To jedno z moich ulubionych ciast piernikowych i często do niego wracam. Polecam serdecznie!
Składniki:
3 szklanki mąki
2 niepełne szklanki cukru
2 szklanki mleka
37,5 dag masła lub margaryny
3 jajka
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych orzechów włoskich
przyprawa do pierników
Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiać z sodą i kakao.
2. Miękkie masło / margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, w trakcie ucieranie wbijać po 1 żółtku.
3. Stopniowo dodawać powidła, mleko w temperaturze pokojowej, mąkę. Dodać rodzynki i orzechy, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
4. Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 36x24cm). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-60 minut - do suchego patyczka.
5. Gotowy wystudzony piernik można polać polewą czekoladową, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Ulubione ciasta Kasi, wyd. 1998
Aniu kusisz, a jak upiekę...Twoje przepisy są cudowne!
OdpowiedzUsuńdla mnie to typowo jesienne pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńBardzo wilgotny jest ten piernik. Wygląda na bardzo smaczny. Nie dziwię się, że często do niego wracasz :)
OdpowiedzUsuńPięknie musiało pachnieć :)
OdpowiedzUsuńCzy aby nie zaslodki aż 2 całe szkl cukru ��
OdpowiedzUsuńW składnikach pisze 2 NIECAŁE szklanki cukru.
UsuńA poza tym przecież można jeszcze zmniejszyć ilość cukru jeśli taka potrzeba.