Dziś coś z serii "odmieniony mielony" :)
Składniki:
300 g chudego mielonego mięsa
1/2 suchej namoczonej w wodzie lub mleku kajzerki
1 cebula
1 łyżeczka masła
1 jajko
4 łyżki kaszy kuskus + 1/2 szklanki wrzątku
1 nieduża marchewka
bułka tatra
sól
świeżo mielony pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta chilli
3 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Mięso wymieszać z odciśniętą kajzerką.
2. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle.
3. Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aż wchłonie płyn.
4. Marchewkę obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach.
5. Mięso wymieszać z cebulą, marchewką i kaszą. Dodać jajko, przyprawy i ewentualnie dodać bułki tartej do zagęszczenia masy.
5. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Opanierować w bułce tartej. Smażyć na patelni na rumiano z obu stron.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki
30 czerwca 2015
27 czerwca 2015
Polędwiczki w papryce gotowane na parze
Garnek do gotowania na parze stał z 2 lata nieużywany. Odkurzyłam go i wykorzystałam do zrobienia obiadu. Polecam każdemu :) Przepis znalazłam w książce Biblioteczki Poradnika Domowego pt. Mięso na różne sposoby 1/2009.
Składniki:
70 dag polędwiczek wieprzowych
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
pieprz ziołowy
sól
Sposób wykonania:
1. Polędwiczki opłukać, osuszyć, natrzeć papryką i pieprzem, odstawić na 30 minut.
2. Po tym czasie w garnku go dotowania na parze zagotować wodę, ułożyć pokrojone w plastry polędwiczki na wkładce, przykryć i gotować ok 40 minut (do miękkości). Przed podaniem posolić.
Smacznego!!!
Składniki:
70 dag polędwiczek wieprzowych
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
pieprz ziołowy
sól
Sposób wykonania:
1. Polędwiczki opłukać, osuszyć, natrzeć papryką i pieprzem, odstawić na 30 minut.
2. Po tym czasie w garnku go dotowania na parze zagotować wodę, ułożyć pokrojone w plastry polędwiczki na wkładce, przykryć i gotować ok 40 minut (do miękkości). Przed podaniem posolić.
Smacznego!!!
25 czerwca 2015
Zapiekanka rybna z pieczarkami i papryką
Witajcie! Już dziś podrzucam Wam pomysł na jutrzejszy piątkowy obiad. Myślę, że nie będziecie zawiedzeni, bo ta zapiekanka rybna jest wyjątkowo pyszna!
Składniki:
700 g filetów z ryby ( u mnie miruna)
20 dag pieczarek
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
150 dag śmietany 18%
sól
przyprawa do ryb
pieprz cytrynowy
sok z cytryny
olej
siekany koperek
Sposób wykonania:
1. Odmrożone filety kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w paseczki i paprykę i cebulę w kosteczkę. Na oleju smażymy cebulę, następnie dodajemy paprykę, a na końcu pieczarki. Dusimy do miękkości, lekko solimy. Na koniec dodajemy śmietanę i koperek.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy rybę, pieczemy ok 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściła ryba, a później zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze 10-15 minut.
4. Podajemy wedle uznania - z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
Smacznego!!!
Źródło: Moje walijskie pichcenie
Składniki:
700 g filetów z ryby ( u mnie miruna)
20 dag pieczarek
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
150 dag śmietany 18%
sól
przyprawa do ryb
pieprz cytrynowy
sok z cytryny
olej
siekany koperek
Sposób wykonania:
1. Odmrożone filety kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w paseczki i paprykę i cebulę w kosteczkę. Na oleju smażymy cebulę, następnie dodajemy paprykę, a na końcu pieczarki. Dusimy do miękkości, lekko solimy. Na koniec dodajemy śmietanę i koperek.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy rybę, pieczemy ok 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściła ryba, a później zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze 10-15 minut.
4. Podajemy wedle uznania - z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
Smacznego!!!
Źródło: Moje walijskie pichcenie
24 czerwca 2015
Pasta jajeczna z dodatkami
Bardzo lubię pastę jajeczną, choć robię ją niezmiernie rzadko. Tym razem wersja na bogato.
