23 października 2012

Dżem dyniowo-jabłkowy

Dynię dopiero poznaję...Zaczynam od przetworów z tego warzywa, mianowicie dżemu z dodatkiem jabłek. Troszkę mi zostało, więc już został wypróbowany - bardzo dobry :) Przepis pochodzi stąd i przepis cytuję za autorką.


Składniki:

1 kg obranej dyni
50 dag obranych jabłek
ok 70 dag cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

1. Obraną dynię i jabłka pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garnka i dusić, aż się rozpadną.
2. Dodać cukier i kwasek. gotować do momentu, aż dżem zgęstnieje.
3. Gorący dżem przełożyć do słoików i dobrze zakręcić. Zapasteryzować.


Smacznego!!!

Źródło: Moje domowe kucharzenie
 
Dyniowe przysmakiDomowy Wyrób
    

2 komentarze:

  1. Kurcze takie pyszności wszędzie widuję z dyni, i ten dżemik mmm pycha, mam nadzieje,ze jeszcze znajdę jakąś dynię to wypróbuję przepisiki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewne pyszny, a wygląda rewelacyjnie. Mam sporą dynię w domu i szukam inspiracji. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!