31 sierpnia 2013

Kurczak pieczony na ziemniakach z miodem i rozmarynem

Drób pieczony w naczyniu żaroodpornym czy we folii to jeden z moich ulubionych rodzajów obiadów :) Zatem zapraszam!


Składniki:

4 podudzia z kurczaka
6-7 średnich ziemniaków
suszony tymianek
sól morska
ostra papryka w proszku
granulowany czosnek
1 łyżeczka miodu
pół łyżeczki soku z cytryny
kilkanaście świeżych igiełek rozmarynu
olej

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego i posypać tymiankiem.
2. Zrobić marynatę: kilka łyżek oleju wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą, papryką i czosnkiem. Kurczaka wysmarować marynatą. Mięso wyłożyć na ziemniaki, posypać igiełkami rozmarynu i całość odstawić na około 15 minut.
3. Całość piec przez około 90 minut w 170 st. C. Z kurczaka wycieknie tłuszcz, który spłynie potem na ziemniaki. Moje podudzia były całkiem chude i tego tłuszczyku było niewiele.
4. Po upieczeniu podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie był akurat ogórek kiszony.

Smacznego!!!

Źródło: Smakowite

30 sierpnia 2013

Dżem z czerwonych mirabelek

Pierwszy raz robiłam dżem z mirabelek i wiecie co? Jest wspaniały!!! Przyznaję, że nie doceniałam tych owoców. Są rewelacyjne, a przetwory z nich to pierwsza klasa!



Składniki:
 
2 kg czerwonych mirabelek
1 konfiturex
sok z połowy cytryny
ok. 70 dag cukru (według uznania)

Sposób przygotowania:

1. Mirabelki myjemy i pozbywamy się pestek.
2. Owoce przekładamy do garnka, chwilkę smażymy, by troszkę się rozpadły.
3. Wsypujemy konfiturex i mieszamy ok 1 minuty.
4. Do mirabelek dodajemy cukier (do smaku - w zależności jak słodkie są mirabelki) i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy ok. 2 minut. Zestawiamy z gazu i mieszamy jeszcze chwilę, aż piana zniknie.
5. Gorący dżem przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików. Zakręcamy, stawiamy do góry nogami przynajmniej na 5 minut.
6. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się dobrze trzyma:)

Smacznego!!!


29 sierpnia 2013

Zupa krem z pieczarek

Myślę, że ten krem powinien z łatwością znaleźć swoich wielbicieli. Przepis znalazłam u Magdy. Smaczna - polecam!


Składniki:

500 g pieczarek
500 g ziemniaków
2 cebulki
sól, pieprz
ewentualnie kostka drobiowa
woda
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Obieramy warzywa. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli lub kostki drobiowej.(ilość wedle uznania - byle nie za dużo bo krem będzie za rzadki)
2. Cebulę siekamy, pieczarki kroimy na talarki i dusimy na patelni, aż zmiękną.
3. Pod koniec gotowania się ziemniaków dodajemy cebulę i pieczarki (kilka uduszonych plasterków pieczarek można odłożyć do dekoracji).
4. Całość gotujemy jeszcze chwilę, następnie blenderujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - groszkiem ptysiowym, grzankami (np. ziołowymi), natką pietruszki.

Smacznego!!!

28 sierpnia 2013

Surówka z sałaty lodowej z papryką

Szybka, krucha i chrupiąca surówka. 


Składniki:

1 główka lodowej sałaty
1 czerwona papryka
siekany szczypiorek
kawałek pora
sos sałatkowy lub dressing (u mnie taki)

Sposób przygotowania:

1. Sałatę kroimy w paski.
2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dowolnie kroimy.
3. Pora kroimy na półtalarki, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku.
4. Sałatę, paprykę i pora mieszamy, dodajemy siekany szczypiorek i polewamy dressingiem. Mieszamy.

Smacznego!!!

