29 listopada 2022

Faszerowane parówki

 Świetny pomysł na kolorowe śniadanie, parówki nadziane warzywami, serem i zapieczone w piekarniku. 

Składniki:

  • kilka dobrej jakości parówek
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • ogórek konserwowy
  • ser żółty
  • szczypiorek

Sposób wykonania:

1. Wszystkie warzywa drobno pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Wszystko razem wymieszać.

2. Parówki (bez osłonek) naciąć wzdłuż. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Napełnić farszem. 

3. Piec w 180*C przez około 15 minut. 

4. Gotowe parówki oprószyć szczypiorkiem, polać keczupem.

Smacznego!!!

Źródło: instagram, c_aska_

27 listopada 2022

Ciasteczka orzeszki

 Te ciasteczka to wspomnienie z dzieciństwa. W zeszłym roku zainwestowałam w patelnię do ich przygotowania. Te słodkości są również popularne w Bułgarii, Ukrainie czy Litwie. 

Składniki:

Orzeszki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:

  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • łyżka alkoholu

Sposób wykonania:

1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, dorzucić pokrojone zimne masło i z całości zrobić kruszonkę. Wbić jajka, dodać śmietanę, ocet, sodę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do pojemnika i schłodzić.

2. Metalową foremkę dobrze rozgrzać na ogniu (posiadam taką, której używa się na kuchence gazowej). Z ciasta formować kuleczki, nakładać do foremki i zrobić orzeszki. Powinny być zarumienione na złoto.

3. Zrobić krem: mleko z cukrem zagotować, dorzucić zmielone orzechy i wymieszać. Gdy zgęstnieje, dodać masło, całość wymieszać i ostudzić. Można dodać alkohol do masy.

4. Połówki orzeszków nadziać kremem, można do środka dodać kawałek orzecha lub wiśnię z zalewy. Połówki połączyć. gotowe orzeszki przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego!!!

Źródło: Ewa Wachowicz

 

 

26 listopada 2022

Karkówka lub schab parzone w herbacie

 Własnej roboty wędlinka to prawdziwy skarb. Od koleżanki dostałam świetny przepis na mięso parzone w naparze z herbaty. Robiłam już kilka razy. Za każdym razem wychodzi pysznie! Zapraszam po przepis. Taka domowa wędlina będzie świetnym dodatkiem na stół świąteczny.

Składniki:

  • 2 kg schabu lub karkówki
  • 2 łyżki soli peklowej
  • 1 łyżka soli kuchennej

Zalewa:

  • 2 litry wody
  • 5 torebek czarnej herbaty - najlepiej Lipton
  • 2 łyżki domowej lub kupnej vegety
  • 6 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, wytrzeć i natrzeć solą kuchenną i peklową. Jeśli chcemy, można ją owinąć nicią kuchenną lub włożyć w siatkę wędliniarską. Włożyć do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie mięso opłukać dokładnie.

2. Składniki zalewy zagotować, włożyć mięso i gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Mięso pozostawić w zalewie do całkowitego wystudzenia. Wyjąć, osuszyć, przechowywać w lodówce.

Smacznego!!!



24 listopada 2022

Żar tropików

 Kolorowy drink, idealny nie tylko na letnie wieczory, ale też na domówkę np. z okazji zbliżających się Andrzejek. Do jego przygotowania wykorzystałam syropy barmańskie, które aż piszczały by je w końcu wykorzystać :-)

Składniki (na jednego drinka):

  • 2/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 50 ml wódki 40%
  • 10 ml syropu grenadiny
  • 10 ml syropu blue curacao 
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

1. Do wysokiej szklanki wrzucić kilka kostek lodu. Delikatnie wlać grenadinę po kostkach. Następnie znów ostrożnie po lodzie wlać sok pomarańczowy. 

2. W osobnym naczyniu wymieszać wódkę i blue curacao. Znów po kostkach lodu wlać ostrożnie do szklanki. Można udekorować np. listkiem mięty. 

Na zdrówko!


21 listopada 2022

Piersi z kurczaka zapiekane pod pieczarkową pierzynką

 Moja wariacja na temat piersi z kurczaka. 

