24 października 2024

Marynowane zielone pomidorki koktajlowe

 Z pewnością wiecie, że z zielonych niedojrzałych pomidorów można przygotować sałatkę na zimę. Za to u mnie w tym roku pozostało wiele pomidorków koktajlowych, które nie zdążyły dojrzeć, dlatego w całości wylądowały w słoiczkach. Zapraszam po przepis. 

Składniki (na 4-5 słoiczków średniej wielkości):

  • 1 kg zielonych pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku na każdy słoik
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu na każdy słoik

Zalewa:

  • 2,5 szklanki wody
  • 2/3 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 2/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

1. Pomidorki umyć, każdy nakłuć wykałaczką w 3 miejscach, aby pomidorki nie popękały. 

2. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę.

3. Czosnek obrać, pokroić w słupki lub drobno posiekać. 

4. Do każdego słoika włożyć trochę cebuli, posiekany czosnek, ziarenka pieprzu, ułożyć pomidorki. 

5. Składniki zalewy zagotować, zalać nią pomidorki i słoiki zakręcić. Pasteryzować przez 15 minut od zagotowania. 

6. Pomidorki po niecałym miesiącu są gotowe do spożycia. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!