15 lipca 2025

Chodnik ogórkowy

 Ogórkowy chłodnik przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Jest idealny w upalne dni, chłodzi i syci jednocześnie. Jego bazą może być jogurt grecki, naturalny, kefir lub maślanka. U mnie był akurat jogurt grecki, bo chciałam, by potrawa była bardziej gęsta. Można podawać z jajkiem na twardo i ugotowanymi młodymi ziemniakami - wedle uznania. W smaku taki chłodnik przypomina sos tzatziki. Jeśli go lubicie, ten chłodnik również przypadnie wam do gustu.

Składniki: 

  • 500 g jogurtu greckiego, naturalnego, kefiru lub maślanki 
  • kilka niedużych ogórków gruntowych - 300 g
  • 1 ząbek czosnku
  • siekany koperek 
  • sól, pieprz 

Dodatki: 

  • jajko na twardo
  • ugotowane młode ziemniaczki 

Sposób przygotowania: 

1. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Obrany czosnek przepuścić przez praskę. Umieścić wszystko w misce. 

2. Dodać jogurtu greckiego lub innej wybranej bazy, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek i dokładnie wymieszać. 

3. Można od razu podawać lub schłodzić w lodówce przez podaniem. 

4. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!!!


11 lipca 2025

Czarna porzeczka z nalewki w syropie

 Nalewka z czarnej porzeczki to jedna z najlepszych moim zdaniem. Szkoda było mi porzeczek, dlatego zamknęłam je w słoiczkach do wykorzystania do ciast czy deserów dla dorosłych. 

Składniki:

  • owoce czarnej porzeczki odsączone z nalewki
  • woda i cukier w proporcjach 1:1

Sposób przygotowania:

1.  Najpierw należy przygotować syrop cukrowy. 

2. Owoce z nalewki włożyć w słoiczki, zalać przestudzonym syropem. 

3. Zapasteryzować 10-15 minut od zagotowania się wody. 

Smacznego!!! 


 

6 lipca 2025

Nalewka z czarnej porzeczki - Smorodinówka

 To jedna z najlepszych nalewek owocowych. Akurat zaczął się sezon na porzeczki, dlatego warto ją przygotować. Bardzo polecam! 

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki - dojrzałej i zdrowej
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 500 ml wódki 40%
  • ok 500 g cukru - w zależności od preferencji

 

Sposób przygotowania:

1.  Porzeczki umyć, obrać z ogonków. Owoce przełożyć do wysokiego 3-litrowego słoja.

2. Owoce najpierw zalać wódką, a potem spirytusem. Kolejność jest tu istotna. Zakołysać słojem w celu wymieszania, odstawić w jasne miejsce na minimum 1 miesiąc do 4 miesięcy. 

3. Po okresie maceracji, zlać alkohol do butelek, a owoce zasypać cukrem. Nadal trzymać słoik w jasnym miejscu i codziennie mieszać, nawet kilkukrotnie, aby cukier się szybciej rozpuścił. Potrwa to kilka dni. 

4. Słodki syrop wymieszać ze zlanym wcześniej alkoholem. Przelać do butelek i odstawić - można od razu pić, ale im dłużej stoi w chłodnym ciemnym miejscu, np.w piwnicy, nabierze jeszcze głębi smaku. 

Na zdrowie!

A co zrobić z owocami z nalewki? O tym będzie osobny post. Zapraszam.

3 lipca 2025

Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami

 Pyszny szybki obiad, który naprawdę przygotujesz w kilka chwil.

Składniki:

  • 400 g dowolnego makaronu 

Sos: 

  • 150 g wędzonego lub surowego łososia 
  • 6-8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 
  • 2 łyżki siekanego koperku lub natki pietruszki 
  • 1 mała cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 ml śmietanki 18% 
  • sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

1. Na patelnię wlać troszkę oleju z zalewy z pomidorów. Podsmażyć na nim posiekaną cebulę. Dodać posiekane suszone pomidory, łososia i czosnek. Chwilkę podsmażyć. 

