27 października 2012

Gołąbki z kaszą gryczaną, ryżem i mięsem

Kiedy mam nadmiar pracy, robię obiady, które wystarczą mi na kilka dni. Do takich dań niewątpliwie należą gołąbki. Wiadomo, jest z nimi trochę pracy, ale potem nie muszę się martwić o obiad. Zawsze można przygotować sobie farsz dzień wcześniej, a następnego tylko zawijać i zapiec je w piekarniku. Tym razem dodałam do nich kaszę gryczaną i podałam je z sosem pomidorowym z papryką.


Składniki:

1 główka kapusty

Farsz:
2 woreczki kaszy gryczanej (lub 20 dag kaszy)
2 szklanki ryżu
60 dag mięsa mielonego
2 cebule
sól
pieprz
majeranek

Sposób przygotowania:

1. Mięso smażymy na patelni, delikatnie doprawiamy.
2. Ryż i kaszę gotujemy osobno w osolonej wodzie na sypko.
3. Cebulę siekamy, złocimy na oleju.
4. Mieszamy wszystkie składniki farszu: mięso, ryż, kaszę, suszony majeranek, zrumienioną cebulę i przyprawy.
5. W garnku gotujemy wodę, kiedy zawrze dodajemy ocet (sprawi, że liście kapusty nie będą się rozpadać). Wkładamy główkę kapusty obdartą z wierzchnich liści (liście te zachowujemy). Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Możemy wcześniej odciąć głąb kapusty - wtedy liście będą łatwiej się odrywać.
6. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno. 
7. W dużym rondlu układamy na spodzie pozostałe liście kapusty, układamy ciasno jedną warstwę gołąbków. 

8. Wlewamy wrzątek (do 2/3 wysokości gołąbków), dodajemy 1 łyżkę vegety, odrobinę cukru i 2 łyżki oleju, delikatnie ruszamy garnkiem, by przyprawa się rozprowadziła w wodzie. Układamy kolejną warstwę gołąbków. Całość przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku przynajmniej godzinę, sprawdzamy, czy kapusta jest już miękka, jeśli nie, to pieczemy dłużej.

9. Upieczone gołąbki polewamy sosem.

Smacznego!!!

 

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!