22 lutego 2013

Placki ziemniaczane

Oto mój ukochany obiad z dzieciństwa. Teraz niestety nie robię placków ziemniaczanych tak często jakbym chciała, bo mąż za nimi nie przepada. Ale raz na jakiś czas robię je dla siebie :)


Składniki:

5-6 dużych dużych ziemniaków
1 jajko
1 cebulka
kilka łyżek mąki (w zależności od rodzajów ziemniaków)
sól, pieprz
sok z połowy cytryny


Dodatki:
śmietana
cukier
co kto lubi :)

Sposób przygotowania:

1. Robimy placki: obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulę oraz mąkę (moja rada - nie dajemy za dużo mąki by masa nie była zbyt gęsta ponieważ wtedy placki nie zarumienią się na złoto). Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy.
2. Smażymy placki i serwujemy z ulubionymi dodatkami - u mnie ze śmietaną i cukrem!


Smacznego!!!

 
  

14 komentarzy:

  1. Nie wiem jak można nie lubić placków ziemniaczanych:D U nas ile bym nie zrobiła - tyle zje mój mężulek. Ja też uwielbiam:)) Ale fakt, że dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. placki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań. Twoje wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo tak:) ja kocham placki ziemniaczane:) co prawda nie z cukrem ale ze śmietanką albo z sosem węgierskim to poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam placki ziemniaczane:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota uwielbiam właśnie takie placki ze śmietaną :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja może jestem jakaś "inna" ale placki ziemniaczane tylko z ketchupem pożeram ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to nowość :) tak nigdy nie jadłam!

      Usuń
  7. Wdarłem się na tę witrynę przez Google, nie powiem oryginalna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nic dodać nic ująć,taki jakie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  9. o, myślimy i smakujemy tak samo;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ulubione :))) i też w wersji ze śmietanką i z cukrem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. witam,placuszki wygladaja na pyszne,ale zastanawiam sie do czego ten sok z cytryny,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Po dodaniu soku z cytryny masa ziemniaczana nie ciemnieje tak szybko. Chyba, ze zamierzasz wysmazyc od razu calosc, to wtedy sok pomijamy.

      Usuń
  12. no to pomijam cytryne, cukier, smietane, zostawiom tylko pyry, kartofle, ziemniaki i do patelni, jurasie, marsz

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!