26 sierpnia 2013

Buraczki w zalewie octowej

Kolejne przetwory... Dużo ich, ale za to potem mamy swoje własne skarby lata pozamykane w słoiki. W zeszłym tygodniu robiłam szybki przecier pomidorowy, zielony dżem z cukinii, kompoty ze śliwek i mirabelek... A na blogu tym razem buraczki, które zimą będą w sam raz np. do sałatek, obiadów czy po prostu do wyjadania ze słoika.


Składniki:

5 kg buraczków (najlepiej drobnych)
1 kg cebuli

liście laurowe
gorczyca
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
kwiat / gałązka kopru
czosnek

Zalewa:
1 szklanka octu
5 szklanek wody
150 g cukru
3 łyżki soli

Sposób przygotowania:

1. Buraczki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu obieramy.
2. Obrane buraczki w całości przekładamy do przygotowanych słoików (no chyba, że użyliśmy trochę większych okazów to wtedy należy je pokroić na połówki lub ćwiartki).
3. Do każdego słoika dodajemy gałązkę kopru, troszkę gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku i ziarnisty pieprz. Na wierzch układamy kilka plastrów cebuli.
4. Zagotowujemy zalewę i gorącą lub ciepłą zalewamy słoiki z burakami. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut od zagotowania wody.

Zapraszam na tarte buraczki z chrzanem (klik) i z dodatkiem papryki (klik).

Smacznego!!!

24 sierpnia 2013

Ciasto kakaowe ze śliwkami

Cały tydzień chodziło za mną ciasto ze śliwkami. Zrobiłam dziś. Przepis kombinowany z dwóch innych ucieranych ciast - ale bardzo udany :) Polecam!


Składniki (blaszka 25x30cm):

6 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
odrobina olejku śmietanowego
1 szklanka oleju
1 łyżka octu

ok.70 dag śliwek - u mnie węgierki

Sposób przygotowania:

1. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki.
2. Mąkę przesiewamy w jednej misce z kakao i sodą.
3. Jajka ubijamy z cukrem i octem. Jak masa zacznie bieleć, dodajemy partiami mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Na koniec wlewamy olejek i olej, dokładnie miksujemy.
4. Pokrojone śliwki wsypujemy do ciasta i całość mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Całość pieczemy przez 45-50 minut (najlepiej do suchego patyczka) w 180 st. C.

Smacznego!!!

Sałatka z wędzonym łososiem i pomidorami

Dziś sałatka z dodatkiem łososia, na którą przepis znalazłam na smaczny.pl.


Składniki:

25 dag wędzonego łososia
3 duże pomidory
3 jajka na twardo
1 niewielki por 
1 ząbek czosnku
2 łyżki musztardy
sok z cytryny
bazylia
sól, pieprz
siekany szczypiorek

Sposób przygotowania:

1. Łososia kroimy w kostkę.
2. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Odsączamy z nadmiaru soku.
3. Obrane jajka kroimy w kostkę.
4. Pora pokroić w kostkę lub pół-talarki.
5. W misce mieszamy wszystkie pokrojone składniki, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny do smaku, musztardę, bazylię i doprawiamy solą i pierzem.
6. Przed podaniem sałatkę posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Smacznego!!!

23 sierpnia 2013

Zielony dżem z cukinii

W sumie ten dżem niewiele się różni od tego, co już jest na blogu. Zmieniłam trochę proporcje i użyłam zielonych galaretek o smaku kiwi. Wyszły pyszne i ładne zieloniutkie.


Składniki:

2 kg cukinii
3 galaretki zielone
ok 400 g cukru
3 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

1. Cukinie obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę, dodajemy kwasek cytrynowy, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.
2. Z cukinii odlewamy nadmiar soku. Cukinię smażymy na wolnym ogniu. Jak się rozpadnie, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy galaretki, mieszamy, aż się dokładnie rozpuszczą i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy. Dżemu nie trzeba pasteryzować. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się dobrze trzyma:)


Smacznego!!!

22 sierpnia 2013

Frytki pieczone z młodych ziemniaków

Dla mnie te frytki są idealne - pyszne, mało pracochłonne i nie ociekają tłuszczem. Przepis znalazłam na Mirabelkowym blogu. Frytki podałam do pieczonego drobiu i sałatki z pomidorów.


