12 października 2012

Kwitnący tulipan

Pyszna tradycyjna babka. Ciasto można upiec w dowolnej niewielkiej formie, a ja wybrałam keksówkę.


Składniki:

6 jajek
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 łyżka kakao
1 kisiel czerwony (wiśniowy lub truskawkowy)
1 kisiel cytrynowy (można pominąć)
pół szklanki maku
4 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

1. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, śmietanę i proszek do pieczenia cały czas mieszając. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części:
- do pierwszej dodajemy żółtka i ewentualnie kisiel cytrynowy,
- do drugiej dodajemy suchy mak,
- do trzeciej dajemy czerwony kisiel,
- do ostatniej dodajemy kakao.
2. Ciasto układamy warstwami w blaszce: na spód warstwa kakaowa, następnie czerwona, potem z makiem, a na koniec warstwa jasna.
3. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 1 godzinę.


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Można zamiast kisielu cytrynowego dodać skórkę z cytryny!:)
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Albo skórkę z pomarańczy:))))))
    Najprostsze i najlepsze!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!