Całe lato jem owsiankę z różnymi owocami...
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie żytnie)
woda + mleko - taka ilość, aby podczas gotowania zakryła płatki
szczypta soli
miód do smaku
świeże maliny
Sposób wykonania:
1. Płatki przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem tak, aby zakryły
płatki na 1 cm powyżej ich poziomu. Ilość mleka i wody wedle uznania.
Dodać też szczyptę soli. Gotować ok 3-4 minut.
2. Ugotowane płatki przełożyć na talerz, polać miodem i udekorować świeżymi malinami.
Smacznego!!!
29 sierpnia 2019
26 sierpnia 2019
Ogórki konserwowe po grecku do słoików
Jeśli macie jeszcze ogórki, to polecam takie konserwowe na sposób grecki. Przepis mam od bardzo dawna, ale dopiero w tym sezonie je przygotowałam. I już wypróbowałam - więc i Wam polecam!
Składniki:
ok. 2 kg ogórków
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Do każdego słoika:
kawałek liścia pora (lub krążek cebuli)
gałązka selera naciowego
gałązka natki pietruszki
kawałek marchewki
1 listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyć. Na dno każdego słoika włożyć liść pora, seler, pietruszkę, włożyć ogórki i dodać kawałek marchewki, liść laurowy i ziele angielskie.
2. Składniki zalewy zagotować, gorącą zalewą zalać słoiki, zakręcić. Pasteryzować ok 8 minut.
3. Z podanej porcji wyszło mi 5 słoików wielkości jak na zdjęciu.
Smacznego!!!
Źródło: Domowe przetwory z warzyw i owoców
Składniki:
ok. 2 kg ogórków
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Do każdego słoika:
kawałek liścia pora (lub krążek cebuli)
gałązka selera naciowego
gałązka natki pietruszki
kawałek marchewki
1 listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyć. Na dno każdego słoika włożyć liść pora, seler, pietruszkę, włożyć ogórki i dodać kawałek marchewki, liść laurowy i ziele angielskie.
2. Składniki zalewy zagotować, gorącą zalewą zalać słoiki, zakręcić. Pasteryzować ok 8 minut.
3. Z podanej porcji wyszło mi 5 słoików wielkości jak na zdjęciu.
Smacznego!!!
Źródło: Domowe przetwory z warzyw i owoców
22 sierpnia 2019
Surówka z marchewki i chrzanu
Bardzo dawno temu pokazywałam już podobną surówkę (KLIK), tym razem przedstawiam nieco łagodniejszą wersję.
Składniki:
3 średnie marchewki
1 małe jabłko
1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka (lub wedle smaku)
2 pełna łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
odrobina soku z cytryny
Sposób wykonania:
1. Obraną marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne, wraz ze skórką zetrzeć na tarce.
2. Dodać śmietanę lub jogurt, szczyptę soli, trochę cukru, sok z cytryny. Całość dokładnie połączyć.
Smacznego!!!
Składniki:
3 średnie marchewki
1 małe jabłko
1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka (lub wedle smaku)
2 pełna łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
odrobina soku z cytryny
Sposób wykonania:
1. Obraną marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne, wraz ze skórką zetrzeć na tarce.
2. Dodać śmietanę lub jogurt, szczyptę soli, trochę cukru, sok z cytryny. Całość dokładnie połączyć.
Smacznego!!!
21 sierpnia 2019
Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem
Ciasteczka bardzo udane i naprawdę syte. Z powodzeniem można je zabrać do pracy na drugie śniadanie. Do tego kubeczek ulubionego jogurtu i posiłek gotowy ;-) Jak je przygotowywałam, to dosłownie na samych resztkach, które miałam w domu. Dlatego użyłam mniej płatków niż oryginale (bo tylko taką ilością dysponowałam) czy różnych mąk. Wyszły wyśmienite!
Składniki (wyszło mi 18 sztuk):
1 czubata szklanka płatków owsianych (miałam też trochę żytnich to dodałam) - w oryginale 2 szklanki
1 szklanka łuskanego słonecznika
1/2 szklanki mąki ( dałam pół na pół pszenną i żytnią)
1/2 kostki miękkiego masła
2 jajka
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia:
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki wymieszać łyżką lub ręką. Formować kulki o średnicy 5cm mokrymi rękoma.
2. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piec w 180 st.C przez 20-25 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego!!!