Składniki:

6 średnich młodych ziemniaków
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz
mielona słodka papryka

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać lub wyszorować i pokroić na frytki.
2. Do ziemniaków dodać olej, pieprz i słodką paprykę, dokładnie wymieszać.
3. Frytki wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, ułożyć je tak, aby na siebie nie nachodziły.
4. Piec w 180 st. C przez 30-40 minut, w zależności od grubości ziemniaków. 
5. Przed podaniem frytki należy posolić.

Smacznego!!!

Kompot z mirabelek

Pod naszym blokiem mirabelki owocują jak szalone :) Nie mogłam jednak patrzeć na ogrom owoców jaki się marnuje... Prawie nikt ich nie zbiera i owoce zalegają pod drzewem. Dlatego zabrałam dwie reklamówki i uzbierałam dość sporo owoców. Jedną część zawiozłam mamie, a z drugiej zrobiłam kompoty (miałam już nie robić przetworów, bo brakuje mi słoików). Zapraszam!


Składniki:

mirabelki - ilość i odmiana dowolna (u mnie żółte i czerwone)
3-4 łyżki cukru na 1 słoik litrowy
woda

Sposób przygotowania:

1. Umyte mirabelki pakujemy do słoików (wkładam do połowy lub 2/3 wysokości słoika).
2. Do każdego słoika dodajemy cukier i całość zalewamy wodą. Zakręcamy słoiki.
3. Słoiki pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania.

Smacznego!!!

21 sierpnia 2013

Fasolka szparagowa z tymiankiem i cebulą

Robiłam już fasolkę szparagową na kilka sposobów (z bułką tartą, po grecku i prowansalsku). Tym razem pomysł zaczerpnęłam od Megi65 z WŻ. Od siebie dodałam ząbek czosnku dla wyrazistego smaku.


Składniki:

250 g fasolki szparagowej (odmiana i kolor dowolny - najważniejsze, żeby była młoda i jędrna)
1 mała cebulka
1 łyżeczka masła
tymianek świeży lub suszony
sól do smaku
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

1. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości (fasolka nie może się rozgotować).
2. W tym czasie obraną i posiekaną cebulkę podsmażyć na maśle (cebula nie powinna się zrumienić, a jedynie pozbyć się swojej surowości).
3. Fasolkę odcedzić, wrzucić do garnka i posypać tymiankiem (ostrożnie z tą przyprawą, bo jest bardzo aromatyczna!). Dodajemy cebulkę i zmiażdżony ząbek czosnku, doprawiamy do smaku, mieszamy.

Smacznego!!!

20 sierpnia 2013

Pełnoziarniste pancakes na serku homogenizowanym

Naszła mnie ochota na jakieś placuszki. Idealny przepis znalazłam na blogu feed-me-better. Zapraszam! Dla nas (dorosłych) były zwykłe okrągłe, a dla naszej dwulatki - motylki z dodatkami :)


Składniki:

150 g serka homogenizowanego - u mnie waniliowy danio
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
50 ml mleka
1 łyżka otrębów
1 łyżka miodu / cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Jajko, serek i mleko mieszamy, dosypujemy mąkę, otręby, cukier, sól i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy,
2. Placuszki smażymy na patelni (suchej lub lekko przetartej olejem).
3. Podajemy wedle uznania z cukrem pudrem, owocami itp.

Smacznego!!!
 

19 sierpnia 2013

Brzoskwinie w syropie

Domowy sposób na owoce do ciast i deserów. Przepis pochodzi od Margarytki.


Składniki:

brzoskwinie

Zalewa (proporcje):
1 litr wody
1-2 szklanki cukru (w zależności, czy wolimy bardziej lub mniej słodkie)
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

1. Brzoskwinie umyć, obrać, przekroić na pół i wypestkować. Można też owoce zalać gorącą wodą i za chwilkę obrać - wtedy skórki szybko schodzą.
2. Zagotować syrop, włożyć do syropu partiami brzoskwinie i gotować 2-3 minuty, jeśli brzoskwinie są miękkie, a 5 minut jeśli są twarde. Brzoskwinie wyłowić łyżką cedzakową, ułożyć w przygotowanych słoikach, zalać syropem. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.

