31 października 2024

Ciasto zebra na białkach

 To ciasto świetnie wygląda, pysznie smakuje... Wykorzystałam do niego białka, które zalegały mi w zamrażarce. 

Składniki (forma keksówka 23x9cm):

  • 6 białek z dużych jaj
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej + 1,5 łyżki dodatkowo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 100 ml oleju 

Sposób przygotowania:

1. Białka powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Białka rozbić, dodać soli i ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru ciągle ubijając. 

3.  Do ubitej piany dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, a na końcu lać olej i również delikatnie połączyć. 

4. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 1,5 łyżki mąki, do drugiej 1,5 łyżki kakao i wymieszać.

5. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek formy nakładać na przemian po łyżce jasnego i ciemnego ciasta. 

6. Piec w 170*C przez 45 minut do suchego patyczka,

7. Można po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Dom wypieków

29 października 2024

Placek ziemniaczany po żydowsku

 Dawno już nie było placków ziemniaczanych, dlatego niedawno u mnie pojawiły się w nowej odsłonie. Nie pytajcie skąd nazwa, że po żydowsku, taką po prostu znalazłam w internecie i nic nie będę zmieniać. A przepis podaję w mojej wersji :-) Nie jest to najszybszy obiad, ale wart przygotowania.

Składniki:

Surówka z kapusty:

  • 1/2 główki małej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól
  • sok z cytryny

Kurczak:

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • sól
  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Sposób przygotowania:

1. Zrobić surówkę, kapustę poszatkować, posolić, wygnieść i odstawić na 10 minut. Dodać marchewkę startą na tarce jarzynowej, majonez, musztardę i doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. 

2. Przygotować sos czosnkowy, majonez, jogurt i śmietanę umieścić w jednej misce, dodać zmiażdżone ząbki czosnku i pozostałe przyprawy, wymieszać.  

3. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawami, wymieszać i obsmażyć na oleju. 

4. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zblendować razem z obraną cebulą. Odlać trochę nadmiaru wody, która się zebrała. Wbić jajko, dodać mąkę, sól, pieprz i wymieszać. 

5. Na patelni smażyć dużego placka, mniej więcej średnicy 20 cm z obu stron na rumiano. 

6. Po usmażeniu przełożyć na talerz, na połowie rozłożyć trochę surówki, na to trochę kurczaka, lekko polać sosem, złożyć placka na pół i z wierzchu również polać sosem. Można oprószyć koperkiem. 

Smacznego!!!

24 października 2024

Marynowane zielone pomidorki koktajlowe

 Z pewnością wiecie, że z zielonych niedojrzałych pomidorów można przygotować sałatkę na zimę. Za to u mnie w tym roku pozostało wiele pomidorków koktajlowych, które nie zdążyły dojrzeć, dlatego w całości wylądowały w słoiczkach. Zapraszam po przepis. 

Składniki (na 4-5 słoiczków średniej wielkości):

  • 1 kg zielonych pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku na każdy słoik
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu na każdy słoik

Zalewa:

  • 2,5 szklanki wody
  • 2/3 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 2/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

1. Pomidorki umyć, każdy nakłuć wykałaczką w 3 miejscach, aby pomidorki nie popękały. 

2. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę.

3. Czosnek obrać, pokroić w słupki lub drobno posiekać. 

4. Do każdego słoika włożyć trochę cebuli, posiekany czosnek, ziarenka pieprzu, ułożyć pomidorki. 

5. Składniki zalewy zagotować, zalać nią pomidorki i słoiki zakręcić. Pasteryzować przez 15 minut od zagotowania. 

6. Pomidorki po niecałym miesiącu są gotowe do spożycia. 

Smacznego!!!

22 października 2024

Schab w sosie z marchewką i papryką

 Do wykorzystania miałam mini marchewki, które mi słabo urosły na działce, dlatego wylądowały w sosie. Danie wyszło przepyszne! Polecam serdecznie!

Składniki:

  • 12 plastrów schabu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 spora marchewka lub 2 mniejsze - lub kilkanaście mini marcheweczek
  • 2 kolorowe papryki
  • sól, pieprz
  • słodka mielona papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • woda
  • mąka do panierki
  • 5 suszonych grzybków

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć słodką mieloną papryką, solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smalec, zrumienić mięso z obu stron. Na chwilę zdjąć mięso, a na patelnię rzucić posiekaną cebulę i 1 ząbek czosnku, chwilę podsmażyć i dodać mięso z powrotem. Zalać gorącą wodą tak, by było trochę ponad mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzybki. Całość dusić.

2. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, dodać do gotującego się mięsa, jeśli jest już półmiękkie. Jak mięso zmięknie, dodać drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w paski paprykę. Gotować, aż papryka zmięknie. Doprawić całość do smaku. 

Smacznego!!!


19 października 2024

Sernik Lotus Biscoff

 Lubicie korzenne ciasteczka Lotus Biscoff? Jeśli tak, to ten sernik będzie dla was strzałem w dziesiątkę. Mu uwielbiamy te ciastka. Zawsze pakuję dzieciakom dwie sztuki do śniadaniówki i nie może ich zabraknąć w kuchennej szafce. Do tego sernika użyłam kremu Biscoff w wersji "crunchy" z wyraźnie wyczuwanymi kawałkami ciastek. Jeśli użyjecie wersji "creamy", to oczywiście kawałki ciastek w ogóle nie będą widoczne jak na moim serniczku.

Ich korzenny smak przypomina jesienne smaki. A jak ostatnio zobaczyłam w sklepie krem o smaku tych ciasteczek, to wiedziałam, że powstanie jakieś fajne ciasto. No i padło na sernik. Efekt wow murowany. Sernik wyszedł po prostu fantastyczny. 

Składniki ( tortownica 24cm lub kwadratowa firma 24cm): 

Spód: 

  • 200 g ciastek Lotus Biscoff
  • 50 g rozpuszczonego masła

Ser:

  • 1 kg sera twarogowego dwukrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego
  • 250 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 250 g kremu Lotus Biscoff (u mnie wersja crunchy z wyraźnie wyczuwanymi kawałkami ciasteczek)
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kremu Lotus Biscoff
  • 2 pokruszone ciasteczka Lotus Biscoff 

Sposób przygotowania:

1. Jajka, ser i mascarpone powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Zrobić spód, ciasteczka zmiksować blenderem na proszek. Wlać rozpuszczone masło, wymieszać. Konsystencja będzie trochę przypominać piasek. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą innego naczynia o gładkim spodzie, np. szklanki, wyrównać mieszanką spód blaszki. Całość włożyć do lodówki. 

3. Do miski przełożyć ser, mascarpone, cukier, masło i krem ciasteczkowy, całość krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia. Nie należy zbyt mocni napowietrzać masy serowej. 

4. Ser wyłożyć na gotowy spód. ser powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wyrównać. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec jeszcze 45 minut. 

5. Sernik pozostawić w piekarniku, po 10 minutach od zakończenia pieczenia można lekko uchylić drzwiczki piekarnika, ale należy pamiętać, że sernik musi w nim pozostać do całkowitego wystudzenia.  

6. Dwie łyżki kremu Lotus rozgrzać na patelni lub w mikrofalówce. Wyłożyć na wierzch sernika i całość posypać kruszonymi ciasteczkami.

Smacznego!!!

 
Źródło: blog Po prostu pycha

17 października 2024

Tosty francuskie z chałki

 Lubię tosty francuskie, zazwyczaj robię z chleba. Tym razem wykorzystałam chałkę i naprawdę świetnie się sprawdziły. Można je podać z owocami czy dżemem.

Składniki:

  • 8 kromek chałki (ok 1,5 cm grubości)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Jajka, mleko, szczyptę soli wymieszać. 

2. Każdą kromkę maczać z obu stron w mieszance jajeczno-mlecznej, układać na nagrzanej patelni z rozpuszczonym masłem i smażyć z obu stron na rumiano. 

3. Podawać z owocami lub dżemem, kiedy tosty są jeszcze ciepłe. 

Smacznego!!!

15 października 2024

Pinsa capricciosa

 Już kiedyś wspominałam, że pinsa to świetne rozwiązanie na pyszna, ciepłą i szybką kolację. Zazwyczaj mam jedną kupioną na czarną godzinę. Tym razem przygotowałam ją w stylu włoskim capricciosa. Pyszności! Polecam, jeśli jeszcze nie próbowaliście.

Składniki:

  • 1 pinsa
  • 2 łyżki sosu pomidorowego 
  • 2-3 duże pieczarki
  • kawałek cebuli
  • 3-4 plasterki szynki drobiowej lub wieprzowej
  • 70-100 g sera mozzarella
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1.   Dobrze rozgrzać piekarnik do 220-250*C. 

2. Na pinsę wyłożyć sos pomidorowy, szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w piórka cebulę. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli, posypać całość ziołami prowansalskimi. 

3. Piec krótko, 6-8 minut. 

Smacznego!!!



10 października 2024

Wywar z suszonych grzybów

Dziś żaden przepis, tylko pomysł na nadmiar wywaru. 