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 300-400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 10 dag sera żółtego
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra mielona papryka
  • majonez
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze porcje, można je lekko rozbić tłuczkiem. Posypać solą, pieprzem, mieloną papryką.

2. Cebulę posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej.

3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, najpierw wrzucić cebulę, a potem pieczarki. Całość dusić, aż woda odparuje. Lekko oprószyć solą i pieprzem.

4. Naczynie żaroodporne cieniutko posmarować olejem. wyłożyć piersi z kurczaka, cienko posmarować majonezem, wyłożyć pieczarki z cebulą. Piec w 180*C przez 20 minut, po czym całość posypać tartym żółtym serem, zapiec jeszcze 15 minut.

5. Podawać wedle uznania, z kaszą lub ryżem, ewentualnie z sałatką czy surówką.

Smacznego!!!



20 listopada 2022

Ciasto mozaika / kryształek

 Niejednokrotnie już spotkałam się z tym ciastem, ale pod różną nazwą - mozaika lub kryształek. Jest lekkie, biszkoptowe, przełożone masą śmietanową z kolorowymi galaretkami. I dzieciom i dorosłym z pewnością przypadnie do gustu.

Składniki (blaszka 23x33cm):

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2-3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 4 galaretki w różnych kolorach, każda rozpuszczona w 300 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Galaretki (poza cytrynową do masy) rozpuścić w 300 ml gorącej wody, następnie przelać do naczyń i pozostawić do stężenia. Następnie pokroić w kostkę.

2. Z podanych składników zrobić biszkopt, upiec w 180*C przez 30-40 minut, wystudzić i przekroić na dwa blaty.

3. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 100ml gorącej wody. Ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i waniliowym, na koniec wlać zimną galaretkę. Za pomocą szpatułki wmieszać galaretki pokrojone w kostki. 

4. Masę wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć i włożyć do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: blog Arabeska waniliowa



18 listopada 2022

Zbliżają się Święta...

 Kochani, zbliżają się wielkimi krokami Święta. Wieczory coraz dłuższe, spadł już pierwszy śnieg, w sklepach zaroiło się od świątecznych dekoracji. Pewnie już nie jeden lub jedna z nas pomyślała o świątecznych prezentach. 

Najbardziej lubię praktyczne prezenty, dlatego dziś chciałabym Wam bardzo polecić sklep internetowy venosa.pl  Uwielbiam kawę i wszelkiego rodzaju herbaty, a i gorącą czekoladą nie pogardzę :-) I lubię takimi prezentami obdarowywać swoich najbliższych. 

Co można znaleźć na stronie sklepu? Po pierwsze znakomite kawy. Nie tylko takie, które znamy z półek lokalnych sklepików, ale również bardziej wyszukane produkty. W ofercie są kawy w ziarnach, mielone, rozpuszczalne, bezkofeinowe, w kapsułkach, w saszetkach - wybór jest naprawdę ogromny. Każdy znajdzie coś dla siebie. Kupuję zazwyczaj kawę ziarnistą, ponieważ uwielbiam jej zapach, który roznosi się po całym domu zaraz po zmieleniu...

Venosa posiada również szeroki wachlarz herbat. Są tam przeróżne herbaty, między innymi czarne, białe, ziołowe, owocowe,yerba mate, chai tea. A ja jestem typową herbaciarą😁 W takie długie wieczory jak teraz uwielbiam pić herbaty - obowiązkowo robię je w dużym kubku.

A co powiecie na kubek prawdziwej gorącej czekolady? Na venosa.pl jest duży wybór czekolad pitnych i nie tylko. Mi bardzo go gustu przypadła gorzka czekolada pitna, która w swoim składzie ma 100% miazgi kakaowej - to prawdziwy skarb. 

Poza napojami w sklepie internetowym można dostać różne słodkości. Są tam czekolady, miody, owoce i orzechy w czekoladzie, owoce w syropach, syropy... Naprawdę jest w czym wybierać.