Smacznego!!!

18 sierpnia 2013

Sałatka brokułowa Doris

Znów zapraszam Was na sałatkę, tym razem według przepisu mojej siostry Dori. Smakuje bardzo fajnie, szczególnie teraz, gdy mamy dostęp do pysznych sezonowych warzyw. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie brokuł + feta + czosnek + inne dodatki :)


Składniki:

1 brokuł
4 jajka
3 pomidory
1/2 puszki kukurydzy
1 kostka fety

Sos I:
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
2 zmiażdżone ząbki czosnku

Sos II:
2 łyżki msjonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przyrządzenia:

1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo. Wyciągamy z wody. Studzimy.
2. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kosteczkę.
3. Umyte pomidory kroimy w kostkę.
4. Fetę kroimy w kostkę (chyba, że kupiliśmy już pokrojoną, to ten punkt mamy z głowy).
5. Warzywa i jajka układamy warstwowo: część pomidorów, jajka, feta, brokuły, kukurydza i czynność powtarzamy, aż do skończenia się składników.
6. Mieszamy dowolny sos (I lub II) ze składników podanych powyżej, schładzamy przez 15-30 minut.
7. Całość zalewamy sosem. Czasem też wierzch posypuję prażonym słonecznikiem. Podajemy.

Smacznego!!!

17 sierpnia 2013

Sałatka z kalafiorem i orzechami

Bardzo pyszna lekka sałatka z przepisu Magdy.


Składniki:

1 kalafior
3-4 ogórki gruntowe
garść orzechów włoskich
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
siekany koperek
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy.
2. Obrane ogórki kroimy w kostkę.
3. Orzechy siekamy.
4. Składniki mieszamy, dodajemy jogurt, sól, pieprz i siekany koperek. Mieszamy.

Smacznego!

Źródło: Smak zdrowia

16 sierpnia 2013

Surówka z czerwonej kapusty II

Zapraszam na pyszną surówkę według przepisu mojej mamy.


Składniki:

połówka główki czerwonej kapusty
1 duża marchewka
1 cebula
1 jabłko
siekana natka pietruszki lub selera
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
kilka łyżek oleju
cukier do smaku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut).
2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko, by woda spłynęła.
3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. W misce mieszamy kapustę, marchew, jabłko i cebulę, dodajemy posiekaną zieleninę, dodajemy olej, sól, cukier i pieprz do smaku.

Smacznego!!!

15 sierpnia 2013

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Przepis odkopany z bardzo starego zeszytu, polecam. Akurat mamy sezon śliwkowy.


Składniki:

Ciasto:
500 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
200 g masła
100 g cukru
2 żółtka
1 jajko
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao
szczypta soli
tłuszcz do formy

Przełożenie:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
3 łyżki masła
3-4 łyżki cukru lub do smaku
2 żółtka (można pominąć)
500 g śliwek, najlepiej węgierek

Sposób przyrządzenia:

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać masło, cukier, żółtka, jajko, śmietanę i sól. Energicznie zagnieść ciasto, podzielić na pół, a jedną połówkę jeszcze raz na pół. Do 1 małej części dodać kakao i zagnieść. schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Budynie ugotować w 3-ch szklankach mleka ugotowanego z dodatkiem cukru. Do gorącego budyniu dodać masło, wymieszać, lekko przestudzić i wbić żółtka. Wymieszać.
3. Śliwki podzielić na połówki.
4. Większą częścią ciasta wyłożyć na blaszkę, ułożyć śliwki i zalać budyniem. 2 mniejsze połówki ciasta (białego i kakaowego) zetrzeć na pazurkach i posypać wierzch ciasta.
5. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 200 st. C.
6. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!