7 lutego 2013

Rogate pączki

Oto prosty i szybki sposób na szybkie pączki. W sumie nie wyglądają jak te prawdziwe pączki, są znacznie mniejsze, ale smakują równie pysznie :) Przepis znaleziony w jakiejś gazecie przez mojego tatę lata temu.


Składniki:

1,5 szklanki mąki
3 jajka
300 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie Danio)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu

+olej lub smalec do smażenia
  cukier puder po posypania

Sposób przygotowania:

1. Serek miksujemy z jajkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i spirytus i miksujemy dokładnie.
2. W rondlu rozgrzewamy mocno olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy. Radzę sprawdzić, czy w pierwszej porcji pączki są usmażone w środku. Jeśli nie, to należy wydłużyć czas smażenia. Pączki smażymy na małym ogniu.
3. Podczas nakładania ciasta na olej, pączkom się tworzą "rogi", stąd nazwa tych słodkości.
4. Gotowe pączki odcedzamy łyżką cedzakową, przekładamy na papier, a potem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Ciastka na jeden kęs - NAGRODA


7 komentarzy:

  1. wyglądają tak pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne.Takie pączki,to moja młodość.Robiła je moja mama.

    OdpowiedzUsuń
  3. wreszcie znalazłam ten przepis! pamiętam te pączki pod nazwa kozy.Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!