2. Całość podlać śmietanką i podgrzewać, aż sos się trochę zredukuje. Dodać świeżo zmielony pieprz, a następnie makaron ugotowany al dente. Na koniec jeszcze doprawić jeszcze solą i pieprzem w razie potrzeb oraz dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek. 

Smacznego!!!


 

28 czerwca 2025

Sernik z leśnymi borówkami

W pierwszy wakacyjny weekend podrzucam Wam przepis na jeden z moich ulubionych serników - z leśnymi borówkami. Wychodzi wysoki, równiutki jak stół, a przede wszystkim pyszny!

Składniki (tortownica 24cm): 

Spód:

  • 200 g maślanych herbatników
  • 70 g rozpuszczonego masła 

Ser:  

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka 
  • 5 jajek
  • 160 g cukru 
  • 60 g miękkiego masła 
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 g mleka w proszku

Polewa: 

  • 100 g białej czekolady
  • 60 g śmietanki 30% 

Dodatkowo:

  • 200 g borówek - świeżych lub mrożonych 

Sposób przygotowania: 

1. Zaczynamy od spodu. Herbatniki zblendować, dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię snem szklanki.

2. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

3. Ser, jajka, miękkie masło, cukier, mleko w proszku i mąkę ziemniaczaną umieścić w misce. zmiksować dosłownie 30 sekund. Masa powinna być gęsta. 

4. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć borówki (mrożone należy wcześniej odmrozić, najlepiej na sitku).

5. Piec w 170*C przez 40 minut, a kolejne 35-40 minut w 150*C funkcja góra-dół. Można na dno piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. 

6. Sernik pozostawić w piekarniku przez kwadrans po pieczeniu, uchylić przy tym lekko drzwiczki piekarnika. 

7. Zrobić polewę. Śmietankę lekko podgrzać, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polewę wyłożyć na sernik. 

Smacznego!!!

 
Źródło: Po prostu pycha 

26 czerwca 2025

Zapiekane bułki z jajkiem i dodatkami

 Świetny pomysł na wykorzystanie czerstwych bułek. 

Szczerze mówiąc, ja wykorzystałam niezjedzone bułki z podróży. Zrobiłam na podróż bułki z żółtym serem, których ostatecznie nie zjedliśmy, więc wyciągnęłam z nich ser  i przerobiłam je trochę. Zjedliśmy je z wielkim smakiem i nic się nie zmarnowało. 

Tak naprawdę te bułki można nadziać tym, co akurat zalega wam w lodówce. Poniżej podaję listę dodatków, których użyłam. 

Składniki:

  •  5 niewielkich bułek 
  • 1-2 jajka surowe 
  • 1/2 puszki małej kukurydzy 
  • kilka plasterków dowolnej wędliny 
  • kilka plasterków żółtego sera lub kilka łyżek startego 
  • kawałek czerwonej papryki 
  • szczypiorek 
  • sól, pieprz 

Składniki: 

1. Bułki przeciąć wzdłuż, lekko ugnieść środki. 

2. Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę, dodać surowe jajko, odsączoną kukurydzę, posiekany szczypiorek i cześć tartego lub pokrojonego drobno żółtego sera. 

3. Farsz nałożyć na wszystkie bułki. Wierzch posypać resztą tartego sera. 

4. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 10-15 minut. 

5. Podawać na ciepło, ewentualnie z dodatkiem keczupu. 

Smacznego!!!

20 czerwca 2025

Surówka z ogórków małosolnych

 Szybka, pyszna i chrupiąca surówka do obiadu. Po obiedzie zostało mi trochę tej surówki, więc ogórki i cebulkę wykorzystałam do kanapek. Polecam 🙂

Składniki: 

  • 3 ogórki małosolne 
  • 1/2 małej cebuli 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku cebuli 
  • 1 łyżeczka siekanego koperku 
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy 
  • pieprz

Sposób przygotowania: 

1. Ogórki pokroić na plasterki, cebulę na półplasterki. 

2. Umieścić w miseczce, dodać posiekany szczypior i koperek. Wlać oliwę lub olej i dodać pieprz. Całość zamieszać.

Smacznego!!!