Jeśli gotujecie suszone grzyby np. na uszka, to warto wywar z gotowania przeznaczyć jako dodatek do czerwonego barszczu jak tutaj KLIK. Ale mam dla was jeszcze inny pomysł. 

Odlewam sobie trochę do formy na kostki lodu, zamrażam i mam jako dodatek do sosów czy zup. Polecam serdecznie!


 

8 października 2024

Smażone marynowane kanie

 Jeśli jesteście fanami kotletów z kani, to podpowiadam wam jak je zamknąć w słoikach i cieszyć się nimi zimą.

Składniki:

  • 6 dorodnych kani
  • 2 jajka 
  • odrobina mleka
  • przyprawa typu vegeta lub sól
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 2/3 szklanki octu 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała cebula pokrojona w półplasterki
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy 

Sposób przygotowania:

1. Kanie oczyścić, pokroić na takie kawałki, by zmieściły się w słoiku. 

2. Jajka wymieszać z mlekiem i vegetą w talerzu. Kawałki kani kolejno panierować w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron. 

3. Wszystkie składniki zalewy zagotować i gotować koło 5 minut, by cebula zmiękła. 

4. Gorącą zalewą zalać kanie ułożone w słoikach. Można zakręcić i odstawić do góry dnem, ale ja jeszcze zapasteryzowałam przez 10 minut. 

5. Przechowywać w chłodnej piwnicy lub w lodówce.

Smacznego!!!

5 października 2024

Pączki dyniowe

 Takie pączki to moje zeszłoroczne odkrycie. Sezon na dynie trwa, więc jeśli nie macie na nie pomysłu, to zróbcie sobie właśnie takie słodkości!

Składniki:

  • ok 600 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 200 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 150 g pure z dyni
  • 40 g świeżych drożdży
  • 60 g masła - miękkiego
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • szczypta soli + 1 łyżka spirytusu
  • tłuszcz do głębokiego smażenia 
  • marmolada do nadzienia

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

2. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku z 1 łyżka cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić do podrośnięcia. 

3. W misce umieścić pozostałe składniki. wlać wyrośnięty zaczyn, miksować mikserem z hakami. Ciasto jest klejące i można go lekko oprószyć mąką. Odstawić na 1h do podwojenia objętości. 

4. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wycinać kółka lub na wzór oponki. robiłam pół na pół. Część pączków z dziurką i część z nadzieniem. 

5. Powycinane pączki przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. 

6. Pączki usmażyć na tłuszczu (175*C) z obu stron na rumiano. Wyłożyć na papierowym ręczniku. 

7. Po usmażeniu nadziać marmoladą, poprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!


Źródło: www.domowysmakjedzenia.pl


2 października 2024

Marynowane maślaki

 Podczas ostatniego grzybobrania najwięcej uzbierałam maślaków i takie wylądowały w słoiczku. Bardzo je lubię.

Składniki:

  • oczyszczone i obrane maślaki - należy zdjąć skórkę z kapeluszy

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 2/3 szklanki octu 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 liść laurowy

Do każdego słoika:

  • 1-2 krążki cebuli
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy


Sposób wykonania:

1. Do marynowania wybieram te małe okazy grzybów. Większe kroję na pół, a całkiem duże przeznaczam na suszenie.
2. Oczyszczone grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy w słoiki z przyprawami.
3. Zalewę gotujemy. Liść laurowy wyrzucamy, a gorącą zalewą zalewamy grzyby, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut.

Smacznego!!!


 

1 października 2024

Udka w paprykowej marynacie

 To jedna z najlepszych marynat do kurczaka, jakie robiłam. Zachęcam do wypróbowania. 

Składniki:

  • 6 udek

Marynata:  

  • 1/3 szklanki wody gazowanej 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 
  • 1 łyżka ostrej mielonej papryki 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli 

Dodatkowo: 

  • 1/2 szklanki dowolnej śmietanki - można pominąć

Sposób przygotowania: 

1. Mięso umyć i osuszyć. 

2. Składniki marynaty wymieszać w misce. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Na koniec wierzch mięsa polać dowolną śmietanką. Ona sprawi, że mięso będzie soczyste. Można oczywiście ten krok pominąć, ale robiąc bez i ze śmietanką stwierdzam, że lepsze udka wychodzą te zalane śmietanką. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

3. Mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika. Piec 40 minut pod przykryciem, a potem kolejne 40 minut bez przykrycia. 

4. Gotowe upieczone udka podawać wedle uznania, u nas z ziemniakami oraz mizerią. 

Smacznego!!!