29 kwietnia 2019

Kulki serowe lableh marynowane w oliwie i przyprawach

Znów wracam do przepisów na serki jogurtowe. Kiedy okazuje się, że serek jogurtowy suszyliśmy kapkę dłużej lub po prostu leży nam w lodówce i wiemy, że całego na raz nie zjemy, to warto zrobić kulki serowe w oliwie. Ser w takiej postaci poleży zdecydowanie dłużej w lodówce, wystarczy taką kuleczkę wyjąć z zalewy i rozsmarować na pieczywie. A pozostała zalewa przyda się do smażenia innych potraw czy do jakiejś marynaty czy jako sos do sałatki.


Składniki:

dowolny serek jogurtowy odcedzany przynajmniej 3 dni lub dłużej ( naturalny lub z ziołami)
dowolne przyprawy (suszone pomidory, pieprz, suszone zioła itp.)
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Z serka utoczyć kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Pozostawić w lodówce przez 1-2 dni do podsuszenia.
2. Na talerzyki wysypać dowolne przyprawy. Obtoczyć w nich kulki. Przełożyć do słoika i zalać oliwą z oliwek. Ważne, aby kulki były całkowicie pokryte oliwą, inaczej mogą się zepsuć. Używałam suszonych przypraw i ziół do obtoczenia więc moje kulki stały spokojnie z 3-4 tygodnie w lodówce. Jeśli używamy świeżych ziół, przechowujemy nie dłużej niż tydzień. Do marynaty można dorzucić ząbek czosnku czy kawałek chilli dla podkręcenia smaku.

Smacznego!!!


26 kwietnia 2019

Serek jogurtowy z ziołami

Jakiś czas temu robiłam serek naturalny, teraz czas na serek z dodatkami świeżych ziół.


Składniki:

2 duże jogurty greckie (w sumie 800g)
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki posiekanych ziół - u mnie koperek

Sposób wykonania:

1. Jogurty przełożyć do miski, dodać sól i dokładnie wymieszać. Dodać zioła i ponownie wymieszać.
2. Duże sitko wyłożyć podwójnie złożoną gazą, przełożyć jogurt na sitko.
3. Całość zawiązać gumką recepturką w sakiewkę i odstawić na sicie lub powiesić np. nad miską na 12-24 godziny.
4. Po tym czasie otrzymamy serek o konsystencji do smarowania pieczywa. Im dłużej serek będzie wisiał, tym jego konsystencja będzie bardziej zwarta.

Smacznego!!!

20 kwietnia 2019

Radosnych Świąt



MIŁOŚCI - Wielkiego Czwartku, 
WIARY - Wielkiego Piątku,
NADZIEI - Wielkiej Soboty,
RADOŚCI - Niedzieli Zmartwychwstania!

WESOŁEGO ALLELUJA!!! 

19 kwietnia 2019

Muffinki z bakaliami

Tuż przed samymi Świętami dorzucę jeszcze przepis na babeczki. Muffinki robi się ekspresowo, a te są naprawdę moje ulubione. Pięknie wyrastają i świetnie smakują. Taka muffinka z pewnością znajdzie się u nas w święconce.



Składniki (na 12 sztuk):

Składniki mokre:
200 ml mleka - lekko podgrzanego
100 ml oleju
2 jajka

Składniki suche:
250 g mąki tortowej
130 g cukru
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
nieco ponad połowa szklanki różnych bakalii (u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina)

Sposób wykonania:

1. W osobnych naczyniach wymieszać składniki suche i mokre. Wystarczy użyć do tego rózgi kuchennej.
2. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać.
3. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 ich wysokości (u mnie na jedną babeczkę były to 2 pełne łyżki ciasta).
4. Babeczki piec w 170-180 st.C przez 20-25 minut do zezłocenia.
5. Po upieczeniu i wystudzeniu można dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.

Smacznego!!!

9 kwietnia 2019

Rolada schabowa z morelami i śliwkami

Domowa wędlina w sam raz na świąteczny stół. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna. Zresztą sami wypróbujcie.


Składniki:

1,2 kg schabu
15 dag śliwek suszonych
15 dag morel suszonych
ostra musztarda (np.dijon)
sól, pieprz
majeranek suszony
czosnek granulowany
liście laurowe

Sposób wykonania:

1. Mięso umyć, osuszyć. Przekroić na płat. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Posmarować warstwą musztardy. Ułożyć dowolnie śliwki i morele, ciasto zwinąć w roladę. Obwiązać nicią kuchenną.
2. Roladę obsypać majerankiem i czosnkiem granulowanym. Wetrzeć. Za nić włożyć 2-3 listki laurowe.
3. Roladę owinąć folią aluminiową.
4. Piec w naczyniu żaroodpornym przez 80 minut w 180 st.C. Całkowicie wystudzić i dopiero wtedy można kroić na plasterki.

Smacznego!!!

5 kwietnia 2019

Przekładaniec brzoskwiniowo-jogurtowy

Na urodziny męża upiekłam ciasto z musem brzoskwiniowym. Robi się go naprawdę szybko. Zrobiłam je do południa, a pod wieczór już go jedliśmy ;-) To przepis siostry Anastazji. Zrobiłam jednak biszkopt z mniejszej ilości jaj, bo nie chciałam, aby ciasto było zbyt wysokie. Polecam. Sprawdzi się i do niedzielnej herbatki i na świąteczny stół.


Składniki:

Biszkopt (blaszka 36x21cm):
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
4 łyżeczki żelatyny

Mus jogurtowy:
1 litr jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru pudru - ilość można dostosować do własnych preferencji
4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
herbatniki maślane
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, potem żółtka, mąkę z proszkiem i olej. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20-30 minut w 180 st.C. Całkowicie ostudzić.
2. Brzoskwinie: puszkę brzoskwiń wraz z syropem zmiksować na mus. W niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie rozpuścić żelatynę, po czym wymieszać z brzoskwiniami. Tężącą masę wylać na biszkopt.
3. Jogurt przełożyć do miski, dodać cukier puder i wymieszać. W niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie rozpuścić żelatynę. Do żelatyny dodać łyżkę jogurtu, wymieszać. Dodać kolejną łyżkę i znów wymieszać. Dopiero wtedy dodać żelatynę do pozostałego jogurtu, dokładnie połączyć. Unikniemy wtedy niechcianych grudek żelatyny w masie jogurtowej. Lekko tężącą masę jogurtową przełożyć na brzoskwinie. Wyrównać, na wierzch ułożyć herbatniki. Można je nasączyć alkoholem, ale ja pominęłam ten krok. Zamiast herbatników można też dodać tężącą dowolną galaretkę.
4. Na herbatniki wylać polewę czekoladową i udekorować wedle uznania.
5. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!!!

Źródło: 183 nowe przepisy siostry Anastazji

1 kwietnia 2019

Sałatka śledziowa z buraczkami i kukurydzą

Świetna sałatka śledziowa według przepisu mojego szwagra Wojtka. Polecam - jest szybka i pyszna.


Składniki:

1 słoik tartych buraczków (słoik 400g)
1 puszka kukurydzy
kilka płatów śledziowych pokrojonych w kostkę
3-4 ugotowane jajka
1 czerwona cebula
1 puszka kukurydzy
majonez
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Buraczki i kukurydzę odcedzić z zalewy, przełożyć do miski. Dodać śledzie i ugotowane jajka pokrojone w kostkę. Drobno posiekać cebulkę.
2. Wszystko wymieszać, dodać majonez, troszkę soli i pieprzu i połączyć. Schłodzić przed podaniem.

Smacznego!!!