22 listopada 2024

Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i papryką

 Pyszna szybka sałatka, w sam raz na śniadanie, kolację czy do pracy. 

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mały słoik selera konserwowego
  • 1 mały słoik papryki konserwowej
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Seler i paprykę odsączyć. 

2. Paprykę, ser żółty i jajka pokroić w kostkę. 

3. Wszystko umieścić w misce, dodać majonezu, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Smacznego!!!

21 listopada 2024

Schab zapiekany z ananasem i suszoną śliwką

 Witajcie. Jakiś czas temu byliśmy w gościnie i poczęstowano nas takimi schabowymi inaczej. Bardzo nam posmakowały i zrobiłam we Wszystkich Świętych na obiad. Takie danie idealnie się sprawdzi na rodzinne uroczystości. I naprawdę nie wymaga dużo pracy, by je przygotować.

Składniki: 

  • 10 plastrów schabu
  • 10 krążków ananasa z puszki
  • 10 suszonych śliwek (można je zastąpić żurawiną lub konfiturą z żurawiny)
  • tarty żółty ser - u mnie Rubin
  • sól, pieprz 
  • mąka do obtoczenia mięsa 
  • olej lub smalec do smażenia 

Sposób przygotowania:

1. Plastry schabu lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. 

2. Mięso obsmażyć na patelni z obu stron. Usmażone kotlety wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

3. Na każdym kotlecie ułożyć po krążku ananasa, a w jego dziurkę włożyć suszoną śliwkę. Wierzch oprószyć tartym żółtym serem. 

4. Mięso zapiec w piekarniku w 180*C przez 10-15 minut. 

5. Podawać z ziemniakami i surówką lub sałatą. 

Smacznego! 

18 listopada 2024

Domowa przyprawa chilli

 Dostałam sporo papryczek ostrych i postanowiłam przerobić je tak, aby je dobrze wykorzystać. Padło na domową przyprawę chilli, którą z pewnością użyję do wielu dań.

Składniki:

  • papryczki chilli

Sposób przygotowania:

1. Sekretem domowego chilli jest przede wszystkim dobre wysuszenie papryczek. Można ususzyć je w suszarce, piekarniku lub naturalnie w przewiewnym miejscu.

2. Z papryczek można pozbyć się nasionek, ale ja je zostawiłam, by przyprawa miała bogaty smak. 

3. Ususzone papryczki pozbawiane ogonków zblendować na wiórki. Można oczywiście zmielić na pył, ale ja wolę w takiej formie jak na zdjęciach.

4. Przechowywać w  szczelnym słoiku.

Smacznego!!!

15 listopada 2024

Sos chrzanowy na ciepło

 Pierwszy raz robiłam sos chrzanowy do jajka na ciepło i naprawdę bardzo mi smakował. Robi się raz dwa i jest przepyszny!

Składniki: 

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 250 ml dowolnego bulionu
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu 
  • 1 łyżeczka suszonego niedźwiedziego czosnku
  • 50 ml śmietanki 30% 
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

1. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki ostrożnie wlewać zimny bulion, mieszać, by nie zrobiły się grudki. 

2. Gotować około 5 minut, po czym dodać chrzan, wymieszać, potem śmietankę, znowu wymieszać i doprawić suszonym czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. 

3. Podawać z ciepłym  jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniakami. 

Smacznego!

13 listopada 2024

Omlet z mozzarellą i boczkiem

 Wiecie, że bardzo lubię omlety i robię je w przeróżnej wersji. 

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • kawałek boczku
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 mała papryka słodka
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • trochę mleka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać, obsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojoną paprykę i pomidorki koktajlowe.

2. W międzyczasie jajka wymieszać widelcem z mlekiem, solą i pieprzem. Kulkę mozzarelli pokroić w plastry.

3. Na patelnię wlać mieszankę jajeczną, dorzucić na wierzch szczypior i wyłożyć plasterki mozzarelli. Smażyć pod przykryciem, aż wierzch omletu się zetnie. 

Smacznego!!!


11 listopada 2024

Ekspresowy piernik

 Szybki, puszysty i pyszny piernik, który sprawdzi się również na tak zwaną ostatnią chwilę. Można go po upieczeniu i przestudzeniu przekroić i posmarować powidłem lub masą, ale nam zdecydowanie odpowiada taka najprostszą wersja oblana czekoladą.

Składniki (blaszka 20x32 lub lekko większa):

  •  5 niewielkich jajek 
  • 230 g cukru 
  • 3 płaskie łyżki miodu 
  • 1 paczka przyprawy do piernika 
  • 450 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 170 ml oleju
  • 1 szklanka śmietany 12-18%, zastąpiłam gęstym jogurtem naturalnym typu greckiego 

Sposób przygotowania: 

1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać miód, śmietanę lub jogurt i wlać olej, zmiksować. 

2. W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika. Dodać do ubitej masy i zmiksować na gładko. 

3. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu polać roztopioną czekoladą, dowolnie udekorować. 

4. Jak już wspomniałam wcześniej, można piernik przełożyć dowolną masą lub powidłem czy dżemem. 

Smacznego!!! 

8 listopada 2024

Sałatka makaronowa z brokułem i porem

 Kolejna wariacja na temat sałatki makaronowej z brokułem. 

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 200 g makaronu małe kokardki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mały por
  • 1-2 średnie ogórki kiszone
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. 

2. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z odrobiną cukru. 

3. Por pokroić w półplasterki, przelać wrzątkiem. 

4. Ogórki dowolnie pokroić, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 

5. Wszystko połączyć. Dodać majonez, jogurt, zmiażdżony ząbek czosnku oraz sól i pieprz i wymieszać. 

Smacznego!!!