4 sierpnia 2019

Wafle mocno kakaowe

Wafelki są zawsze u nas mile widziane. Dzieciaki je uwielbiają!
Na Święta moja mama też robi wafla. Nawet najbardziej wyszukane ciasto nie będzie tak chętnie jedzone przez dzieci jak zwykłe wafelki ;-)


Składniki:

250 g masła
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
2-3 łyżki kaszy manny lub mleka w proszku
1 paczka wafli

Sposób przygotowania:

1. W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem cukru - na bardzo małym ogniu, dodać kakao, a następnie mleko w proszku lub kaszę manną. Mieszać aż zgęstnieje. Nie gotować za długo, bo masa się przegrzeje i rozwarstwi.
2. Masę odstawić, aż będzie letnia i taką letnią masą przełożyć wafle smarując każdą warstwę dość cienko. Wierzch obciążyć deską i włożyć do lodówki na minimum na 2 godziny. Po tym czasie wafla dowolnie pokroić.

Smacznego!!!

Źródło: Kotlet.tv

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!