Źródło: Ania gotuje
Składniki (wyszło mi 18 sztuk):
1 czubata szklanka płatków owsianych (miałam też trochę żytnich to dodałam) - w oryginale 2 szklanki
1 szklanka łuskanego słonecznika
1/2 szklanki mąki ( dałam pół na pół pszenną i żytnią)
1/2 kostki miękkiego masła
2 jajka
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia:
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki wymieszać łyżką lub ręką. Formować kulki o średnicy 5cm mokrymi rękoma.
2. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piec w 180 st.C przez 20-25 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego!!!
Źródło: Ania gotuje
20 sierpnia 2019
Owsianka z masłem orzechowym
Pożywne i syte śniadanie, które na długi czas zapewni nam energię.
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie żytnie)
woda + mleko - taka ilość, aby podczas gotowania zakryła płatki
szczypta soli
1 łyżka masła orzechowego
miód do smaku
1/2 banana
Sposób wykonania:
1. Płatki przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem tak, aby zakryły płatki na 1 cm powyżej ich poziomu. Mleka daję 2/3, reszta to woda. Można też oczywiście ugotować na samym mleku lub wodzie - wedle uznania. Dodać też szczyptę soli. Gotować ok 3-4 minut.
2. Do gorących płatków dodać masło orzechowe i miód, wymieszać. Przełożyć do miski i na wierzch ułożyć plasterki banana.
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie żytnie)
woda + mleko - taka ilość, aby podczas gotowania zakryła płatki
szczypta soli
1 łyżka masła orzechowego
miód do smaku
1/2 banana
Sposób wykonania:
1. Płatki przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem tak, aby zakryły płatki na 1 cm powyżej ich poziomu. Mleka daję 2/3, reszta to woda. Można też oczywiście ugotować na samym mleku lub wodzie - wedle uznania. Dodać też szczyptę soli. Gotować ok 3-4 minut.
2. Do gorących płatków dodać masło orzechowe i miód, wymieszać. Przełożyć do miski i na wierzch ułożyć plasterki banana.
Smacznego!!!
19 sierpnia 2019
Arbuzolada z melisą
Arbuzy są teraz najpyszniejsze. To przyjemny orzeźwiający owoc w upalne dni. Warto nawet dziś przyrządzić z niego arbuzoladę ;P
Składniki:
1/4 małego arbuza
ok. 10 listków świeżej melisy
kostki lodu
Sposób przygotowania:
1. Arbuza pokroić w kostkę, pozbyć się pestek. Wrzucić do kielicha blendera. Dodać listki melisy. Zmiksować na gładko.
2. Do szklanek wrzucić trochę kostek lodu, zalać arbuzoladą.
* Arbuzoladę można rozcieńczyć z wodą mineralną. Można wtedy dodać odrobinę miodu i sok z cytryny.
Smacznego!!!
Składniki:
1/4 małego arbuza
ok. 10 listków świeżej melisy
kostki lodu
Sposób przygotowania:
1. Arbuza pokroić w kostkę, pozbyć się pestek. Wrzucić do kielicha blendera. Dodać listki melisy. Zmiksować na gładko.
2. Do szklanek wrzucić trochę kostek lodu, zalać arbuzoladą.
* Arbuzoladę można rozcieńczyć z wodą mineralną. Można wtedy dodać odrobinę miodu i sok z cytryny.
Smacznego!!!
16 sierpnia 2019
Sałatka z kalafiora i papryki do słoików
Taką sałatkę robiłam w tamtym roku na próbę. Bardzo nam smakowała, tak więc i Wam polecam!
Składniki:
1 duży kalafior
3 małe lub 2 duże czerwone papryki
1 duża cebula
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
1/4 łyżeczki chilli cayenne
1 łyżka soli
Na każdy słoik:
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
Sposób wykonania:
1. Kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i podgrzewać do zagotowania się wody. Odcedzić.
2. Cebulę pokroić w półtalarki, a paprykę w paski.
3. Warzywa wymieszać i przełożyć do słoików. Do każdego słoika dodać:
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
4. Zagotować zalewę, zalać słoiki, pasteryzować 10-15 minut.
Z podanej porcji wyszło mi 4 słoiki wielkości jak na zdjęciach (mniej więcej o pojemności 700ml) .
Smacznego!!!
