Składniki:
1,5 szklanki mąki
3 jajka
300 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie Danio)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu
+olej lub smalec do smażenia
cukier puder po posypania
Sposób przygotowania:
1. Serek miksujemy z jajkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i spirytus i miksujemy dokładnie.
2. W rondlu rozgrzewamy mocno olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy. Radzę sprawdzić, czy w pierwszej porcji pączki są usmażone w środku. Jeśli nie, to należy wydłużyć czas smażenia. Pączki smażymy na małym ogniu.
3. Podczas nakładania ciasta na olej, pączkom się tworzą "rogi", stąd nazwa tych słodkości.
4. Gotowe pączki odcedzamy łyżką cedzakową, przekładamy na papier, a potem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
wyglądają tak pysznie :)
OdpowiedzUsuńFajne.Takie pączki,to moja młodość.Robiła je moja mama.
OdpowiedzUsuńNice blog :)
OdpowiedzUsuńRogate pysznosci..
OdpowiedzUsuńMniam, pychota!
OdpowiedzUsuńwreszcie znalazłam ten przepis! pamiętam te pączki pod nazwa kozy.Dzięki!
OdpowiedzUsuńHaha, też fajna nazwa :)
UsuńPozdrawiam!