11 lipca 2025

Czarna porzeczka z nalewki w syropie

 Nalewka z czarnej porzeczki to jedna z najlepszych moim zdaniem. Szkoda było mi porzeczek, dlatego zamknęłam je w słoiczkach do wykorzystania do ciast czy deserów dla dorosłych. 

Składniki:

  • owoce czarnej porzeczki odsączone z nalewki
  • woda i cukier w proporcjach 1:1

Sposób przygotowania:

1.  Najpierw należy przygotować syrop cukrowy. 

2. Owoce z nalewki włożyć w słoiczki, zalać przestudzonym syropem. 

3. Zapasteryzować 10-15 minut od zagotowania się wody. 

Smacznego!!! 


 

6 lipca 2025

Nalewka z czarnej porzeczki - Smorodinówka

 To jedna z najlepszych nalewek owocowych. Akurat zaczął się sezon na porzeczki, dlatego warto ją przygotować. Bardzo polecam! 

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki - dojrzałej i zdrowej
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 500 ml wódki 40%
  • ok 500 g cukru - w zależności od preferencji

 

Sposób przygotowania:

1.  Porzeczki umyć, obrać z ogonków. Owoce przełożyć do wysokiego 3-litrowego słoja.

2. Owoce najpierw zalać wódką, a potem spirytusem. Kolejność jest tu istotna. Zakołysać słojem w celu wymieszania, odstawić w jasne miejsce na minimum 1 miesiąc do 4 miesięcy. 

3. Po okresie maceracji, zlać alkohol do butelek, a owoce zasypać cukrem. Nadal trzymać słoik w jasnym miejscu i codziennie mieszać, nawet kilkukrotnie, aby cukier się szybciej rozpuścił. Potrwa to kilka dni. 

4. Słodki syrop wymieszać ze zlanym wcześniej alkoholem. Przelać do butelek i odstawić - można od razu pić, ale im dłużej stoi w chłodnym ciemnym miejscu, np.w piwnicy, nabierze jeszcze głębi smaku. 

Na zdrowie!

A co zrobić z owocami z nalewki? O tym będzie osobny post. Zapraszam.

3 lipca 2025

Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami

 Pyszny szybki obiad, który naprawdę przygotujesz w kilka chwil.

Składniki:

  • 400 g dowolnego makaronu 

Sos: 

  • 150 g wędzonego lub surowego łososia 
  • 6-8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 
  • 2 łyżki siekanego koperku lub natki pietruszki 
  • 1 mała cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 ml śmietanki 18% 
  • sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

1. Na patelnię wlać troszkę oleju z zalewy z pomidorów. Podsmażyć na nim posiekaną cebulę. Dodać posiekane suszone pomidory, łososia i czosnek. Chwilkę podsmażyć. 

2. Całość podlać śmietanką i podgrzewać, aż sos się trochę zredukuje. Dodać świeżo zmielony pieprz, a następnie makaron ugotowany al dente. Na koniec jeszcze doprawić jeszcze solą i pieprzem w razie potrzeb oraz dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek. 

Smacznego!!!


 

28 czerwca 2025

Sernik z leśnymi borówkami

W pierwszy wakacyjny weekend podrzucam Wam przepis na jeden z moich ulubionych serników - z leśnymi borówkami. Wychodzi wysoki, równiutki jak stół, a przede wszystkim pyszny!

Składniki (tortownica 24cm): 

Spód:

  • 200 g maślanych herbatników
  • 70 g rozpuszczonego masła 

Ser:  

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka 
  • 5 jajek
  • 160 g cukru 
  • 60 g miękkiego masła 
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 g mleka w proszku

Polewa: 

  • 100 g białej czekolady
  • 60 g śmietanki 30% 

Dodatkowo:

  • 200 g borówek - świeżych lub mrożonych 

Sposób przygotowania: 

1. Zaczynamy od spodu. Herbatniki zblendować, dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię snem szklanki.

2. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

3. Ser, jajka, miękkie masło, cukier, mleko w proszku i mąkę ziemniaczaną umieścić w misce. zmiksować dosłownie 30 sekund. Masa powinna być gęsta. 

4. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć borówki (mrożone należy wcześniej odmrozić, najlepiej na sitku).

5. Piec w 170*C przez 40 minut, a kolejne 35-40 minut w 150*C funkcja góra-dół. Można na dno piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. 

6. Sernik pozostawić w piekarniku przez kwadrans po pieczeniu, uchylić przy tym lekko drzwiczki piekarnika. 

7. Zrobić polewę. Śmietankę lekko podgrzać, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polewę wyłożyć na sernik. 

Smacznego!!!

 
Źródło: Po prostu pycha 

26 czerwca 2025

Zapiekane bułki z jajkiem i dodatkami

 Świetny pomysł na wykorzystanie czerstwych bułek. 

Szczerze mówiąc, ja wykorzystałam niezjedzone bułki z podróży. Zrobiłam na podróż bułki z żółtym serem, których ostatecznie nie zjedliśmy, więc wyciągnęłam z nich ser  i przerobiłam je trochę. Zjedliśmy je z wielkim smakiem i nic się nie zmarnowało. 

Tak naprawdę te bułki można nadziać tym, co akurat zalega wam w lodówce. Poniżej podaję listę dodatków, których użyłam. 

Składniki:

  •  5 niewielkich bułek 
  • 1-2 jajka surowe 
  • 1/2 puszki małej kukurydzy 
  • kilka plasterków dowolnej wędliny 
  • kilka plasterków żółtego sera lub kilka łyżek startego 
  • kawałek czerwonej papryki 
  • szczypiorek 
  • sól, pieprz 

Składniki: 

1. Bułki przeciąć wzdłuż, lekko ugnieść środki. 

2. Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę, dodać surowe jajko, odsączoną kukurydzę, posiekany szczypiorek i cześć tartego lub pokrojonego drobno żółtego sera. 

3. Farsz nałożyć na wszystkie bułki. Wierzch posypać resztą tartego sera. 

4. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 10-15 minut. 

5. Podawać na ciepło, ewentualnie z dodatkiem keczupu. 

Smacznego!!!

20 czerwca 2025

Surówka z ogórków małosolnych

 Szybka, pyszna i chrupiąca surówka do obiadu. Po obiedzie zostało mi trochę tej surówki, więc ogórki i cebulkę wykorzystałam do kanapek. Polecam 🙂

Składniki: 

  • 3 ogórki małosolne 
  • 1/2 małej cebuli 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku cebuli 
  • 1 łyżeczka siekanego koperku 
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy 
  • pieprz

Sposób przygotowania: 

1. Ogórki pokroić na plasterki, cebulę na półplasterki. 

2. Umieścić w miseczce, dodać posiekany szczypior i koperek. Wlać oliwę lub olej i dodać pieprz. Całość zamieszać.

Smacznego!!!

15 czerwca 2025

Ciasto jogurtowe z truskawkami i poziomkami

 Szybkie proste ciasto, które przygotujecie nawet w niedzielne popołudnie. Oczywiście można użyć dowolnych owoców sezonowych. U mnie są to akurat truskawki i poziomki, które zerwałam wczoraj z działaczki.

Składniki: 

  • 3 jajka 
  • 1 kubek jogurtu naturalnego (150-200g)
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 50 ml oleju 
  • + 300 g truskawek i poziomek 

Sposób przygotowania: 

1. Przed rozpoczęciem robienia ciasta włożyłam jajka i kubek jogurtu naturalnego do garnka z ciepłą wodą na 5 minut, by je trochę ogrzać. 

2. Jajka ubić z cukrami na puch. Dodać olej i jogurt naturalny i zmiksować. Dodać proszek i mąkę i delikatnie całość wymieszać tylko do połączenia składników. 

3. Ciasto wylać na małą blaszkę (u mnie tortownica 24cm). Na wierzchu ułożyć owoce. Duże truskawki należy wcześniej pokroić na połówki lub ćwiartki. 

3. Ciasto piec w 170*C przez 35-40 minut, do suchego patyczka. 

4. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!