Dziś coś z serii "odmieniony mielony" :)
Składniki:
300 g chudego mielonego mięsa
1/2 suchej namoczonej w wodzie lub mleku kajzerki
1 cebula
1 łyżeczka masła
1 jajko
4 łyżki kaszy kuskus + 1/2 szklanki wrzątku
1 nieduża marchewka
bułka tatra
sól
świeżo mielony pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta chilli
3 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Mięso wymieszać z odciśniętą kajzerką.
2. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle.
3. Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aż wchłonie płyn.
4. Marchewkę obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach.
5. Mięso wymieszać z cebulą, marchewką i kaszą. Dodać jajko, przyprawy i ewentualnie dodać bułki tartej do zagęszczenia masy.
5. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Opanierować w bułce tartej. Smażyć na patelni na rumiano z obu stron.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki
Z kaszą kuskus to bardzo ciekawy sposób;))
OdpowiedzUsuńCoraz to nowe składniki pojawiają się w mielonych. No i świetnie. Bo to tylko wychodzi nam na zdrowie. Jest smacznie i zachęcająco, żeby powtórzyć taki przepis :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam było pyszne 💐
OdpowiedzUsuńcieszę się, pozdrawiam!
Usuń