31 października 2015

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Jesienią na stole nie może zabraknąć zwykłego, ale jakże pysznego ciasta kruchego z węgierkami.


Składniki (blaszka 24x36cm):

3 szklanki mąki
cukier waniliowy (domowy)
1/2 szklanki cukru
250 g masła
1-2 łyżki śmietany
6 jajek
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki cukru do białek
1 kisiel cytrynowy (lub wedle uznania)
ok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierek

Sposób wykonania:

1. Na stolnicę dajemy mąkę, masło, całość siekamy, następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy w folię. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na 30 minut.
2. Większą część ciasta  wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem.
3. Na cieście układamy śliwki wydrylowane śliwki skórką do dołu.
4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a na koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy.
5. Pianę wykładamy na śliwki, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 50 minut (do zrumienienia).

Smacznego!!!


Źródło: Garnek

24 października 2015

Tort ananasowy z kremem straciatella

Byłam bardzo zadowolona z tego tortu, nie tylko dlatego, że był smaczny, ale że udało mi się go zrobić z produktów, które akurat miałam w domu i nie musiałam wychodzić na zakupy. Miałam niewiele czasu na jego przygotowanie i wymyśliłam sobie taki, który nie jest zbyt pracochłonny. Jednego wieczoru upiekłam biszkopt i zrobiłam budyń do kremu, a następnego dnia zrobiłam krem, galaretkę i złożyłam tort w całość. Efekt bardzo zadowalający. Polecam serdecznie!


Składniki (tortownica 23-26cm):

Biszkopt:
6 jajek
10 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1 i 2/3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy / śmietankowy
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
250 g miękkiej margaryny lub masła
ananas z puszki pokrojony w kosteczkę
tarta gorzka czekolada

Dodatkowo:
galaretka zrobiona wg przepisu na opakowaniu (smak dowolny - u mnie pomarańczowy)
plastry ananasa z puszki
tarta gorzka czekolada do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Zrobić biszkopt, białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dobrze ubić, następnie stopniowo dodawać żółtka, cały czas ubijać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie na najmniejszych obrotach. Biszkopt przelać do tortownicy, piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić. Pokroić na 3 blaty.
2. Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń i całkowicie wystudzić. Miękką margarynę lub masło utrzeć, stopniowo dodawać budyń i miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać 3-4 łyżki syropu z puszki z ananasów. Odłożyć 3-4 łyżki masy budyniowej do dekoracji. Do reszty dodać ananasy pokrojone w kosteczkę i tartą gorzką czekoladę (ilość wedle uznania) i wymieszać łyżką.
3. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu (zwykle zmniejszam ilość wody do 350-400 ml). Odstawić do lekkiego stężenia.
4. Przełożyć torta: każdy blat należy nasączyć syropem z ananasów, przełożyć kremem straciatella z ananasami. Wierzch i boki posmarować pozostałą masą budyniową bez dodatków. Na wierzchu ułożyć krążki ananasa, zalać tężącą galaretką. Po stężeniu boki tortu obsypać tartą gorzką czekoladą. Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Smacznego!!!
 

23 października 2015

Surówka z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą

Dziś na obiad ryba, więc surówki z kiszonej kapusty nie może zabraknąć :)


Składniki:

1/2 kg kapusty kiszonej
1 czerwona cebula
1 pęczek zielonej cebulki
1 jabłko
cukier, olej

Sposób wykonania:

1. Kapustę drobniej kroimy, cebulę czerwoną również drobno siekamy.
2. Zieloną cebulkę kroimy, a jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Składniki łączymy, dodajemy odrobiny cukru i oleju do smaku.

Smacznego!!!


20 października 2015

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Pozostałe mięso z rosołu zmieliłam, dodałam kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam!


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
1 jajko
2 łyżki oleju
sól

Farsz:
400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka)
400 g kiszonej kapusty
2 cebule
sól, pieprz
1 surowe jajko

Sposób wykonania:

1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy.
2. Mięso z rosołu oddzielamy od kości, mielimy w maszynce do mięsa.
3. Cebulę drobno siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę, mięso i cebule mieszamy, dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy do smaku.
4. Ze składników zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy na małym ogniu do wypłynięcia.
5. Podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!

