30 października 2025

Sałatka z brokułem, jajkiem i koperkiem

 Sałatka brokułowa z klasycznymi dodatkami. Fajnego smaczku nadaje tej sałatce świeży koperek. 

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie serka sałatkowego typu feta
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 1 duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego 
  • 3 ząbki czosnku 
  • zioła prowansalskie 
  • sól, pieprz, szczypta cukru 

Sposób przygotowania: 

1.  Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru na półtwardo. 

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. 

3. Jogurt, majonez, zioła prowansalskie, zmiażdżone ząbki czosnku wymieszać, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. 

4. Cebulę posiekać, jajka pokroić w grubą kostkę, ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać sos, koperek i wszystko wymieszać. 

5. Przed podaniem sałatkę schłodzić. 

Smacznego!!!

25 października 2025

Sernik ciasteczkowy z kajmakiem i solonymi orzeszkami

 Dzis zapraszam po przepis na sernik w barwach jesiennych. Sernik o lekkim ciasteczkowym smaku, a na wierzchu ma warstwę kajmaku i solonych orzeszków. Pyszności! 

Składniki ( tortownica 26cm lub kwadratowa forma 25cm): 

Spód: 

  • 100 g ciastek Lotus Biscoff
  • 100 g zwykłych herbatników 
  • 50 g rozpuszczonego masła

Ser:

  • 1 kg sera twarogowego dwukrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego
  • 250 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru (około 150g)
  • 2 łyżki kremu Lotus Biscoff lub innego ciasteczkowego kremu
  • 1 budyń waniliowy (40g)
  • olejek waniliowy 

Dodatkowo:

  • 70 g orzeszków ziemnych solonych
  • 250-300 g kajmaku 


Sposób przygotowania:

1. Jajka, ser i mascarpone powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Zrobić spód, ciasteczka zmiksować blenderem na proszek. Wlać rozpuszczone masło, wymieszać. Konsystencja będzie trochę przypominać piasek. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą innego naczynia o gładkim spodzie, np. szklanki, wyrównać mieszanką spód blaszki. Całość włożyć do lodówki. 

3. Do miski przełożyć ser, mascarpone, jajka, cukier, olejek waniliowy, proszek budyniowy i krem ciasteczkowy, całość krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Nie należy zbyt mocno napowietrzać masy serowej. 

4. Ser wyłożyć na gotowy spód. Wyrównać. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec jeszcze 45 minut. 

5. Sernik pozostawić w piekarniku, po 10 minutach od zakończenia pieczenia można lekko uchylić drzwiczki piekarnika, ale należy pamiętać, że sernik musi w nim pozostać do całkowitego wystudzenia.  

6. Orzeszki trochę posiekać, uprażyć delikatnie z suchej patelni. Zdjąć z palnika, dodać kajmak i dokładnie wymieszać. Polewę wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Całość chłodzić przez kilka godzin. 

Smacznego!!!


 

22 października 2025

Makaronowe muszle nadziewane szpinakiem i ricottą

 Przepyszne danie z piekarnika, które idealnie sprawdź się na obiad czy kolację. Żałuję, że tak późno to danie poznałam. Obiecuję sobie, że będę je robić częściej. 

Składniki: 

Farsz:

  • 450 g szpinaku (mrożony w liściach) 
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 250 g serka ricotta 
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy 
  • 1 jajko 
  • 50 g sera typu parmezan 
  • sól, pieprz 
  • gałka muszkatołowa 
  • płatki chili 
  • olej do smażenia 

Sos pomidorowy: 

  • 700-800 ml passaty pomidorowej 
  • sól, pieprz 
  • bazylia 

Dodatkowo: 

  • 180 g muszli makaronowych 
  • mozzarella w kawałku lub wiórki mozzarelli 

Sposób przygotowania: 

1. Muszle makaronowe ugotować w lekko osolonym wrzątku 2 minutki krócej niż czas podany na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą.

2. Passatę przelać do garnka, gotować przez około 20 minut, dodać soli, pieprzu i bazylii. 

3. Cebulę obrać i posiekać, lekko podsmażyć na oleju, po czym dodać szpinak. Dusić, aż odparuje nadmiar wody. Następnie dodać czosnek przepuszczony przez praskę, sól, pieprz, płatki chili i gałkę muszkatołową. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. 

4. Do szpinaku dodać surowe jajko, pokrojone w kawałki suszone pomidory, tarty parmezan, ricottę i wszystko wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. 

5. Do naczynia żaroodpornego wylać podgotowaną passatę. Wierzch posypać tartym parmezanem. 

6. Makaronowe muszle nadziać farszem szpinakiem i włożyć na sosie pomidorowym. Całość posypać tartą mozzarellą.

7. Zapiec w piekarniku przez około 20-25 minut w 280*C aż ser na wierzchu się przyrumieni. 

Smacznego!!!

