9 października 2012

Sos czosnkowy

Przepis znalazłam bardzo dawno temu nawet nie wiem gdzie :) Uwielbiamy ten sos: do kanapek, wędlin, mięs czy pizzy.


Składniki:

5 łyżek majonezu
5-6 łyżek jogurtu naturalnego
4-6 ząbków czosnku
sól, pieprz
odrobina cukru do smaku
zioła prowanslaskie

Sposób przygotowania:

1. Majonez i jogurt mieszamy.
2. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku.
3. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi.
4. Sos mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

*Polecam na początek zrobić ze zmniejszoną ilością czosnku. Zanim sos podamy, smaki muszą się przegryźć. Jeśli będzie zbyt łagodny, dodajemy kolejny zmiażdżony ząbek.
**Z kolei jeśli sos jest za ostry, dodajemy proporcjonalnie majonezu i jogurtu naturalnego.

Smacznego!

  Domowy Wyrób

12 komentarzy:

  1. O ja właśnie też zamierzam niedługo dodać u siebie przepis na sos. Natomiast nigdy jeszcze nie robiłam z ziołami prowansalskimi muszę następnym razem wypróbować koniecznie!
    Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. My w domu też uwielbiamy choć już dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam dodać odrobinę cukru, wtedy podkreślony jest charakter czosnku

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładni cukier robi swoje ja zawsze dodaję:))

    OdpowiedzUsuń
  5. To i ja muszę dodać kiedyś cukru, ciekawe jak zmieni to smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mimo ze nie przepadam za czosnkiem to jednak ten sos uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja jeszcze dodaję pół małej łyżeczki musztardy rosyjskiej :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zrobiłam. Sosik rewelacja! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. zaraz wypróbuję, zawsze taki robię, ale własnie bez cukru

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja się przyznam, że uwielbiam sos czosnkowy <3 tyle, że zawsze kupowalam... Tym razem postanowiłam zrobić go sama :-) Dzięki za fajny i prosty przepis :-*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!