Klasyczne ciasto ze śliwkami - takiego jeszcze brakowało na moim blogu. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepłe podane do kawy lub herbaty.
Składniki (blaszka 20x30cm):
Ciasto:
- 3 szklanki mąki typ 550
- 3 żółtka
- 200 g masła
- niepełna szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Warstwa śliwkowa:
- 600-700g śliwek węgierek
- odrobina cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną część wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Na cieście ułożyć śliwki wcześniej już wypestkowane. Śliwki ułożyć skórką do dołu. Lekko oprószyć je cynamonem i cukrem.
3. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na śliwki. Nakłuć widelcem. Ciasto piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-50 minut.
4. Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!