 

Źródło: IG, smakoholiczka


17 października 2025

Sałatka jajeczno-pieczarkowa

 Szybka sałatka idealna do śniadania lub kolacji. 

 

Składniki: 

  • 4 jajka 
  • 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 
  • 4 ogórki konserwowe 
  • 1/2 niedużej cebuli 
  • majonez 
  • jogurt naturalny 
  • musztarda 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. 

2. Ogórki pokroić w kostkę, a pieczarki na ćwiartki. Cebulę drobno posiekać. 

3. Wszystko wymieszać, dodać majonezu, jogurtu naturalnego i musztardy. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. 

4. Sałatkę schłodzić.

Smacznego!

15 października 2025

Ciasto na kefirze z owocami i kruszonką

Pyszne ciasto, które dzięki kefirowi świetnie zachowuje świeżość. Można użyć dowolnych owoców, u mnie były one typowo jesienne - śliwki, nektarynka i gruszka. Nie zapomnijcie tylko wyjąć wcześniej z lodówki kefiru i jajek, by ustrzec się przed zakalcem. 

Składniki (blaszka 24x24cm):

Ciasto: 

  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • 130 g cukru
  • 130 ml oleju
  • 250 ml kefiru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 380 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Owoce:

  • kilka śliwek
  • nektarynka
  • gruszka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kruszonka: 

  • 80 g zimnego masła 
  • 80 g cukru 
  • 150 g mąki pszennej

 Sposób przygotowania:

1. Jajka i kefir wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem ciasta. Owoce wypestkować, śliwki pokroić na ćwiartki, a nektarynkę i gruszkę w kostkę. Składniki na kruszonkę rozetrzeć. 

2. Jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch. 

3. Do ubitych jajek dodać stróżką kefir i olej i wymieszać łyżką. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.

4. Blaszkę wyłożoną papierem wypełnić ciastem, na wierzchu ułożyć owoce, posypać kruszonką. 

5. Piec w 180*C przez 50-60 minut do suchego patyczka. 

Smacznego!!!

11 października 2025

Pulpety po cygańsku

 Pyszny aromatyczny sos z papryką i pieczarkami, a w nim pulpety - zestaw idealny. Pysznie smakuje z tłuczonymi ziemniakami. Zrobiłam dużą porcję, z której wyszło mi 18 sztuk plus oczywiście sos.

Składniki: 

Pulpety: 

  • 1 kg mielonego mięsa (łopatka lub szynka)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki kaszy manny 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 
  • sól, pieprz 
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia 
  • olej do smażenia 

Sos: 

  • 1 duża cebula 
  • 2 papryki 
  • 30 dag pieczarek 
  • 2-3 ogórki kiszone 
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • sos sojowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki pasty paprykowej (można pominąć)
  • woda 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania: 

1. Mięso, jajka, kaszę manną i przyprawy umieszczamy w misce i wyrabiamy. Formujemy pulpety i każdego obtaczamy z każdej strony mąką ziemniaczaną. Smażymy na rumiano na oleju z obu stron. Zdejmujemy z patelni. 

2. Na patelnię dodajemy masło klarowane, pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę. Chwilę musimy, po czym dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Smażymy, mieszając. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie pastę paprykowaą. Zalewamy gorącą wodą tak, by woda przykryła warzywa. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, chwilę gotujemy. Dodajemy trochę sosu sojowego. 

3. W międzyczasie ogórki kiszone kroimy w grubą kostkę. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody. 

4. Do gotującego się sosu dodajemy pokrojone ogórki, wlewamy też mąkę ziemniaczaną z wodą i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy do sosu wcześniej wyjęte pulpety i całość dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

5. Pulpety serwujemy z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem czy kaszą. Mam najbardziej smakuje z ziemniakami 

Smacznego!!!

9 października 2025

Chleb pełnoziarnisty

 Jeden z lepszych chlebów jakie udało mi się upiec. Już na stałe zawitał w naszym domu. Robi się szybko, smakuje wybornie, a do tego utrzymuje świeżość pomimo, że pieczony jest na drożdżach. 

Składniki (jeden bochenek z keksówki 10x28cm):

  • 350 g mąki pełnoziarnistej (typ 1850-2000)
  • 150 g mąki pszennej (typ 450-500)
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soli
  • 500 ml ciepłej wody
  • około 1 szklanka ziaren (u mnie słonecznik i siemię lniane - część siemienia odłożyć do posypania chleba) 

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką. 

2. Przygotować keksówkę, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. na spód wysypać trochę siemienia. Ciasto wyłożyć do keksówki, wyrównać łyżką. Wierzch posypać siemieniem. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. 

3. Piekarnik nagrzać do 220*C.

4. Keksówkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220*C na 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200*C i piec jeszcze 20-30 minut. 

5. Upieczony chleb wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce. 

Smacznego!!!

Źródło: IG annascooking_