3 października 2012

Tosty francuskie

Tosty francuskie kojarzą mi się z moim rodzinnym domem. Rodzice robili nam takie czasami na śniadanie, pyszności!


Składniki:

2 kromki chleba
1 jajko
kilka łyżek mleka
masło lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Jajko mieszamy widelcem z mlekiem. Kromki chleba obtaczamy starannie w masie jajeczno-mlecznej.
2. Chleb smażymy na patelni do zrumienienia.
3. Podajemy wedle uznania - ja smarowałam tosty dżemem morelowym! Pycha :)

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie tosty :) Idealny sposób na nieco stary chleb.

    OdpowiedzUsuń
  2. mm, uwielbiam francuskie tosty;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też je uwielbiam najlepiej z keczupem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie dawno nie jadłam takiego śniadnia

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojjj cóż za wspomnienie z dzieciństwa:) Mi takie tosty robiła zawsze ukochana babcia. Zazwyczaj były one z weki, po usmażeniu posypane cukrem pudrem i cukrem waniliowym:)Ostatnio znalazłam i wypróbowałam przepis na tosty francuskie na ostro. Po usmażeniu dodałam na nie szyneczkę, ananasa, wędzony radamer z serenady, zioła i na chwilkę do piekarnika. Wyszły naprawdę pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a na 6 lub 4 kromki są inne proporcje czy te co są podane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od wielkości kromek chleba. Moje 2 kromki akurat pochłonęły całą masę jajeczną więc proponuję zwiększyć ilość mleka no i dać 1 jajko więcej.

      Usuń
  7. Uwielbiam i często podjadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. JA OD DZIECKA JADŁAM TOSTY FRANCUSKIE NAWET O TYM NIE WIEDZIAŁA, MAMA ZAWSZE ROBIŁA GDY ZOSTAWAŁ CZERSTWY CHLEB. JA TROCHĘ JEJ PRZEPIS ZMODYFIKOWAŁAM I ROBIĘ JE NA SŁONO JAKOŚ LEPIEJ MI SMAKUJĄ. DO JAJKA DODAJĘ SÓL, PIEPRZ ZIOŁOWY, PAPRYKĘ SŁODKĄ CZASEM DORZUCĘ JAKIEŚ ZIOŁA MAJERANEK BAZYLIĘ TYMIANEK CZY CZOSNEK NIEDŹWIEDZI.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!