałam mojemu mężowi miał oczy jak 5 złotych - nigdy takiej nie jadł. Dziś innej sobie nie wyobraża :)
OdpowiedzUsuńZupka wygląda przepysznie :) ale mam pytanko: czy groszku nie powinno się namoczyć przed gotowaniem?
OdpowiedzUsuńNie, groszek łuskany nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Polecam gorąco zupę bo jest naprawdę pyszna!
UsuńPyszna,ja gotuję z makaronem z malutkimi muszelkami.Nie dodaję boczku,ani kiełbaski tylko kości wędzone.Zupka syta mniam.
OdpowiedzUsuń