16 października 2015

Przekładaniec miodowy z jabłkami i masą budyniową

Pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze zbiorów siostry Anastazji. Polecam serdecznie! Ciasto jest przepyszne :)


Składniki (blaszka 36x24cm):

Ciasto:
25 dag masła / margaryny
4 jajka
3 łyżki miodu płynnego
1/4 szklanki esencji z czarnej herbaty
30 dag mąki
10 dag cukru kryształu
1 łyżeczka sody
przyprawa do piernika

Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1 łżka masła
1 żółta galaretka
cukier do smaku - opcjonalnie

Masa budyniowa:
500 ml mleka
4-5 łyżek cukru (wedle smaku)
20 dag masła
2 budynie waniliowe lub śmietankowe

Dodatkowo:
okrągłe biszkopty
2 czerwone galaretki przygotowane wg przepisu na opakowaniu

Sposób wykonania:

1. Zrobić ciasto miodowe: miękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika oraz miód wymieszany z herbatą.  Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C do suchego patyczka. Po wystudzeniu, ciasto przekroić na 2 blaty.
2. Obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej. Masło roztopić i dodać do niego jabłka i prażyć. Zdjąć z ognia, dodać suchą żółtą galaretkę i ewentualnie dodać cukru do smaku. Dokładnie wymieszać.
3. Zrobić masę budyniową, najpierw zrobić budyń z mleka, cukru i budyniu. Kiedy budyń będzie zimny, utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń.
4. Złożyć ciasto (od dołu): ciasto miodowe - 1/2 masy budyniowej - tężąca masa jabłkowa - warstwa okrągłych biszkoptów - tężąca czerwona galaretka (w tym momencie wkładam ciasto do lodówki, by galaretka całkowicie stężała), na czerwoną galaretkę wyłożyć pozostałą masę budyniową i na wierzch ciasto miodowe. Na gotowe ciasto można wylać polewę kakaową, ja tylko oprószyłam cukrem pudrem.
5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego!!!

13 października 2015

Pieczeń z mięsa mielonego z zielonym groszkiem

Nieco odmieniona wersja pieczeni z mięsa mielonego. Można podawać na ciepło lub na zimno.


Składniki:

1 kg mielonego mięsa (łopatki)
2 ząbki czosnku
2 surowe jajka
1 bułka moczona w  wodzie
1 - 2 łyżki suchej kaszy manny
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1 puszka zielonego groszku
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Do mięsa dodajemy jajka, odciśniętą bułkę, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn i tymianek. Dodać również zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko dokładanie wymieszać.
2. Do mięsa dodać odsączony groszek i delikatnie wymieszać.
3. Formę keksówkę posmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć mięso. Całość piec w 180 st.C przez 1,45h.
4. Na ciepło zjedliśmy z dodatkiem sosu pieczarkowego, a na zimno do kanapek.

Smacznego!!!

10 października 2015

Likier / Nalewka z jasnych winogron

W tym roku zrobiłam dwie nalewki z winogron, zarówno z jasnego jak i ciemnego. Ta pierwsza już jest gotowa i właśnie dziś Wam ją prezentuję. Ma śliczny jasno - bursztynowy kolor, jest dość słodka, ale naprawdę super! Polecam, bo widziałam, że jeszcze winogrono w sprzedaży. Zwracam uwagę, że należy użyć zwykłych ogrodowych odmian jasnego winogrona, a nie tych sklepowych z hipermarketów.


Składniki:

1 kg jasnych winogron
1 litr wódki (można pół na pół ze spirytusem) - u mnie 750 ml wódki i 250 ml spirytusu
ok 1 kg cukru - jeśli winogrona są bardzo słodkie, można zmniejszyć ilość cukru
5 goździków

Sposób wykonania:

1. Owoce umyć, obrać z szypułek i wsypać do słoja. Zasypać cukrem i odstawić na 2 dni. Co jakiś czas potrząsnąć słojem, by owoce puściły sok, a cukier się rozpuścił.
2. Po tym czasie do słoja wlać alkohol, dorzucić goździki i wymieszać. Odstawić na 2 tygodnie (u mnie słój stał 3 tygodnie).
3. Ciecz zlać, owoce odcisnąć z soku i likier przefiltrować przez filtry do kawy. Trochę to trwa, ale naprawdę warto dla tego kolorku i smaku.
4. Gotowy likier przelać do butelek. Odstawiamy na 3 miesiące, najlepiej w chłodne miejsce.

*W miarę upływu czasu po zlaniu nalewka staje się ciemniejsza.

