7 kwietnia 2025

Sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem

 Na blogu jest już kilka przepisów na sałatki z dodatkiem selera konserwowego, ale zależało mi na takiej bez dodatku jajek. Ta jest naprawdę pyszna, szybko się robi, bo praktycznie wystarczy składniki pokroić w kostkę i zamieszać i gotowe. Będzie idealna na świąteczny stół czy spotkanie w gronie najbliższych.


Składniki (na dwie nieduże salaterki): 

  • 300 g szynki konserwowej 
  • 200 g sera żółtego 
  • 2 słoiki selera konserwowego (słoiki po 340 g każdy) 
  • kilka ogórków kiszonych 
  • 1 puszka ananasa w zalewie 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • sól, pieprz 
  • majonez

Sposób przygotowania: 

1. Szynkę, ser, ogórki i ananasa pokroić w kosteczkę. 

2. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do pokrojonych warzyw. 

3. Selera również odsączyć i odcisnąć z nadmiaru zalewy. Pokroić i dodać do pozostałych składników. 

4. Dodać majonezu, doprawić pieprzem i solą do smaku. 

5. Odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków. 

Smacznego!!!

5 kwietnia 2025

Babka jogurtowo-cytrynowa

 Moja propozycja na wielkanocny stół, to właśnie ta babka. Nie dość, że jest pyszna, to jeszcze dość długo utrzymuje świeżość. 

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 300 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
  • 120 ml oleju
  • 140-150 g cukru
  • 4 jajka - temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z 1/2 cytryny 

Dodatkowo:

  • lukier lub czekolada do polania wierzchu 

Sposób przygotowania:

1.  Jajka ubić na puch z cukrem, na małych obrotach, ciągle mieszając, wlewać porcjami olej. 

2. Wyłączyć mikser, dodać jogurt w temperaturze pokojowej, skórkę i sok z cytryny, wymieszać szpatułką. 

3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać do ciasta i mieszać szpatułką. 

4. Formę na babkę posmarować masłem, obsypać tartą bułką, wylać i wyrównać ciasto. 

5. Piec do suchego patyczka w 180*C przez 40 minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze na 10 minut w uchylonym piekarniku. 

6. Ostudzoną babkę polukrować lub polać czekoladą, ewentualnie posypać posypką. 

Smacznego!!!

 
Źródło: Ania gotuje

3 kwietnia 2025

Koreczki z serem camembert

 Proste, ale efektowne koreczki, które podaję na desce serów. 

Składniki:

  • 1 serek camembert
  • 8 winogron (bezpestkowych o dowolnym kolorze)
  • 8 połówek orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

1. Ser pokroić na 8 kawałków po przekątnej. 

2. Na wykałaczkę nabić po kawałku sera, połówkę orzecha oraz 1 winogrono. 

3. Ułożyć na desce lub na półmisku. 

Smacznego!!!

28 marca 2025

Szarlotka z jogurtową pianką

 Po prostu szarlotka. Krucha, wilgotna, z dużą ilością jabłek i pyszną pianką na jogurcie. 

Składniki (blaszka 20x32cm lub nieco większa):

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła 
  • 5 zimnych żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jabłka:

  • 1500 -2000 g jabłek 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pianka jogurtowa:

  • 600 g jogurtu naturalnego (temp.pokojowa)
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1.  Zrobić ciasto kruche. Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części, jedną nieco większą i tą większą część wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec 15-18 minut w 180*C. Drugą część ciasta włożyć do woreczka i do zamrażarki. Po podpieczeniu ciasto przestudzić. 

2. Jabłka obrać, pokroić, na głębokiej dużej patelni umieścić masło, jabłka, cynamon, cukier i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą się rozpadać. Dodać sok z cytryny i chwilę jeszcze dusić. Zdjąć z ognia, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. 

3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukru, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie miksować na małych obrotach, dodawać po łyżce jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej. Na koniec dodać olej i wsypać budyń i delikatnie, ale dokładnie zmiksować. 

4. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na to wylać piankę jogurtową, a na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. 

5. Całość piec w 180*C przez 40-45 minut.

6. Po upieczeniu zostawić jeszcze na 5 minut w piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i ostudzić. Można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ale ten krok pominęłam. 

Smacznego!!!

 

Źródło: I love bake

25 marca 2025

Sałatka makaronowa z kurczakiem i sałatą rzymską

 Pyszna szybka sałatka z niewielkiej ilości składników. 

Składniki: 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 200 g drobnego makaronu 
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • 1 główka rzymskiej sałaty 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawa kebab gyros
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 1 pełna łyżka majonezu 
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 

Sposób przygotowania: 

1. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą kebab gyros i kurkumą, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić. 

2. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. 

3. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Sałatę umyć i pokroić w paski. 

4. Mięso, makaron, sałatę i kukurydzę umieścić w misce. Dodać zmiażdżony czosnek, majonez, jogurt naturalny, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Smacznego!!!

22 marca 2025

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i musztardą francuską

 Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale postaram się podrzucić Wam kilka propozycji na świąteczny stół. 

Składniki:

  • 800 g kiełbasek białych (u mnie parzone, ale mogą być też surowe)
  • 800 g cebuli
  • 1-2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • po pół łyżeczki pieprzu i soli
  • 1/3 łyżeczki chilli 

Sposób wykonania:

1. Każdą kiełbaskę nakłuć w kilku miejscach wykałaczką. Jeśli używamy surowych kiełbasek, to należy je obgotować we wrzątku przez 10 minut. 

2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażać cebulę przez około 15 minut. Powinna się zeszklić i lekko zrumienić. Następnie dodać do niej wszystkie przyprawy, całość jeszcze smażyć 2 minuty. Cebulę wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

3. Kiełbaski wcześniej nakłute wykałaczką zrumienić lekko na patelni dosłownie przez 2 minutki. Włożyć na cebuli, lekko je wcisnąć. Na wierzchu cebuli i kiełbasek wyłożyć musztardę francuską. 

 4. Piec w 185*C pr\zez 40-45 minut - bez przykrycia. 

Smacznego!!!

Źródło: Ania gotuje

20 marca 2025

Filet z kurczaka pieczony z ryżem

 Pyszny obiad, który praktycznie robi się sam. Wystarczy 10 minut przygotowań, wszystko wymieszać i włożyć do piekarnika. 

Jest już podobny przepis na blogu, ale z udkami (KLIK). Uważam, że ta wersja jest jeszcze pyszniejsza, no i nie trzeba podczas obiadu "bawić się" z kośćmi. 


Składniki:

  • 150 g suchego ryżu
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1/2 pora - biała część
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego
  • sól, pieprz
  • odrobina chilli - dałam w płatkach

Zalewa:

  • 400 ml gorącej wody
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 kulka mozzarelli

Sposób wykonania:

1. Rozgrzać piekarnik do 180*C. 

2. Mięso umyć i pokroić w kosteczkę. Posypać papryką, czosnkiem, pieprzem, solą i odrobiną chilli. Odstawić na chwilę. 

3. W międzyczasie do naczynia żaroodpornego, w którym zamierzamy piec obiad, wsypać suchy ryż. Pokroić w półplasterki pora. Dorzucić do ryżu. 

4. Do ryżu dodać mięso. Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zalać nimi zawartość naczynia żaroodpornego. Lekko zamieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godzinę bez przykrycia - aż ryż wchłonie płyn. 

5. Na 5 minut przed końcem pieczenia mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki i wyłożyć na zapiekankę. Zapiec chwilkę, aż ser się rozpuści - dosłownie 3-5 minut. 

Smacznego!!!

 
Źródło: przepiski.pl