A wracając do tematu zbliżających się Świąt... Jeśli nie macie pomysłu na prezenty, to polecam zajrzeć na stronę sklepu Venosa. Z pewnością znajdziecie tam praktyczny prezent dla najbliższych. Zapewniam Was, że można tam dostać naprawdę świetne pod względem smakowym i wizualnym upominki. Warto też przyjrzeć się promocjom, może akurat trafi się Wasz ulubiony produkt w promocyjnej cenie. 




15 listopada 2022

Lazania II

 Druga wersja pysznej lazanii bolońskiej. Zapraszam.

Składniki:

  • 200 g makaronu typu lasagne - lub wedle uznania, w zależności od naczynia, w którym zamierzamy robić lazanię
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • tarty ser, najlepiej mozzarella
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Zrobić sos z mięsem: cebulę posiekać, na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać cebulkę, chwilę smażyć po czym dodać przeciśnięty czosnek. Dodać mięso mielone, smażyć aż nie będzie surowe. Dorzucić pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, całość dusić przez około 5 minut.

2. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło, dodawać partiami mąkę i dokładnie mieszać. Wlać mleko cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować przez 5-7 minut. 

3. Naczynie do zapiekania wysmarować częścią sosu beszamelowego. Wyłożyć suche płaty lasagne, przykryć częścią sosu z mięsem, lekko posypać tartym serem, powtarzamy od sosu beszamelowego tyle razy, ile mamy składników. Ostatnią warstwą powinna być grubsza warstwa tartego sera. 

4. Całość piec w 200*C przez 30-40 minut.

Smacznego!!!



14 listopada 2022

Jabłecznik żydowski

 Pyszny prosty wilgotny jabłecznik. Smakiem przypomina mi ucieraną szarlotkę. Polecam serdecznie.

Składniki (blaszka 24x28cm lub tortownica 26cm):

  • 1 kg jabłek
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok 250 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem waniliowym.

2. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. Jajka ubić na puch z cukrem. Nadal miksując cienką stróżką wlać olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - mieszać tylko do momentu połączenia się składników. 

4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta, wyłożyć połowę jabłek, potem znów reszta ciasta i pozostałe jabłka. 

5. Ciasto piec w 180*C do suchego patyczka. W oryginale powinno się piec 1,5 godziny, ale u mnie było gotowe po niecałej godzinie.

6. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!


Źródło: domowe-wypieki.pl

12 listopada 2022

Marynowane ostre papryczki

 Pyszne marynowane ostre papryczki będą idealne do kanapki, pizzy czy zapiekanek. 

Takiej samej zalewy używam do grzybów i ogórków marynowanych. Jak mi jej zostaje, przelewam gorącą do słoika, zakręcam i chowam. Potem w każdej chwili wyjmuję, zagotowuję i zalewam kolejne warzywa. Ta zalewa została mi akurat po robieniu grzybów. 

Składniki:

  • ostre papryczki
  • ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarenka pieprzu

Zalewa: 

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżka soli

Sposób wykonania:

1. Papryczki dokładni umyć, pokroić w plastry. Można też marynować papryczki w całości.

2. Do każdego słoika wrzucić ząbek czosnku, liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu. Włożyć pokrojone papryczki.

3. Składniki zalewy zagotować, gorącą zalewą zalać papryczki, zakręcić i pasteryzować 10 minut. 

Smacznego!!!



3 listopada 2022

Dżem z jabłek z żelfixem

 Najczęściej robię prażone jabłka do słoików. Koleżanka poleciła mi przygotowanie jabłek z dodatkiem żelfixu lub pektyny. Wyszło naprawdę pysznie. Dżem będzie idealny do placuszków i naleśników czy do świeżej chałki z masłem.

Składniki:

  • 1 kg jabłek - już po obraniu
  • 1 opakowanie żelfixu
  • cukier do smaku
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Umieścić w garnku, dodać wodę i gotować około 7-10 mniut, nie pozwolić, by kosteczka się zaczęła całkowicie rozpadać. Czas gotowania będzie zależał od gatunku jabłek.

2. Wsypać żelfix, dokładnie wymieszać, a potem dodać cukru do smaku - gotować jeszcze 3 minutki. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry nogami.

3. Z podanej porcji wyszło mi 4 słoiki. 

Smacznego!!!