Składniki:
1 duży kalafior
3 małe lub 2 duże czerwone papryki
1 duża cebula
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
1/4 łyżeczki chilli cayenne
1 łyżka soli
Na każdy słoik:
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
Sposób wykonania:
1. Kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i podgrzewać do zagotowania się wody. Odcedzić.
2. Cebulę pokroić w półtalarki, a paprykę w paski.
3. Warzywa wymieszać i przełożyć do słoików. Do każdego słoika dodać:
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
4. Zagotować zalewę, zalać słoiki, pasteryzować 10-15 minut.
Z podanej porcji wyszło mi 4 słoiki wielkości jak na zdjęciach (mniej więcej o pojemności 700ml) .
Smacznego!!!
14 sierpnia 2019
Sałatka z rukolą i serkiem włoskim
Bardzo kolorowa i pyszna sałatka, którą przygotujecie w kilka chwil!
Składniki (na 2 porcje):
3 garści rukoli
kilka rzodkiewek
kilka zielonych oliwek
1 pomidor malinowy
kilka plasterków szynki drobiowej (lub innej)
120 g serka typu włoskiego (np. Capri)
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Rukolę przepłukać i osuszyć. Dodać dowolnie pokrojone rzodkiewki i pomidora.
2. Szynkę pokroić w paski, a ser rozkruszyć. dodać do sałatki, skropić oliwą, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszać.
Smacznego!!!
Składniki (na 2 porcje):
3 garści rukoli
kilka rzodkiewek
kilka zielonych oliwek
1 pomidor malinowy
kilka plasterków szynki drobiowej (lub innej)
120 g serka typu włoskiego (np. Capri)
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Rukolę przepłukać i osuszyć. Dodać dowolnie pokrojone rzodkiewki i pomidora.
2. Szynkę pokroić w paski, a ser rozkruszyć. dodać do sałatki, skropić oliwą, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszać.
Smacznego!!!
12 sierpnia 2019
Gulasz z indyka z marchewką i suszonymi pomidorami
Ostatnio wpadło mi w oko mięso gulaszowe z indyka, kupiłam i zrobiłam taki oto gulasz. Bardzo Wam wszystkim polecam, danie warte powtórzenia.
Składniki:
1 kg mięsa gulaszowego z indyka
2 marchewki
kilka suszonych pomidorów
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
olej
słodka mielona papryka
sól, pieprz
oregano suszone
mielone chilli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ziele angielskie
liść laurowy
1,5 szklanki wody
2 pełne łyżki śmietany do zup
Sposób wykonania:
1. Mięso pokroić w kostkę 2x2cm. Posypać słodką mieloną papryką, chilli, oregano, solą i pieprzem wedle uznania. Można schować chwilę do lodówki. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju.
2. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Po chwili dodać marchew startą na tarce jarzynowej i jeszcze chwilę całość smażyć. Zalać gorącą wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić ok 30-40 minut.
3. Suszone pomidory drobniej pokroić, dodać wraz ze śmietanką do sosu. Chwilkę pogotować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Źródło: Kwestia smaku
Składniki:
1 kg mięsa gulaszowego z indyka
2 marchewki
kilka suszonych pomidorów
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
olej
słodka mielona papryka
sól, pieprz
oregano suszone
mielone chilli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ziele angielskie
liść laurowy
1,5 szklanki wody
2 pełne łyżki śmietany do zup
Sposób wykonania:
1. Mięso pokroić w kostkę 2x2cm. Posypać słodką mieloną papryką, chilli, oregano, solą i pieprzem wedle uznania. Można schować chwilę do lodówki. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju.
2. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Po chwili dodać marchew startą na tarce jarzynowej i jeszcze chwilę całość smażyć. Zalać gorącą wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić ok 30-40 minut.
3. Suszone pomidory drobniej pokroić, dodać wraz ze śmietanką do sosu. Chwilkę pogotować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Źródło: Kwestia smaku
11 sierpnia 2019
Sałatka rozmaitości z tuńczykiem
Sałatka zrobiona na poczekaniu ze składników, które akurat miałam w domu. Prosta, szybka, pyszna - same plusy. Jest tylko jeden minus - szybko znika ;-)
Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
kawałek czerwonej papryki
kawałek żółtej papryki
1 ser sałatkowy
2 ogórki gruntowe
duża garść pomidorków koktajlowych
mała czerwona cebula
1/2 słoiczka zielonych oliwek
Sos:
oliwa z oliwek + przyprawa do sałatek
Sposób wykonania:
1. Warzywa w miarę potrzeby obrać, pokroić dowolnie.
2. Ser sałatkowy pokroić w kostkę, a tuńczyka odcisnąć z zalewy.
3. Wszystkie składniki połączyć, dodać oliwy z oliwek oraz przyprawę do sałatek. Dokładnie wymieszać. Podawać.
Smacznego!!!
Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
kawałek czerwonej papryki
kawałek żółtej papryki
1 ser sałatkowy
2 ogórki gruntowe
duża garść pomidorków koktajlowych
mała czerwona cebula
1/2 słoiczka zielonych oliwek
Sos:
oliwa z oliwek + przyprawa do sałatek
Sposób wykonania:
1. Warzywa w miarę potrzeby obrać, pokroić dowolnie.
2. Ser sałatkowy pokroić w kostkę, a tuńczyka odcisnąć z zalewy.
3. Wszystkie składniki połączyć, dodać oliwy z oliwek oraz przyprawę do sałatek. Dokładnie wymieszać. Podawać.
Smacznego!!!
9 sierpnia 2019
Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką
Rozmyślacie już o weekendzie? Dziś propozycja bardzo sezonowego ciasta. W tym roku morele jemy na potęgę ;-)
Składniki:
2,5 szklanki mąki
4 żółtka
250 g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
Pianka:
4 białka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
wydrylowane morele
bułka tarta
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku.
2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto w 180 st C przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, cały czas ubijamy, dodajemy proszek budyniowy, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników, a na koniec cienką strużką wlewamy olej.
4. Upieczone ciasto lekko posypujemy bułką tartą. Na to wykładamy morele skórkami do dołu. Pianę wykładamy na owoce, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy 35-40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Pinterest
Składniki:
2,5 szklanki mąki
4 żółtka
250 g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
Pianka:
4 białka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
wydrylowane morele
bułka tarta
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku.
2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto w 180 st C przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, cały czas ubijamy, dodajemy proszek budyniowy, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników, a na koniec cienką strużką wlewamy olej.
4. Upieczone ciasto lekko posypujemy bułką tartą. Na to wykładamy morele skórkami do dołu. Pianę wykładamy na owoce, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy 35-40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Pinterest
7 sierpnia 2019
Sałatka szwedzka z marchewką i papryką do słoików
A to lubiana sałatka szwedzka, tym razem w wersji mojej mamy. Jest równie pyszna jak i tradycyjna, a do tego kolorowa. W oryginalnym przepisie jest dodatek oleju - moja mama oleju w ogóle nie dodaje, bo nie lubi. Można po prostu olej zamienić na wodę.
Składniki:
2 kg ogórków
250 g cebuli
250 g marchewki
2 czerwone papryki
5 ząbków czosnku
3 łyżki posiekanej natki koperku lub pietruszki (można pominąć)
1 łyżka soli
Zalewa:
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu 10%
0,5 szklanki oleju rzepakowego
4 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 łyżeczka gorczycy
2 goździki
Sposób wykonania:
1. Ogórki umyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka lub kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, paprykę pokroić w paski lub kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Do warzyw dodać łyżkę soli, wymieszać i odstawić na 2 godziny.
2. Wszystkie składniki zalewy poza olejem zagotować i odstawić do wystudzenia.
3. Po wystudzeniu warzywa połączyć z olejem i zalewą, sałatkę przełożyć do słoików. Pasteryzować ok 15 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
2 kg ogórków
250 g cebuli
250 g marchewki
2 czerwone papryki
5 ząbków czosnku
3 łyżki posiekanej natki koperku lub pietruszki (można pominąć)
1 łyżka soli
Zalewa:
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu 10%
0,5 szklanki oleju rzepakowego
4 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 łyżeczka gorczycy
2 goździki
Sposób wykonania:
1. Ogórki umyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka lub kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, paprykę pokroić w paski lub kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Do warzyw dodać łyżkę soli, wymieszać i odstawić na 2 godziny.
2. Wszystkie składniki zalewy poza olejem zagotować i odstawić do wystudzenia.
3. Po wystudzeniu warzywa połączyć z olejem i zalewą, sałatkę przełożyć do słoików. Pasteryzować ok 15 minut.
Smacznego!!!
