poniedziałek, 15 października 2012

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Wiele razy ją robiłam i jeszcze nie raz zrobię. Jest przepyszna! Przepis mam od kuzynki.


Składniki:

2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 cebula
3-4 ogórki kiszone
3-4 ugotowane marchewki
4 ugotowane jajka
15 dag sera żółtego
majonez
pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę drobno siekamy, solimy i odstawiamy na godzinkę, by zmiękła.
2. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej.
4. Białka oddzielamy od białek, białka ścieramy na tarce jarzynowej.
5. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
6. Sałatkę układamy w salaterce w następującej kolejności od dołu:

tuńczyk
cebula (odciśnięta z nadmiaru soku)
tarte ogórki kiszone
warstwa majonezu
tarta marchewka
tarte białko jajek
pieprz
warstwa majonezu
żółtka jajek starte na drobniuteńkich oczkach
ser żółty starty na drobniuteńkich oczkach

Smacznego!!!


Sprawdzone menu na imprezy!

5 komentarzy:

  1. uwielbiam tę sałatkę, moja wersja jest bez marchewki

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten dodatek marchewki. Muszę kiedyś wypróbować;)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam dodatek marchewki - sałatka jest naprawdę pyszna!
      Pozdrawiam gorąco!!!

      Usuń
  3. Tuńczyk w kawałkach,czy może być rozdrobniony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem lepiej w kawałkach. Z rozdrobnionym tuńczykiem nie robiłam tej sałatki, ale zawsze można spróbować, wydaje mi się, że należy go wtedy porządnie odcisnąć.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!