7 lutego 2013

Rogate pączki / Pączki na serku homogenizowanym

Oto prosty i szybki sposób na szybkie pączki. W sumie nie wyglądają jak te prawdziwe pączki, są znacznie mniejsze, ale smakują równie pysznie :) Przepis znaleziony w jakiejś gazecie przez mojego tatę lata temu.


Składniki:

1,5 szklanki mąki
3 jajka
300 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie Danio)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu

+olej lub smalec do smażenia
  cukier puder po posypania

Sposób przygotowania:

1. Serek miksujemy z jajkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i spirytus i miksujemy dokładnie.
2. W rondlu rozgrzewamy mocno olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy. Radzę sprawdzić, czy w pierwszej porcji pączki są usmażone w środku. Jeśli nie, to należy wydłużyć czas smażenia. Pączki smażymy na małym ogniu.
3. Podczas nakładania ciasta na olej, pączkom się tworzą "rogi", stąd nazwa tych słodkości.
4. Gotowe pączki odcedzamy łyżką cedzakową, przekładamy na papier, a potem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!




7 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!