Zapraszam Was także, abyście zajrzeli na innego bloga, gdzie można znaleźć inną fajną sałatkę na zimę: TUTAJ
5 sierpnia 2019
Surówka z marchewki i ananasa
Ta pyszna surówka bardzo posmakowała mojej córce. Dodatek słodkiego i soczystego świeżego ananasa świetnie się tu sprawdził. Myślę, że poza sezonem z ananasem z puszki będzie smakować równie dobrze.
Składniki:
5 średnich marchewek
1 soczyste jabłko
kawałek ananasa - u mnie 1/4 świeżego niedużego owocu
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
1. Obrać marchewki i ananasa.
2. Jabłko wystarczy umyć, wydrążyć gniazdo nasienne. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Ananasa pokroić w kostkę.
3. Przełożyć do jednej miski, dodać olej, miód, sól i sok z cytryny. Wymieszać.
Smacznego!!!
Składniki:
5 średnich marchewek
1 soczyste jabłko
kawałek ananasa - u mnie 1/4 świeżego niedużego owocu
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
1. Obrać marchewki i ananasa.
2. Jabłko wystarczy umyć, wydrążyć gniazdo nasienne. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Ananasa pokroić w kostkę.
3. Przełożyć do jednej miski, dodać olej, miód, sól i sok z cytryny. Wymieszać.
Smacznego!!!
4 sierpnia 2019
Wafle mocno kakaowe
Wafelki są zawsze u nas mile widziane. Dzieciaki je uwielbiają!
Na Święta moja mama też robi wafla. Nawet najbardziej wyszukane ciasto nie będzie tak chętnie jedzone przez dzieci jak zwykłe wafelki ;-)
Składniki:
250 g masła
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
2-3 łyżki kaszy manny lub mleka w proszku
1 paczka wafli
Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem cukru - na bardzo małym ogniu, dodać kakao, a następnie mleko w proszku lub kaszę manną. Mieszać aż zgęstnieje. Nie gotować za długo, bo masa się przegrzeje i rozwarstwi.
2. Masę odstawić, aż będzie letnia i taką letnią masą przełożyć wafle smarując każdą warstwę dość cienko. Wierzch obciążyć deską i włożyć do lodówki na minimum na 2 godziny. Po tym czasie wafla dowolnie pokroić.
Smacznego!!!
Źródło: Kotlet.tv
Na Święta moja mama też robi wafla. Nawet najbardziej wyszukane ciasto nie będzie tak chętnie jedzone przez dzieci jak zwykłe wafelki ;-)
Składniki:
250 g masła
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
2-3 łyżki kaszy manny lub mleka w proszku
1 paczka wafli
Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem cukru - na bardzo małym ogniu, dodać kakao, a następnie mleko w proszku lub kaszę manną. Mieszać aż zgęstnieje. Nie gotować za długo, bo masa się przegrzeje i rozwarstwi.
2. Masę odstawić, aż będzie letnia i taką letnią masą przełożyć wafle smarując każdą warstwę dość cienko. Wierzch obciążyć deską i włożyć do lodówki na minimum na 2 godziny. Po tym czasie wafla dowolnie pokroić.
Smacznego!!!
Źródło: Kotlet.tv
1 sierpnia 2019
Sałatka makaronowa z szynką i ziołami prowansalskimi
Sałatek z makaronem i szynką na blogu już kilka jest. Oto kolejny pomysł, tym razem z dodatkiem moich ulubionych ziół prowansalskich.
Składniki:
250 g makaronu (dowolny kształt)
250 g szynki drobiowej
1 puszka kukurydzy
kilka ogórków kiszonych
1 czerwona papryka
3-4 łyżeczki ziół prowansalskich
majonez
zielona cebulka
pieprz
sól
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
2. Paprykę, szynkę i ogórki pokroić w kostkę.
3. Zieloną cebulkę posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Wszystko wymieszać, dodać majonezu i ziół, ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Składniki:
250 g makaronu (dowolny kształt)
250 g szynki drobiowej
1 puszka kukurydzy
kilka ogórków kiszonych
1 czerwona papryka
3-4 łyżeczki ziół prowansalskich
majonez
zielona cebulka
pieprz
sól
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
2. Paprykę, szynkę i ogórki pokroić w kostkę.
3. Zieloną cebulkę posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Wszystko wymieszać, dodać majonezu i ziół, ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)