13 października 2012

Naleśniki z pieczarkami i sosem czosnkowym

Pomysł na naleśniki zgarnęłam od mojej siostry, która sama sobie go wymyśliła. Naleśniki pierwsza klasa :) Polecam!


Składniki:

Naleśniki: ( w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka lub mąki)
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
sól do smaku
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru

Nadzienie:
20 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki śmietany
garść tartego żółtego sera

Dodatek:
sos czosnkowy - najlepszy domowy

Sposób przygotowania:

1. Robimy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na 15 minut, potem smażymy cienkie naleśniki.
2. Pieczarki oczyszczamy, obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, rumienimy na patelni na oleju. Dorzucamy starte pieczarki i dusimy, aż woda wyparuje z pieczarek.
4. W międzyczasie paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do pieczarek. Chwilę dusimy. Dodajemy śmietanę, przyprawy, a na koniec tarty żółty ser. Dusimy, aż ser częściowo roztopi się.
5. Na naleśniki nakładamy ciepły farsz, dowolnie zwijamy ( u mnie w ruloniki).
6. Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym.

Smacznego!!!

 Naleśnikowa Sobota 2

5 komentarzy:

  1. Pycha :) To jedne z moich ulubionych naleśników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je pod każda postacią;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama wyczarowała dla mnie dzisiaj krokiety z kapustą i grzybami!!<3
    Ojć jak ja kocham naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. do farszu jeszcze dodać kiełbaski i jest pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś lubi to proszę bardzo :) Ja akurat nigdy nie robiłam naleśników z dodatkiem jakiegokolwiek mięsa, bo zazwyczaj robię je na piątek. Muszę spróbować.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!