Na zdrowie!


9 października 2015

Sałatka brokułowa z fasolką szparagową i kurczakiem

Bardzo lubię brokuły z sałatce. Tym razem wylądowały w towarzystwie fasolki szparagowej i kurczaczka :)


Składniki:

2 nieduże pojedyncze piersi z kurczaka
1 brokuł
25-30 dag zielonej fasolki szparagowej (świeżej, mrożonej lub konserwowej)
2-3 pomidory
zielona cebulka
2 ząbki czosnku
jogurt naturalny + majonez (pół na pół)
sól, pieprz
słodka mielona papryka

Sposób wykonania:

1. Jeśli mamy mrożoną lub świeżą fasolkę, należy ją najpierw pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości (fasolka powinna pozostać jędrna i nierozgotowana).
2. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo.
3. Pomidory pokroić w grubą kostkę.
4. Piersi z kurczaka oprószyć solą i papryką mieloną, ugotować. Następnie wystudzić i pokroić w kostkę.
5. Wszystko wymieszać, dodać siekaną zieloną cebulkę. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, odrobiną soli i szczyptą cukru i pieprzu. Sos Wlać do sałatki i całość zamieszać. Schłodzić przed podaniem.

Smacznego!!!

6 października 2015

Kiszona marchewka

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to najlepszy probiotyk. Kiszone warzywa to źródło wielu cennych witamin (np.z grupy B), zawierają sporo błonnika, są niskokaloryczne. Minusem jest spora zawartość soli dlatego należy je spożywać z umiarem. Co roku obowiązkowo robię kiszonki z ogórków, próbowałam też kalafiora, a teraz marchewka :) W zasadzie do kiszenia nadają się niemal wszystkie warzywa , a ponoć nawet owoce :) Więc warto spróbować :)


Składniki:

obrana marchewka
ząbek czosnku
gałązka kopru
kawałek korzenia chrzanu
liść laurowy - opcjonalnie
ziele angielskie - opcjonalnie

Zalewa:
1 litr wody
1 płaska łyżka soli

Sposób wykonania:

1. We wrzątku rozpuszczamy sól, studzimy.
2. W słoiku układamy pokrojoną w słupki marchewkę, dodajemy ząbek czosnku, gałązkę kopru (może być z kwiatem lub zwykła gałązka poza sezonem), kawałek chrzanu i ewentualnie liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zalewą i odstawiamy przynajmniej na tydzień.
3. Kiszona marchewka to fajny dodatek do sałatek, obiadu czy do chrupania.

Smacznego!!!

3 października 2015

Karkówka pieczona w plastrach

Kto lubi karkówkę, ręka w górę :) Polecam ten sposób przygotowania mięsa, z pewnością Wam posmakuje. Przepis znalazłam na blogu Aniki.


Składniki:
  • dowolna ilość karkówki pokrojonej w około 1,5 cm plastry
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • świeży rozmaryn
  • kolendra
  • majeranek
  • olej 

Sposób przygotowania:

1. Plastry karkówki lekko rozbijamy.
2. Wszystkie przyprawy mieszamy z odrobiną oleju. Nie podaję ilości bo będzie ona uzależniona od naszych własnych upodobań.
3. Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy plastry karkówki i przykrywamy pokrywką. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut w 180 st.C. Kwadrans przed wyłączeniem piekarnika warto zdjąć pokrywę - mięsko się wtedy ładnie przyrumieni.

Smacznego!!!
 

Źródło: Domowa kuchnia Aniki

1 października 2015

Piernik Kasi

To jedno z moich ulubionych ciast piernikowych i często do niego wracam. Polecam serdecznie!


Składniki:

3 szklanki mąki
2 niepełne szklanki cukru
2 szklanki mleka
37,5 dag masła lub margaryny
3 jajka
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych orzechów włoskich
przyprawa do pierników

Sposób wykonania:

1. Mąkę przesiać z sodą i  kakao.
2. Miękkie masło / margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, w trakcie ucieranie wbijać po 1 żółtku.
3. Stopniowo dodawać powidła, mleko w temperaturze pokojowej, mąkę. Dodać rodzynki i orzechy, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
4. Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 36x24cm). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-60 minut - do suchego patyczka.
5. Gotowy wystudzony piernik można polać polewą czekoladową, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Ulubione ciasta Kasi, wyd. 1998