Składniki:
3 kg czerwonej kapusty
1 kg marchwi
1 kg cebuli
Zalewa:
0,5 litra octu 10%
2 litry wody
0,5 kg cukru
6 liści laurowych
1 łyżka ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
1. Kapustę poszatkować. Cebulę poszatkować lub pokroić w grubszą kostkę. Warzywa posolić wedle uznania w osobnych naczyniach i odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc.
*Najlepiej poszatkować warzywa w robocie kuchennym - zaoszczędzimy czasu i nerwów :)
2. Marchew zetrzeć na tarce.
3. Zagotować składniki zalewy. Na gotującą się zalewę rzucić kapustę i gotować 20 minut. Następnie dodać marchew i cebulę i gotować jeszcze 10 minut.
4. Gorącą sałatkę przekładać do przygotowanych wcześniej słoików. Sałatka nie wymaga pasteryzowania.
Smacznego!!!
bardzo lubie czerwona kapustę a Twoja salatka wyglada na pyszna
OdpowiedzUsuńTo jest czerwono kapusta,ja się robi modra kapuste?
UsuńNa blogu nie mam przepisu na modrą kapustę. Ale w internecie pełno na nią przepisów.
UsuńProszę jakie zapasy na zimę się szykują :-)brawo :-)
OdpowiedzUsuńMoja mama taką robi:))
OdpowiedzUsuńOj kochamy ją bardzo<3
Kapustka,uwielbiam pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńrobiłam tą sałatkę, genialna, pięknie pachnie ale odrobinę za ostra.W przyszłym roku dam pół szklanki octu mniej. Dzięki
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że sałatka smakuje. Pozdrawiam!
UsuńWłaśnie ją robię jak będzie gotowa , to napisze jak wyszła.
OdpowiedzUsuńMi wyszła super
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :)
UsuńCzy pasteryzacja napewno nie jest konieczna? Mam obawy że się zepsuje.
OdpowiedzUsuńNie jest konieczna. Ale jeśli masz obawy to można zapasteryzować. Nic jej nie zaszkodzi :)
Usuńsałatka przepyszna , smakuje wszystkim, wczoraj zrobiłam buraczki też wspaniałe
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepisy :)
Proszę bardzo! Cieszę się, że smakuje wszystko. Pozdrawiam :)
UsuńSAŁATKA BARDZO PYSZNA POLECAM JA WŁAŚNIE ZABIERAM SIĘ DO ROBIENIA
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
Usuńwszystko fajnie i smacznie wyglada :) ale nie pisze czy zalac ta kapuste tym wywarem czy co..
OdpowiedzUsuńPisze, proszę przeczytać punkt 3 i 4.
UsuńBardzo pyszne polecam zapasy na zimę że cho cho :)
OdpowiedzUsuńa ja chciałam zapytać w jakim garnku tą zalewę na taką ilość kapusty jak w przepisie ?
OdpowiedzUsuńChodzi o pojemność? Używam gara 10 litrowego, nie pamiętam dokładnie ile objętościowo zajmuje kapusta w garze, czy połowę czy więcej. W tym roku jej nie robiłam tylko w zeszłym. Muszę kiedyś zwrócić na to uwagę.
UsuńWitam serdecznie, ile słoików 0,9 lub 1 litowych należy przyszykować na tą ilość?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zazwyczaj pakuje salatke w sloiki 0,7 i troche mniejsze wiec trudno mi powiedziec ile mniej wiecej wyjdzie duzych sloikow.
UsuńZrobiłam ją w tym roku i potwierdzam, że jest przepyszna. Odjęłam trochę octu i cukru z tej proporcji, tak mniej więcej po pół szklanki, żeby dostosować do swojego smaku, a od siebie dodałam troszkę pieprzu do smaku. Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńDzięki!, pozdrawiam!
UsuńJa chciałam podpytam czy tej zalewy powinno być tak dużo? bo mi dużo jej jeszcze zostało po zapakowaniu w słoiki i tak się zastanawiam, czy wyszło mi dobrze:) gotowałam warzywa tak długo jak w przepisie.
OdpowiedzUsuńNie przypominam sobie, aby mi zalewy zbywało.
UsuńWłaśnie "się robi". Dodałam troszkę papryki. Zobaczymy jak wyjdzie. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zaczynam sie brac za kapuste , wyglada smakowicie! jednak zamiast octu dam kwasek to chyba w niczym nie przeszkadza prawda jesli zamienie ocet na kwasek cytrynowy??
OdpowiedzUsuńW sumie nie wiem... Nigdy tak nie próbowałam.
UsuńA ile soli na te warzywa trzeba dac?
OdpowiedzUsuńWedle uznania
UsuńMam pytanie kapustę i cebulę odcedzamy z soku który puści po zasypaniu solą czy nie?
UsuńTak. Odcedzamy.
UsuńZastanawiam się czy konieczny jest ten cukier?
OdpowiedzUsuńMozna zmniejszyc ilosc cukru, ale calkiem bym z niego nie rezygnowala.
UsuńZawsze ja robię na zimę i jest pyszna to jest sprawdzony przepis który robię.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam.
UsuńA to nowosc nie wiedziałam o takim sposobie a tak przy okazji zapraszam na blog
OdpowiedzUsuńOk
OdpowiedzUsuńDziś próbuję tę sałatkę. Niespodziewanie dostałam poszatkowaną kapustę więc niedziela pracowita. Robię pierwszy raz, ale sąsiadka już robiła i jest pyszna.
OdpowiedzUsuńCzy kapustę wyciskamy
OdpowiedzUsuńNie, nie wyciskamy.
Usuń