Składniki:
4 podudzia z kurczaka
6-7 średnich ziemniaków
suszony tymianek
sól morska
ostra papryka w proszku
granulowany czosnek
1 łyżeczka miodu
pół łyżeczki soku z cytryny
kilkanaście świeżych igiełek rozmarynu
olej
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego i posypać tymiankiem.
2. Zrobić marynatę: kilka łyżek oleju wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą, papryką i czosnkiem. Kurczaka wysmarować marynatą. Mięso wyłożyć na ziemniaki, posypać igiełkami rozmarynu i całość odstawić na około 15 minut.
3. Całość piec przez około 90 minut w 170 st. C. Z kurczaka wycieknie tłuszcz, który spłynie potem na ziemniaki. Moje podudzia były całkiem chude i tego tłuszczyku było niewiele.
4. Po upieczeniu podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie był akurat ogórek kiszony.
Smacznego!!!
Źródło: Smakowite