Składniki:
5 jajek
kawałek czerwonej papryki
1-2 ogórki konserwowe
niewielki kawałek pora
2 plastry szynki gotowanej
sól, pieprz
majonez
Sposób wykonania:
1. Jaja ugotować na twardo. Obrać, zatrzeć na tarce jarzynowej na średnich oczkach.
2. Paprykę, pora, ogórki i szynkę drobno posiekać. Dodać do jajek.
3. Dodać majonezu wedle uznania i doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Źródło: Eksplozja smaku
Składniki:
5 jajek
kawałek czerwonej papryki
1-2 ogórki konserwowe
niewielki kawałek pora
2 plastry szynki gotowanej
sól, pieprz
majonez
Sposób wykonania:
1. Jaja ugotować na twardo. Obrać, zatrzeć na tarce jarzynowej na średnich oczkach.
2. Paprykę, pora, ogórki i szynkę drobno posiekać. Dodać do jajek.
3. Dodać majonezu wedle uznania i doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Źródło: Eksplozja smaku
23 czerwca 2015
Botwinka pasteryzowana z koperkiem na zimę
Oto moja druga wersja pasteryzacji botwinki na zimę. Tym razem dodałam koperku i czosnku, dzięki temu botwinka będzie miała aromatyczny smak.
Składniki:
4 duże pęczki botwinki
1 wiązka koperku
po 1 ząbku czosnku na słoik
Zalewa (na 1 litr wody)*:
1 litr wody
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki octu
Sposób wykonania:
1. Botwinkę przebrać, zostawić tylko zdrowe nieuszkodzone liście. Dobrze wypłukać.
2. Liście pokroić w paski, a obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej.
3. W słoikach ciasto ułożyć część startych buraków i pokrojoną botwinkę, dodać po 1 łyżce siekanego koperku na słoik i po 1 przekrojonym ząbku czosnku.
4. Zalewę zagotować, zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Smacznego!!!
* do takiej ilości botwinki zużyłam 2,5 litra zalewy, wyszło mi 6 słoików o pojemności 0,7.
Składniki:
4 duże pęczki botwinki
1 wiązka koperku
po 1 ząbku czosnku na słoik
Zalewa (na 1 litr wody)*:
1 litr wody
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki octu
Sposób wykonania:
1. Botwinkę przebrać, zostawić tylko zdrowe nieuszkodzone liście. Dobrze wypłukać.
2. Liście pokroić w paski, a obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej.
3. W słoikach ciasto ułożyć część startych buraków i pokrojoną botwinkę, dodać po 1 łyżce siekanego koperku na słoik i po 1 przekrojonym ząbku czosnku.
4. Zalewę zagotować, zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Smacznego!!!
* do takiej ilości botwinki zużyłam 2,5 litra zalewy, wyszło mi 6 słoików o pojemności 0,7.
22 czerwca 2015
Kotleciki drobiowe z papryką i cebulą
Kolejna już wersja siekanych kotlecików drobiowych. Do tego młode ziemniaczki i ogórek małosolny i obiad gotowy :)
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 nieduża czerwona papryka
1 cebula
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Umyte i osuszone piersi pokroić w kostkę.
2. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę wedle uznania.
3. Dodać pozostałe składniki, czyli rozmącone jajko, mąkę i paprykę mieloną. Doprawić do smaku. Jeśli ciasto wydaje się być za gęste to należy dodać jeszcze jedno jajko i odrobinkę mąki.
4. Łyżką nakładać porcje na rozgrzany olej i smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiano.
Smacznego!!!
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 nieduża czerwona papryka
1 cebula
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Umyte i osuszone piersi pokroić w kostkę.
2. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę wedle uznania.
3. Dodać pozostałe składniki, czyli rozmącone jajko, mąkę i paprykę mieloną. Doprawić do smaku. Jeśli ciasto wydaje się być za gęste to należy dodać jeszcze jedno jajko i odrobinkę mąki.
4. Łyżką nakładać porcje na rozgrzany olej i smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiano.
Smacznego!!!
19 czerwca 2015
Mleczne ciasto z truskawkami
Nie macie jeszcze dość truskawek? Jeśli nie polecam szybkie ciasto z truskawkami. Można użyć dowolnych sezonowych owoców.
Składniki:
3 jajka
1/2 szklanka mleka
1 i 3/4 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
20-30 dag truskawek
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
1. Jajka mieszamy z mlekiem. Następnie miksujemy masę jajeczno-mleczną razem z mąką, cukrem, olejem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym na gładko.
2. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28 cm, dodajemy oczyszczone owoce, wykładamy je na ciasto lub mieszamy z ciastem delikatnie.
3. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st.C. Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Moje gotowanie, wydanie specjalne - Truskawki, maliny, jagody
Składniki:
3 jajka
1/2 szklanka mleka
1 i 3/4 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
20-30 dag truskawek
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
1. Jajka mieszamy z mlekiem. Następnie miksujemy masę jajeczno-mleczną razem z mąką, cukrem, olejem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym na gładko.
2. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28 cm, dodajemy oczyszczone owoce, wykładamy je na ciasto lub mieszamy z ciastem delikatnie.
3. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st.C. Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Moje gotowanie, wydanie specjalne - Truskawki, maliny, jagody
17 czerwca 2015
Gulasz z szynki z sosem sojowym
Składniki:
70 dag szynki pokrojonej w dowolną kostkę
2-3 łyżki sosu sojowego
1 cebula
kilka suszonych grzybków
liść laurowy
ziele angielskie
gałązka rozmarynu
sól
pieprz
kminek mielony
woda + maka
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Mięso pokrojone w kostkę wymieszać z sosem sojowym, odstawić minimum na 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso mocno zrumienić na oleju.
2. W międzyczasie cebulę posiekać, zrumienić na oleju, po czym zalać gorącą wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzybki. Zrumienione mięso przełożyć do rondelka z gotującą się wodą i przyprawami. Całość dusić do miękkości co jakiś czas uzupełniać wodę w miarę potrzeb. W połowie gotowania dodać gałązkę rozmarynu.
3. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać z niewielką ilością wody, wlać do sosu i gotować do zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
4. Tak przygotowany gulasz świetnie będzie pasował do kasz.
Smacznego!!!
15 czerwca 2015
Sos pomidorowy na soku
Nie ma jak dobry sos pomidorowy do gołąbków :)
Składniki:
1 buteleczka soku pomidorowego (330 ml)
1 szklanka zimnej wody
2 łyżki mąki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
cukier
suszony majeranek
Sposób wykonania:
1. Sok przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Dodać trochę soli, pieprzu, majeranku i odrobinę cukru.
2. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i ewentualnie doprawiamy.
Smacznego!!!
Składniki:
1 buteleczka soku pomidorowego (330 ml)
1 szklanka zimnej wody
2 łyżki mąki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
cukier
suszony majeranek
Sposób wykonania:
1. Sok przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Dodać trochę soli, pieprzu, majeranku i odrobinę cukru.
2. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i ewentualnie doprawiamy.
Smacznego!!!
12 czerwca 2015
Kasza manna z frużeliną truskawkową
Składniki:
200 ml mleka
6 łyżeczek kaszy manny
cukier do smaku
frużelina truskawkowa
Sposób wykonania:
1. Mleko zagotować, posłodzić do smaku, dodać kaszę i energicznie wymieszać. Gotować, cały czas mieszając.
2. Do pucharków dodać po 2 łyżki frużeliny na dno, na to wyłożyć porcję kaszy i znów frużelinę. Udekorować listkiem mięty. Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!!!
10 czerwca 2015
Surówka ogórkowa do obiadu
Składniki:
ogórki
kawałek pora
papryka (u mnie jasnozielona, dlatego jest mało widoczna)
kilka rzodkiewek
+ dressing (TEN)
Sposób wykonania:
1. Ogórki obieramy, kroimy w plasterki.
2. Rzodkiewki myjemy, kroimy w półplasterki.
3. Pora drobno kroimy.
4. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
5. Wszystko mieszamy, dodajemy wcześniej przygotowany dressing. Schładzamy przed podaniem.
Smacznego!
8 czerwca 2015
Ciasto z truskawkami i śnieżką
Witajcie. Dziś znów propozycja ciasta - tym razem sezonowego z truskawkami. To pyszne ciasto biszkoptowe z truskawkową śnieżką i orzeźwiającą galaretką. Polecam!
Składniki:
Biszkopt (blaszka 24x28cm):
4 jajka
niepełna szklanki mąki krupczatki
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śnieżka truskawkowa:
1 śnieżka
200 ml zimnego mleka
1 szklanka pokrojonych truskawek
1 galaretka truskawkowa
1/2 szklanki wrzątku
Galaretka:
plasterki truskawek na wierzch
galaretka agrestowa +400 ml wrzątku
Sposób wykonania:
1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielić od białek, ubić, dodać cukier, a potem żółtka. Na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę i piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
2. Przygotowujemy masę śnieżkową: galaretkę truskawkową w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować, a na koniec dodać pokrojone truskawki i wymieszać łyżką. Większą częścią masy przełożyć ciasto, a resztą posmarować wierzch.
3. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek. Zalać tężącą galaretką agrestową.
4. Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Składniki:
Biszkopt (blaszka 24x28cm):
4 jajka
niepełna szklanki mąki krupczatki
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śnieżka truskawkowa:
1 śnieżka
200 ml zimnego mleka
1 szklanka pokrojonych truskawek
1 galaretka truskawkowa
1/2 szklanki wrzątku
Galaretka:
plasterki truskawek na wierzch
galaretka agrestowa +400 ml wrzątku
Sposób wykonania:
1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielić od białek, ubić, dodać cukier, a potem żółtka. Na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę i piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
2. Przygotowujemy masę śnieżkową: galaretkę truskawkową w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować, a na koniec dodać pokrojone truskawki i wymieszać łyżką. Większą częścią masy przełożyć ciasto, a resztą posmarować wierzch.
3. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek. Zalać tężącą galaretką agrestową.
4. Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
\
6 czerwca 2015
Ciasto Afrodyta
Pyszne ciasto według receptury siostry Anastazji. Szczególnie masa serowa jest rewelacyjna. Wyszło jej bardzo dużo, ale idealnie pasuje do biszkoptu i prażonego kokosu. Polecam.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1/2 kg drobno zmielonego sera białego (u mnie wiaderkowe)
3-4 łyżki cukru
1/2 litra śmietany 30%
1 opakowanie śmietany śnieżki
2 galaretki cytrynowe
1-2 łyżki cukru pudru
Kokos:
100 g wiórków kokosowych
2 płaskie łyżki cukru kryształu
5 dag masła
Dodatkowo:
1 słoik dżemu jasnego (np. morelowego lub brzoskwiniowego)
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodać cukier i żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać mąki i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę (36x24cm). Piec 30-40 minut w 180 st.C. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Ser utrzeć z cukrem kryształem, dodać połowę tężącej galaretki. Śmietanę ubić ze śnieżką, dodać cukier puder i na końcu pozostałą tężącą galaretkę. Ubitą pianę połączyć delikatnie z serem.
3. Kokos: Wszystkie składniki rozgrzać na patelni, zrumienić.
4. Przełożenie ciasta (od dołu):
biszkopt
3/4 masy serowej
biszkopt
pozostała masa serowa
jasny dżem
kokos
5. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego!!!
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1/2 kg drobno zmielonego sera białego (u mnie wiaderkowe)
3-4 łyżki cukru
1/2 litra śmietany 30%
1 opakowanie śmietany śnieżki
2 galaretki cytrynowe
1-2 łyżki cukru pudru
Kokos:
100 g wiórków kokosowych
2 płaskie łyżki cukru kryształu
5 dag masła
Dodatkowo:
1 słoik dżemu jasnego (np. morelowego lub brzoskwiniowego)
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodać cukier i żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać mąki i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę (36x24cm). Piec 30-40 minut w 180 st.C. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Ser utrzeć z cukrem kryształem, dodać połowę tężącej galaretki. Śmietanę ubić ze śnieżką, dodać cukier puder i na końcu pozostałą tężącą galaretkę. Ubitą pianę połączyć delikatnie z serem.
3. Kokos: Wszystkie składniki rozgrzać na patelni, zrumienić.
4. Przełożenie ciasta (od dołu):
biszkopt
3/4 masy serowej
biszkopt
pozostała masa serowa
jasny dżem
kokos
5. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego!!!
5 czerwca 2015
Pasta rybna z cebulą
Najprostsza i najszybsza pasta rybna :)
Składniki:
1 puszka ryby w oleju
1/2 cebuli
Sposób wykonania:
1. Rybę z puszki odcedzić częściowo z oleju.
2. Do ryby dodać drobno posiekaną cebulkę. Wszystko wymieszać.
3. Podawać na pieczywie.
Smacznego!
Składniki:
1 puszka ryby w oleju
1/2 cebuli
Sposób wykonania:
1. Rybę z puszki odcedzić częściowo z oleju.
2. Do ryby dodać drobno posiekaną cebulkę. Wszystko wymieszać.
3. Podawać na pieczywie.
Smacznego!
2 czerwca 2015
Zupka warzywna z brokułem i kurczakiem dla niemowlaka
Składniki:
1 ziemniak
1/2 marchewki
1 plaster pora
kawałek piersi z kurczaka
kawałek pietruszki / selera
2-3 różyczki brokułu
kasza manna
1 łyżeczka masła
woda
Sposób wykonania:
1. Warzywa myjemy, obieramy. Kroimy dowolnie. Wszystkie warzywa poza brokułem wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W połowie gotowania dodajemy brokuł.
2. W osobnym naczyniu gotujemy mięso (lub gotujemy razem z warzywami).
3. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy 1-2 łyżki kaszy manny, 1 łyżeczkę masła lub oleju i mięso. Po ugotowaniu zupkę miksujemy (lub rozdrabniamy).
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)