19 października 2024

Sernik Lotus Biscoff

 Lubicie korzenne ciasteczka Lotus Biscoff? Jeśli tak, to ten sernik będzie dla was strzałem w dziesiątkę. Mu uwielbiamy te ciastka. Zawsze pakuję dzieciakom dwie sztuki do śniadaniówki i nie może ich zabraknąć w kuchennej szafce. Do tego sernika użyłam kremu Biscoff w wersji "crunchy" z wyraźnie wyczuwanymi kawałkami ciastek. Jeśli użyjecie wersji "creamy", to oczywiście kawałki ciastek w ogóle nie będą widoczne jak na moim serniczku.

Ich korzenny smak przypomina jesienne smaki. A jak ostatnio zobaczyłam w sklepie krem o smaku tych ciasteczek, to wiedziałam, że powstanie jakieś fajne ciasto. No i padło na sernik. Efekt wow murowany. Sernik wyszedł po prostu fantastyczny. 

Składniki ( tortownica 24cm lub kwadratowa firma 24cm): 

Spód: 

  • 200 g ciastek Lotus Biscoff
  • 50 g rozpuszczonego masła

Ser:

  • 1 kg sera twarogowego dwukrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego
  • 250 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 250 g kremu Lotus Biscoff (u mnie wersja crunchy z wyraźnie wyczuwanymi kawałkami ciasteczek)
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kremu Lotus Biscoff
  • 2 pokruszone ciasteczka Lotus Biscoff 

Sposób przygotowania:

1. Jajka, ser i mascarpone powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Zrobić spód, ciasteczka zmiksować blenderem na proszek. Wlać rozpuszczone masło, wymieszać. Konsystencja będzie trochę przypominać piasek. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą innego naczynia o gładkim spodzie, np. szklanki, wyrównać mieszanką spód blaszki. Całość włożyć do lodówki. 

3. Do miski przełożyć ser, mascarpone, cukier, masło i krem ciasteczkowy, całość krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia. Nie należy zbyt mocni napowietrzać masy serowej. 

4. Ser wyłożyć na gotowy spód. ser powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wyrównać. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec jeszcze 45 minut. 

5. Sernik pozostawić w piekarniku, po 10 minutach od zakończenia pieczenia można lekko uchylić drzwiczki piekarnika, ale należy pamiętać, że sernik musi w nim pozostać do całkowitego wystudzenia.  

6. Dwie łyżki kremu Lotus rozgrzać na patelni lub w mikrofalówce. Wyłożyć na wierzch sernika i całość posypać kruszonymi ciasteczkami.

Smacznego!!!

 
Źródło: blog Po prostu pycha

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!