To ciasto świetnie wygląda, pysznie smakuje... Wykorzystałam do niego białka, które zalegały mi w zamrażarce.
Składniki (forma keksówka 23x9cm):
- 6 białek z dużych jaj
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej + 1,5 łyżki dodatkowo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 100 ml oleju
Sposób przygotowania:
1. Białka powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Białka rozbić, dodać soli i ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru ciągle ubijając.
3. Do ubitej piany dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, a na końcu lać olej i również delikatnie połączyć.
4. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 1,5 łyżki mąki, do drugiej 1,5 łyżki kakao i wymieszać.
5. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek formy nakładać na przemian po łyżce jasnego i ciemnego ciasta.
6. Piec w 170*C przez 45 minut do suchego patyczka,
7. Można po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Dom wypieków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!